Το Viking 2 στην επιφάνεια του Άρη!
Φωτ.: NASA.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, δύο ρομπότ εστάλησαν στον Άρη και κατέστρεψαν ό,τι ίχνος ζωής είχε βρεθεί εκεί. Το σχέδιο φυσικά δεν ήταν αυτό. Όταν τα δύο διαστημόπλοια που ονομάζονταν Viking 1 και Viking 2έφθασαν στον Άρη, 40 χρόνια πριν, οι επιστήμονες ανυπομονούσαν να ξεκινήσουν επί τέλους να μελετούν το έδαφος για στοιχεία, που αποδεικνύουν πως ο «Κόκκινος Πλανήτης» μπορεί να φιλοξενήσει ή φιλοξενούσε ζωή.
Ήταν «βέβαιον», πως η ανώμαλη επιφάνεια του Άρεως αποτελείτο από μικρούς, πλούσιους σε άνθρακα μετεωρίτες. Ύστερα όμως από 5 χρόνια μελέτης του πλανήτη, κανένα από τα ρομπότ Viking δεν μπόρεσε να βρει στοιχεία από οργανική ύλη. Γιατί όμως; Ένας άλλος ανιχνευτής της NASAείχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη οργανικών μορίων στον Άρη ενωρίτερα τον ίδιο χρόνο. Επομένως, τι πήγαινε λάθος με τα ρομπότ Viking;
Μία νέα εργασία που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό γεωφυσικής έρευνας των πλανητών, υποστήριξε πως τα ρομπότ (μάλλον) άθελά τους κατέστρεψαν τα στοιχεία του άνθρακα, τα οποία φυσικά βρίσκονταν εκεί όλον αυτόν τον καιρό.
Τα ρομπότ έκαψαν τα δείγματα από το έδαφος του Άρη σε μια θερμοκρασία 500οC για να προσπαθήσουν να απελευθερώσουν τις όποιες οργανικές ενώσεις υπήρχαν μέσα σε αυτά. Εάν υπήρχε κάποιο δείγμα άνθρακα εκεί, θα είχε ανιχνευτεί. Επομένως, γιατί δεν ανιχνεύτηκε; Σύμφωνα με την παραπάνω εργασία, υπήρχε πιθανότατα κάτι άλλο στο έδαφος το οποίο η NASA «δεν έλαβε υπ’ όψιν της», ένα εξαιρετικά εύφλεκτο καύσιμο το οποίο έκαψε ολοσχερώς τον άνθρακα!
Το 2008, ένα άλλο σκάφος με το όνομα Phoenix ερευνούσε το έδαφος κοντά στον βόρειο πόλο του Άρη, όταν βρήκε κάποια ασυνήθιστα δείγματααλατιού, που ονομάζονται υπερχλωρικά οξέα. Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, αφού οι επιστήμονες ήξεραν ότι οι αρχαίοι μικροοργανισμοί στην Γη χρησιμοποιούσαν υπερχλωρικά οξέα ως πηγή ενέργειας. Πολύ λογικά, σκέφτηκαν πως και αυτά τα δείγματα στον Άρη χρησίμευαν για τον ίδιο σκοπό.
Αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον των επιστημόνων ήταν πως το υπερχλωρικό οξύ είναι εύφλεκτο, τόσο εύφλεκτο που στην Γη χρησιμοποιείται κυρίως στα καύσιμα των πυραύλων. Εάν υπάρχει άφθονο στο έδαφος του Άρη, τότε οι προσπάθειες των Vikings να κάψουν αυτό το έδαφος, την δεκαετία του 1970, είναι πολύ πιθανόν να έκαναν το υπερχλωρικό οξύ να πιάσει φωτιά και ευθύς αμέσως να εξάλειψε κάθε οργανικό μόριο που μπορεί να υπήρχε εκεί.
Εάν όμως το υπερχλωρικό οξύ του Άρη έκαψε πράγματι τα μόρια άνθρακα, τότε θα πρέπει να υπάρχει κάποια απόδειξη στις στάχτες. Όταν ο άνθρακας καίγεται με υπερχλωρικό οξύ, παράγει χλωροβενζόλιο, το οποίο μπορεί να παραμείνει για μήνες στο έδαφος. Πράγματι, ένα σκάφος τηςNASA εντόπισε ίχνη χλωροβενζόλιου στο έδαφος του Άρη, στην διάρκεια μιας αποστολής το 2013…
Οι ερευνητές έψαξαν στα στοιχεία των Vikings για ένα προϊόν πιθανής αντίδρασης μεταξύ αλατιού και οργανικών στοιχείων στον χώρο καύσεως των ρομπότ και η ομάδα ανέλυσε ξανά τα δεδομένα εκείνης της αποστολής, ψάχνοντας αυτήν την φορά αποκλειστικώς για ίχνη χλωροβενζολίου. Σύμφωνα με την νέα τους αναφορά, βρήκαν αυτό που έψαχναν. Η ομάδα ανακάλυψε ίχνη χλωροβενζολίου στα δείγματα του Viking 2, φτάνοντας επίσης στο συμπέρασμα πως το ρομπότ πρέπει να είχε κρατήσει οργανική ύλη στο μηχανικό του «χέρι», «προτού τα κάψει όλα κατά λάθος»…
Η επιστήμονας Melissa Guzman είπε πως παρά το γεγονός πως αυτά τα νέα στοιχεία είναι συναρπαστικά, δεν αποτελούν οριστική απόδειξη για την ύπαρξη οργανικής ύλης στον Άρη. Είναι πιθανόν, για παράδειγμα, οι οργανικές ενώσεις που κάηκαν μαζί με το υπερχλωρικό οξύ από τον Άρη να προέρχονται στην πραγματικότητα από την Γη και κατά λάθος να επηρέασαν τα δείγματα…
Άλλοι επιστήμονες, όμως, όπως ο Daniel Glavin, που δεν πήρε μέρος στην έρευνα, θεωρεί πως όλα αυτά αποδεικνύουν την ύπαρξη οργανικής ύλης στον Άρη. Πράγματι, η έρευνα υποδηλώνει πως τα οργανικά μόρια υπάρχουν πιθανότατα σε πολλά σημεία του «Κόκκινου Πλανήτη». Εάν αυτό σημαίνει πως υπάρχουν ζωντανοί μικροοργανισμοί εκεί, είναι κάτι που θα περιμένουμε να το δούμε…
ΠΗΓΕΣ: New Scientist, Live Science, 12.7.2018.
Απόδοση: Ανδρέας Λεκάκης.
Για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Melissa Guzman, Christopher P. McKay, Richard C. Quinn, Cyril Szopa, Alfonso F. Davila, Rafael Navarro‐González, Caroline Freissinet «Identification of Chlorobenzene in the Viking Gas Chromatograph‐ Mass Spectrometer Data Sets: Reanalysis of Viking Mission Data Consistent With Aromatic Organic Compounds on Mars», α΄ δημοσίευση: 20.6.2018.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις πτήσεις στο Διάστημα,
βλ. Γ. Λεκάκη "Παγκόσμια Ιστορία των Πτήσεων".
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου