Amfipoli News: Κρύος ιδρώτας λούζει τον Ερντογάν: Το τελεσίγραφο που του έστειλε ο Τραμπ - «Αγγελιοφόροι» κακών ειδήσεων δύο Αμερικανοί Γερουσιαστές

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018

Κρύος ιδρώτας λούζει τον Ερντογάν: Το τελεσίγραφο που του έστειλε ο Τραμπ - «Αγγελιοφόροι» κακών ειδήσεων δύο Αμερικανοί Γερουσιαστές


Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε τελεσίδικα σε ανώτατο επίπεδο ότι σεβόμενη τους νόμους των ΗΠΑ, θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και την Ινδία εάν προχωρήσουν στην απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον.

Σε ότι αφορά την Τουρκία, η θέση είναι επίσημη και εκφράστηκε δημόσια από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ στην πρόσφατη κατάθεσή του στη Γερουσία.

Η προειδοποίηση προς την Άγκυρα του Αμερικανού αξιωματούχου δεν χωρούσε καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση του κ. Τραμπ θα πράξει αυτό που απαιτούν οι αμερικανικοί νόμοι. Για την απόφαση έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με την Ινδία, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο τηλεφώνησε στον Ινδό ομόλογό του, Sushma Swaraj, στον οποίο φέρεται να είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τους νόμους του κράτους και να επιβάλει κυρώσεις εάν προχωρήσουν στην παραλαβή των S-400.

Η αμερικανική απόφαση είναι δεδομένη τόνισαν οι πηγές, παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα και το Νέο Δελχί για να αλλάξουν οι αποφάσεις της Τουρκίας και της Ινδίας.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ήδη η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση στους Αμερικανούς που αφορά τον τρόπο χρήσης του ρωσικού συστήματος όταν εγκατασταθεί στην Τουρκία, με τρόπο που δεν θα επηρεάζεται καμία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Παρ’ όλα αυτά η Ουάσιγκτον κατηγορηματικά απορρίπτει κάθε συναλλαγή και ζητά από την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δυτικής Συμμαχίας.

Το θέμα των S-400 συζήτησαν με την πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και οι γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Τζιν Σαχίν, που επισκέφθηκαν την Τουρκία για να συναντήσουν τον φυλακισμένο πάστορα Αντριου Μπράνσον και τη σύζυγό του. Η συνάντηση έγινε σε φυλακές της Σμύρνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί νομοθέτες εξήγησαν στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Γερουσία και η Βουλή δεν αποδέχονται την αγορά των S-400 και ότι οι αμερικανικοί νόμοι προβλέπουν αυστηρές κυρώσεις.

Επίσης του ανακοίνωσαν ότι οι πρωτοβουλίες στο Κογκρέσο στοχεύουν και στην απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον και των άλλων Αμερικανών υπηκόων, όπως και των διπλωματικών υπαλλήλων της Αμερικής που φυλακίστηκαν από το καθεστώς του κ. Ερντογάν.

Συζητήθηκε και το ζήτημα των μαχητικών F-35 και τονίστηκε ότι όλα τα θέματα σχετίζονται μεταξύ τους. Εάν η Τουρκία δεν απελευθερώσει τους Αμερικανούς υπηκόους και εάν δεν ακυρώσει την αγορά των S-400, τα F-35 θα παραμείνουν σε αμερικανικό έδαφος.
Ενώ οι δύο γερουσιαστές τόνισαν την ανάγκη συνέχισης της καλής συνεργασίας με την Τουρκία, φέρονται να είπαν ότι οι πρωτοβουλίες πλέον είναι στα χέρια του κ. Ερντογάν, ο οποίος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Σημειώθηκε ότι δεν γίνονται εκπτώσεις στα αμερικανικά αιτήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γκράχαμ και η κ. Σαχίν δεν έφυγαν ενθαρρυμένοι από τη συνάντησή τους με τον κ. Ερντογάν, ο οποίος δεν φαίνεται να αλλάζει τις θέσεις του. Για το θέμα του πάστορα απάντησε ότι είναι θέμα που αφορά την τουρκική Δικαιοσύνη.

Ο κ. Μπράνσον κατηγορείται ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και ότι βοηθούσε τους αντάρτες του PKK, τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Το κατηγορητήριο εναντίον του πάστορα είναι βαρύτατο και εάν καταδικαστεί θα παραμείνει για πολλά χρόνια στις τουρκικές φυλακές.

Οι δύο γερουσιαστές, θεωρούνται αυτή τη στιγμή οι πιο σκληροί αντίπαλοι του κ. Ερντογάν στην Αμερική. Μαζί με τους συναδέλφους του, Τζέιμς Λάνκφορντ και Thom Tillis, βρίσκονται πίσω απ’ όλες τις τροπολογίες που συνδέουν τη βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία, με την απελευθέρωση του πάστορα και των άλλων Αμερικανών πολιτών και την ακύρωση της παραγγελίας των S-400.

Οι γερουσιαστές πήγαν στην Τουρκία, χωρίς να ανακοινώσουν το ταξίδι τους, σε μία προσπάθεια να δημοσιοποιήσουν περαιτέρω την εκστρατεία τους για την αποφυλάκιση του Μπράνσον και των υπολοίπων πολιτών των ΗΠΑ.

Όταν έφτασαν στην Τουρκία πληροφορήθηκαν ότι ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να τους συναντήσει στα γραφεία του κόμματός του, στην Άγκυρα, όπως και έγινε. Η συνάντηση έγινε σε ευγενικό και εποικοδομητικό κλίμα και ο πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να παραπονέθηκε για την πολεμική εναντίον του από την πλειοψηφία των βουλευτών και των γερουσιαστών.

Σε μια σειρά από tweets μετά τη συνάντηση, ο κ. Γκράχαμ αναφέρθηκε στις διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ σε πολλά θέματα που προκαλούν ένταση. Αναγνώρισε βέβαια τη σημασία της ύπαρξης μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Τουρκία και σημείωσε ότι όταν πρόκειται για τις διμερείς σχέσεις “η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή”.

Ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση έγινε σε κλίμα σεβασμού και ειλικρίνειας και συζητήθηκε και η αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, όπως και η αγορά των F-35 από την Λόκχιντ Μάρτιν.

Πηγή: hellasjournal.com
Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου