Amfipoli News: Τσίπρας στη ΔΕΘ: Παροχολογία και γενικότητες με όραμα τις… εκλογές

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Παροχολογία και γενικότητες με όραμα τις… εκλογές


Τι είπε για την περικοπή συντάξεων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας


Με όραμα τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων από αναδρομικά, φοροελαφρύνσεις και προσλήψεις που ο ίδιος προσδιόρισε σε τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το διάστημα 2019 – 2022.

Παρ” όλο που αρχικά δήλωσε ότι «δεν ήρθα εδώ για να μοιράσω παροχές. Ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα» προς το τέλος της ομιλίας του,  παρουσίασε ένα πακέτο παροχών μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά όχι επί του παρόντος και η μη περικοπή των συντάξεων.
«Τρία χρόνια μετά σας λέω ότι πήραμε τις σωστές αποφάσεις και δικαιωθήκαμε», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

«Παρά τις πολεμικές, τότε πράξαμε το σωστό. Η επιλογή μας να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους δανειστές μας, αποδείχθηκε η μόνη ορθή επιλογή. Σήμερα η Ελλάδα πατά ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και κοιτάζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και σιγουριά».

«Είναι έργο όλων εκείνων που έκαναν θυσίες και σήμερα μπορώ να κοιτάξω στα μάτια και να πω ότι η επιμονή σας έδωσε καρπούς».

«Το μέλλον ανήκει πλέον σε εσάς. Σε αυτούς που σήκωσαν το βάρος, οι άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας».

«Δεν ήρθα για να μοιράσω παροχές, αλλά το όραμα της νέας εποχής».

Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι σήμερα περισσότερο υγιείς από κάθε άλλη φορά. Και είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας».

«Το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο μετά την περίοδο χάριτος που εξασφαλίσαμε και οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με εμπιστοσύνη».

«Διαμορφώνονται οι συνθήκες να οικοδομήσουμε με ασφάλεια την Μεταμνημονιακή Ελλάδα».

«Ομως θα γυρίσουμε πίσω, ή θα φύγουμε μπροστά; Οραμα μας είναι η αναγέννηση της Ελλάδας, να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά. Το όνομα αυτού του σχεδίου είναι δίκαιη ανάπτυξη, με πρώτη την ανάπτυξη της εργασίας, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής. Να μειώσουμε την ανεργία στο 10%, το μπορούμε».

«Αυτό θα επιτευχθεί με δύο βασικούς πυλώνες: Πρώτον με τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων και δεύτερον με την προστασία της εργασίας. Προσωπική δέσμευση ότι η πετυχημένη πορεία στις επενδύσεις θα συνεχιστεί για να γίνει μια επενδυτική έκρηξη τα επόμενα χρόνια».
Για την ανάπτυξη της εργασίας ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως προτεραιότητες: Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού μετά τις σαρωτικές μειώσεις, το 2019 μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Για την υγεία σημείωσε την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας και δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του προϋπολογισμού υγείας σε βάθος πενταετίας, αλλά και την επαναφορά του νοσοκομείου Ερρικος Ντυνάν στο δημόσιο με την βοήθεια του Ωνάσειου ιδρύματος και του ιδρύματος Νιάρχου.

Για την παιδεία μίλησε μεταξύ άλλων για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, για τις προσλήψεις αναπληρωτών και τον νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Για την περικοπή συντάξεων είπε ότι η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. Είμαστε βέβαιοι ότι ο στόχος του 3,5% του πλεονάσματος μπορεί να πιαστεί χωρίς την εφαρμογή του μέτρου. «Θα το εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων από 29 στο 25%.

Παράλληλα εξήγγειλε:

3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για το «Βοήθεια στο σπίτι»

4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής.

Κατάργηση φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και ανενεργές επιχειρήσεις.
Επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για νέους 50% και 100% το 2020.

Για τον ΕΝΦΙΑ ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του έτους, νομοθετεί η κυβέρνηση εντός του 2018 τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.

Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη.

«Μέχρι το τέλος του έτους, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ», ανακοίνωσε επίσης ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι από 1/1/19 «μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.»

Πρόσθεσε ότι αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Πρόκειται, είπε, για παρέμβαση που θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα τους.

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «προχωράμε επίσης από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες».

Είπε ότι το μέτρο θα ενισχύσει, πέραν των άλλων και τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών να κάνουν το βήμα, να ζήσουν μαζί, να κάνουν οικογένειες, «γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα».

Διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον,  το σημείο στο οποίο ανέφερε, ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση θα εξεταστεί ο εξορθολογισμός των σχέσεων αλλά και οι διακριτοί ρόλοι μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους

crashonline.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου