Ένα σημαντικό εύρημα για την κατανόηση του πολιτισμού 5.000 χρόνια πριν έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Τουρκία, όπου εντοπίστηκαν ανθρώπινοι σκελετοί με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό:
Πιστεύεται πως ήταν ένα από τα πιο πρώιμα δείγματα ανθρωποθυσιών στην αρχαία Μεσοποταμία, μία περιοχή όπου η ανθρωπότητα ανέπτυξε τα πρώτα πολύπλοκα αστικά κέντρα.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το εύρημα αυτό θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν το πώς οι άνθρωποι της εποχής έκαναν τη μετάβαση στον αστικό πολιτισμό.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν συνολικά 10 ανθρώπινους σκελετούς, γυναικών και ανδρών ηλικίας μεταξύ 11 – 20 χρόνων. Ο τάφος αποτελείτο από έναν εσωτερικό θάλαμο που χωριζόταν από τον εξωτερικό με μία λίθινη πόρτα.
Οι οκτώ από τους σκελετούς βρέθηκαν ο ένας πάνω στον άλλο στον εξωτερικό θάλαμο του τάφου ενώ οι άλλοι δύο που κατά τα φαινόμενα ανήκα σε παιδιά, εντοπίστηκαν στο εσωτερικό μέρος του τάφου, μαζί με ταφικά πολύτιμα αντικείμενα – κάτι που υποδεικνύει στους αρχαιολόγους πως πιθανώς επρόκειτο για νεκρούς υψηλής κοινωνικής τάξης.
Η Μπρένα Χάσετ, μία βιοαρχαιολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, συνυπογράφουσα της έκθεσης για την ανακάλυψη, ήταν μεταξύ εκείνων που έκαναν την ανάλυση στους σκελετούς που μαρτυρούσαν έναν ιδιαιτέρως βίαιο θάνατο τουλάχιστον για τα δύο νεαρά άτομα που βρέθηκαν στον εξωτερικό θάλαμο.
Πηγή: cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου