Amfipoli News: ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ως πρώτο βασιλιά των Μακεδόνων τον Περδίκα (απόγονο του Τημενου απο το Αργος)περί το 700 π.Χ.
Ο ιστορικός Θεοπομπος αναφέρει τον Καρανο, τον αδελφό του βασιλιά του Αργους Φειδωνα, ο οποίος εγκατέλειψε το Αργος και πήγε στη Μακεδονία όπου συνάντησε ομόλγωσσους του και έγινε βασιλιάς τους τον 9ο αιώνα π.Χ.

Είναι γενικά αποδεκτό από τους ιστορικούς της εποχής Ηροδοτου, Θουκιδιδη, Ισοκράτη πως η Μακεδονική Δυναστεία καταγόταν από την βασιλική οικογένεια του Αργους, η οποία είχε πρόγονο τον Ηρακλή. Για τον λόγο αυτό και όλοι οι ιστορικοί αποκαλούν τους βασιλείς της Μακεδονικής Δυναστείας Αργεαδες και Τημενίδες.

Ο Ισοκράτης στον λόγο του προς τον Φίλιππο Β, με τον οποίο τον προέτρεπε να αναλάβει χάριν όλων των Ελλήνων την αρχιστρατηγία στον πόλεμο κατά των Περσών, λέει: "Θηβαίοι δε τον αρχηγόν του γένους υμών τιμώσι" (Ηρακλή).

Μια επιγραφή που βρέθηκε από τον Μ.Ανδρόνικο στην Βεργίνα (Αιγές) αναφέρει : ΗΡΑΚΛΗ ΠΑΤΡΩΩ που σημαίνει στον Γενάρχη Ηρακλή.

Οι Αργειάδες βασιλείς της Μακεδονίας και οι Μυθικοί πρόγονοι τους είναι :
Ηρακλής - Ιλλος - Κλεοδαίος - Αριστόμαχος - Τημενος - Κισσιος - Θεσπιός - Μέρωψ - Αριστοδάμιδας - Φείδων - Κάρανος - Κοινος - Τυριμμας - Περδίκας Α΄ - Αργαίος - Φίλιππος Α΄ - Αεροπος Α΄ - Αλκέτας - Αμύντας Α΄- Αλέξανδρος Α΄- Περδίκκας Β΄- Αρχέλαος Α΄- Ορέστης - Αμύντας Β΄- Παυσανίας - Αμύντας Γ΄- Περδίκκας Γ΄- Φίλιππος Β΄- Μέγας Αλέξανδρος - Αντίπατρος - Κάσσανδρος.

Panagiotis Darivas
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου