Amfipoli News: Λίστες με καταθέτες από 63 χώρες παραλαμβάνουν οι ελληνικές αρχές

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Λίστες με καταθέτες από 63 χώρες παραλαμβάνουν οι ελληνικές αρχές


Αίρεται ουσιαστικά το τραπεζικό απόρρητο. Στην τσιμπίδα εφορίας-ΣΔΟΕ όσοι έχουν χρήματα σε ξένες τράπεζες και σε φορολογικούς παραδείσους
Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός της εφορίας και της Αρχής για την καταπολέμηση της διακίνησης του μαύρου χρήματος, γύρω από τους Έλληνες που έχουν καταθέσεις ή άλλες επενδύσεις σε φορολογικούς παραδείσους ή άλλες χώρες εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ουσία πρόκειται για το τέλος του τραπεζικού απορρήτου σε διάφορες χώρες, που παρείχαν μέχρι τώρα ασφάλεια για απόκρυψη εισοδημάτων και μαύρου.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου που εκδόθηκε στις 27 Απριλίου, ενεργοποιούνται οι συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών για καταθέτες ή γενικά επενδυτές σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.  Ετσι 63 χώρες από όλο τον κόσμο θ'αρχίσουν να στέλνουν στις ελληνικές αρχές λίστες με ονόματα και λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών και φορολογικών κατοίκων Ελλάδος. Με μία ακόμη χώρα (Νιγηρία) η συμφωνία θα ενεργοποιηθεί το 2019 και με την Αλβανία το 2020.

Η απόφαση προβλέπει ότι για χρηματοοικονομικές συναλλαγές του έτους 2017 η ανταλλαγή πληροφοριών θα πραγματοποιηθεί με 20 χώρες, ενώ στη λίστα των χωρών που θα αποστείλουν στοχεία για το 2018 περιλαμβάνονται 43 χώρες.

Τι σημαίνει

Η συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών σημαίνει ότι οι τραπεζικές αρχές των συγκεκριμένων χωρών του πλανήτη θα παρέχουν τα λεπτομερή στοιχεία που διαθέτουν για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλων περιουσιακών στοιχείων, αλλοδαπών πολιτών, στις αρχές των χωρών στις οποίες έχουν τη φορολογική τους κατοικία.

Δηλαδή οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Έλληνες πολίτες στην Αντίγκουα κ.λπ. ενώ οι ελληνικές αρχές θα παρέχουν τα ίδια στοιχεία στις αρχές της Αντίγκουα, για τους πολίτες της.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελεγκτές της εφορίας ή της οικονομικής εισαγγελίας κ.λπ. αρχών, θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς των ελεγχομένων και, εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου (π.χ. εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εισόδημα από ακίνητη περιουσία κ.λπ.), θα ανταλλάσσουν και πληροφορίες αναφορικά με δηλωτέο λογαριασμό για τα φορολογικά έτη από το 2016 και εξής. 

Οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσονται μεταξύ των υπηρεσιών των κρατών που συμμετέχουν στη συμφωνία συνεργασίας θα αφορούν:

1. Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.

2. Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).

3. Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.

4. Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής:

• Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό.

• Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.

5. Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.

Σημειώνεται, πως όσοι διαθέτουν χρήματα στο εξωτερικό, τα οποία δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία, και έχουν φορολογηθεί, δεν πρέπει να ανησυχούν. Δεν ισχύει το ίδιο για όσους χρήματα που δεν δικαιολογούνται και τα οποία αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

 Οι χώρες που στέλνουν στοιχεία για το 2017

1 Ανγκουίλα

2 Αργεντινή

3 Βερμούδες

4 Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι

5 Νήσοι Κάιμαν

6 Κολομβία

7 Φερόες Νήσοι

8 Γκέρνζι

9 Ισλανδία

10 Ινδία

11 Νήσος του Μαν

12 Τζέρζι

13 Νότια Κορέα

14 Μεξικό

15 Μοντσεράτ

16 Κάτω Χώρες (σχετικά με τις νήσους Μποναίρ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα)

17 Νορβηγία

18 Σεϋχέλλες

19 Νότια Αφρική

20 Νήσοι Τερκ και Κάικος

Οι χώρες που στέλνουν στοιχεία για το 2018

1 Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

2 Αρούμπα

3 Αυστραλία

4 Αζερμπαϊτζάν

5 Μπαχάμες

6 Μπαχρέιν

7 Μπαρμπάντος

8 Μπελίζε

9 Βραζιλία

10 Καναδάς

11 Χιλή

12 Κίνα

13 Κόστα Ρίκα

14 Νήσοι Κουκ

15 Κουρασάο

16 Γκάνα

17 Γροιλανδία

18 Γρενάδα

19 Ινδονησία

20 Ισραήλ

21 Ιαπωνία

22 Κουβέιτ

23 Λίβανος

24 Μαλαισία

25 Νήσοι Μάρσαλ

26 Μαυρίκιος

27 Ναουρού

28 Νέα Ζηλανδία

29 Νιούε

30 Πακιστάν

31 Παναμάς

32 Κατάρ

33 Ρωσία

34 Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

35 Αγία Λουκία

36 Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες

37 Σαμόα

38 Σαουδική Αραβία

39 Σινγκαπούρη

40 Άγιος Μαρτίνος

41 Τουρκία

42 Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα

43 Ουρουγουάη

sofokleousin.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου