Ο τύμβος της Αμφίπολης.
Παραθέτω το παρακάτω σχεδιάγραμμα και θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι σημαίνει το μνημείο.
Μελετώντας διάφορα μνημεία κατάλαβα ότι είναι και αυτό μια μακέτα και συγκεκριμένα του ηλιακού συστήματος μας.
Στο κέντρο ο Ήλιος με την μορφή του Λέοντα κοιτάει προς τον εαυτό του τη δεδομένη στιγμή, δηλαδή όπως και ο Παρθενών τον αστερισμό του Λέοντα την εποχή που χτίστηκε το μνημείο.
Στην περίβολο η μακέτα της γης μια θολωτή ημικυκλική , αόρατα κυκλική κατασκευή με σειρά θαλάμων στη θέση που αντιστοιχεί στην Παρθένο.
Την Παρθένο που αναπαριστά η μια σφίγγα της εισόδου των θαλάμων και της Ευρώπης από την άλλη στην οποία το μνημείο βρίσκεται.
Προχωρώντας τις αίθουσες βλέπουμε τα δύο αγάλματα γυναικεία που αντιπροσωπεύουν τις δύο Αμερικανικές Ηπείρους.
Αυτό που κρατούσαν στα υψωμένα χέρια τους ήταν η ζώνη της Ιππολύτης δηλαδή ένα κομψοτέχνημα που αναπαριστά την γνώση του λεπτού ισθμού του Παναμά που τις ενώνει.
Το Ψηφιδωτό αναπαριστά τον πόλο την Ανταρκτική την Περσεφόνη. Δεν μπορώ ακόμα να φανταστώ τι κοσμούσε την συγκεκριμένη θέση.
Όσον αφορά την κίτρινη γραμμή αυτή είναι ο μεσημβρινός του τύμβου δηλαδή η ευθεία που ενώνει τους πόλους και περνά από το κέντρο του τύμβου.
Οι υπόλοιπες γραμμές είναι οι υπόλοιπες διευθύνσεις από τον Ζωδιακό κύκλο σωστά προσανατολισμένο με τονισμένες τις διευθύνσεις στον Λέοντα Ταύρου Σκορπιού Υδροχόου.
Η διεύθυνση των θαλάμων συμπίπτει με αυτή του μέσου βορρά σε περίοδο 25920 ετών, δηλαδή του μέσου άξονα περιστροφής της γης.
Αυτό και μόνο ως γεγονός δείχνει την σπουδαιότητα της κατασκευής και την επιστημονική τους κατάρτιση.
Το μνημείο μιλά για ηλιοκεντρικό σύστημα με μετρήσεις ακριβείας. Επίσης μιλά για την θέση του στον οίκο της Παρθένου. Μιλά για την γνώση περί γεωγραφίας αφού περιλαμβάνονται οι πόλοι και οι αμερικανικές Ήπειροι.
Εκτός τού Λέοντα σχεδόν στο κέντρο του περιβόλου αναμένω μνημείο του Ερμή και της Αφροδίτης εντός του περιβόλου.
Αν αυτό ισχύει θα πέφτουν στους οίκους που βρίσκονταν κατά την κατασκευή .
Επίσης δεν θα με παραξενέψει να βρεθεί και μνημείο στον Αρη και τον Δία εκτός Περιβόλου.
Αυτό με οδηγεί στον πυραμιδόσχημο ρόμβο λόφο 133 που γεωμετρικά συνδέεται με τον τύμβο.
Του Ιάκωβου Κολλάρου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου