Υλικά:
Για τη ζύμη:
650 γρ. αλεύρι
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
130 γρ. ζάχαρη
30 γρ. κονιάκ ή ρούμι
25 γρ. νωπή μαγιά
90 γρ. ηλιέλαιο
2 πρέζες αλάτι
160 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση:
150 γρ. φουντούκια
13 γρ. κακάο
120 γρ. ζάχαρη
70 γρ. γάλα
Διαλύουμε τη μαγιά σε 50 γρ. από το γάλα, μαζί με μια κουταλιά από τη ζάχαρη. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς, τα αυγά – ελαφρά χτυπημένα- το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το κονιάκ/ρούμι. Ζυμώνουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ζύμωμα ενσωματώνοντας το ηλιέλαιο, μέχρι να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο γάλα ακόμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ανέβει για 2 ώρες και 30΄.
Για τη γέμιση, αλέθουμε τα φουντούκια μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το κακάο και το γάλα. Βάζουμε το μίγμα σε κατσαρολάκι και το σιγοβράζουμε μέχρι να πάψει να είναι ρευστό. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενη λωρίδα διαστάσεων 38x16 εκ.
Μοιράζουμε τη γέμιση ομοιόμορφα στις 3 λωρίδες της ζύμης και τις τυλίγουμε ρολό.
Πλέκουμε κοτσίδα με τις λωρίδες της ζύμης …
… και τη βάζουμε σε λαδωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ. Αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς κελσίου, για 45΄ περίπου. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε το γλυκό με ζάχαρη άχνη.
Μιχαελα Στεφανουδης προς Μαγειρακος (συνταγές - μαγειρική)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου