Amfipoli News: Χαρακτικά 14.000 χρόνων βρέθηκαν σε σπήλαιο της Γαλλίας - Εικονίζεται ταύρος με φωτοστέφανο,που παραπέμπει στους Μινωίτες Κρήτες και τους Άτλαντες!

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Χαρακτικά 14.000 χρόνων βρέθηκαν σε σπήλαιο της Γαλλίας - Εικονίζεται ταύρος με φωτοστέφανο,που παραπέμπει στους Μινωίτες Κρήτες και τους Άτλαντες!




Πρόσφατη ανακάλυψη 45 χαραγμένων πέτρινων δισκίων, μαζί με εργαλεία 14.000 χρόνων, της πρώιμης Azilian Εποχής, σε μια βραχοσκεπή στην Βρετάνη, έδειξε ότι, στην πραγματικότητα, κάποιοι άνθρωποι της Azilian Εποχής συνέχισαν και ασκούσαν την… καλλιτεχνική παράδοση των Magdalenian προγόνων τους!

Οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής Μαγδαληναίας περιόδου (19.000-14.000 χρόνια πριν) στην έκταση όπου η νυν Ισπανία και η Γαλλία, εδημιούργησαν σπουδαία έργα εικαστικής τέχνης, όπως στα σπήλαια του Lascaux, τα οποία απεικονίζουν ρεαλιστικά μια πλούσια ποικιλία άγριας ζωής!


Αλλά οι επιστήμονες έλεγαν ότι πριν από περίπου 14.000 χρόνια, αυτή η εικαστική καλλιτεχνική παράδοση… έληξε ξαφνικά!
Οι άνθρωποι της διάδοχης Azilian περιόδου - θεωρούσαν οι επιστήμονες ότι - έχουν σταματήσει τελείως να φτιάχνουν φιγούρες ζώων και αντ’ αυτών επικεντρώθηκαν στην χάραξη και την ζωγραφική αφηρημένων σχεδίων σε βότσαλα, κλπ.
Το νέο εύρημα ανατρέπει την παραπάνω θεωρία.
 Ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Νίκαιας Γαλλίας, Nicolas Naudinot, που ήταν επί κεφαλής της ομάδος που ανακάλυψε τα παλαιολιθικά χαρακτικά, λέει ότι μοιάζουν με περίτεχνα της μαγδαληναίας περιόδου: Απεικονίσεις αλόγων, και aurochs (ένα είδος άγριων βοοειδών), ενός ταύρου, που φαίνονται ακόμη οι ακτίνες που εκπέμπονται από το κεφάλι του, το μόνο τέτοιο παράδειγμα ενός «λαμπερού» ζώου που είναι γνωστό στην προϊστορική ευρωπαϊκή τέχνη!
Ο κ. Naudinot λέει ότι οι ακτίνες προστέθηκαν λίγο μετά την γλυπτική του αρχικού κεφαλιού, επειδή τα κέρατα του ταύρου ανασυστάθηκαν πάνω από τις γραμμές! «Οι προϊστορικοί άνθρωποι θέλησαν οι ακτίνες να βρίσκονται στο βάθος» (σ.σ. δηλ. σχεδίασαν / επινόησαν το βάθος πεδίου, την προοπτική!!!), λέει ο Naudinot, ο οποίος θεωρεί ότι θα μπορούσε να είναι μια απόδοση του ηλίου, ή, ίσως, απλώς ήταν αφαιρετικά σύμβολα, παρόμοια με εκείνες που, αργότερα, οι Ασιάτες θα χαράσσουν στα βότσαλα.

ΠΗΓΗ: ERIC A. POWELL “Late Paleolithic Masterpieces”Ιούλ. / Αύγ. 2017, AIA.

45 χαρακτικά 14.000 χρόνων
βρέθηκαν σε σπήλαιο της Γαλλίας

Εικονίζεται ταύρος με φωτοστέφανο,
που παραπέμπει στους Μινωίτες Κρήτες
και τους Άτλαντες!

Περισσότερα από 45 χαρακτικά, άνω των 14.000 χρόνων, έχουν ανακαλυφθεί στο Φινιστέρ, στην πόλη Plougastel-Daoulas στην Βρετάνητης ΒΔ. Γαλλίας! Απεικονίζουν πολλά ζώα, και είναι εξαιρετικά σπάνια στηνΕυρώπη! Η ανακάλυψις με τα καλά διατηρημένα έργα τέχνης έμενε «μυστική», αν και είχαν αποκαλυφθεί το 1987!
Όταν ένας τυφώνας «μαστίγωσε» την κορυφή «Empress's Rock» (όνομα από την σύζυγο του Ναπολέοντα Γ΄), απεκάλυψε αρχαιολογικά κατάλοιπα, από την εκρίζωση ενός…πεύκου! Άρχισαν ανασκαφές, που οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός βράχο-καταφύγιου!
Το καλοκαίρι του 2013 (σ.σ.: 26 χρόνια μετά!) μια ομάδα αρχαιολόγων με επί κεφαλής τον Nicolas Naudinot (καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κυανής Ακτής), έφεραν στο φως κατεργασμένες από άνθρωπο πέτρες, με μαχαίρια και άλλα εργαλεία! Ο καθηγητής διαπίστωσε επίσης 45 θραύσματα σχιστολιθικών «πλακών», μήκους 15-30 εκατ., με χαραγμένες εικόνεςαλόγων και βουβάλων-ταύρων. Μάλιστα ένας ταύρος στέφεται με ακτίνες!
«Εκπλαγήκαμε από την ομορφιά αυτών των χαρακτικών! Είναι πολύ σχηματοποιημένα ζώα: Διακρίνονται οι οπλές, η χαίτη, ένα νεαρό πουλάρι! Είναι πολύ εκφραστικά», λέει ο αρχαιολόγος. «Βγάλαμε το συμπέρασμα ότι το καταφύγιο ήταν κάτι σαν στρατόπεδο προετοιμασίας για κυνήγι για ομάδες2-10 ατόμων. Η θάλασσα ήταν τότε 50 χιλιόμετρα μακριά», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η  ύπαρξις του εξαιρετικού αυτού αρχαιολογικού χώρου δεν είναι ευρέως γνωστή. Ανήκει στο Περιφερειακό Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο συγχρηματοδοτεί την έρευνα μαζί με το Περιφερειακό Τμήμα Αρχαιολογίας. Έχει υποστεί επανειλημμένες επιθέσεις λαθρανασκαφέων…
«Αυτά είναι τα αρχαιότερα έργα τέχνης που γνώρισε ποτέ η Βρετάνη!» τονίζει ο κ.Ν.Naudinot. «Σε γαλλικό, ακόμα και ευρωπαϊκό, επίπεδο, αυτά τα χαρακτικά έργα είναι πολύ σημαντικά, διότι είναι μέρος της περιόδου της“καλλιτεχνικής μεταβάσεως”, που είναι ελάχιστα γνωστή στους ερευνητές, μεταξύ της Magdalenian (όπου ο άνθρωπος εκφράζει ένα είδος εικονιστικής τέχνης) και της Azilian Περιόδου (όπου η τέχνη γίνεται πολύ πιο σχηματική και γεωμετρική). Η εικόνα του “ακτινοβόλου ταύρου” είναι μοναδική. Είναι η πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή “προϊστορία”, που ανακαλύπτουμε ένα ζώο που συνοδεύεται από αυτό το είδος σχήματος, δηλ. ένα φωτοστέφανο ή«θηλαία άλως». Αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός συμβολισμός».
Οι ανασκαφές στην πόλη Plougastel-Daoulas θα συνεχισθούν το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΠΗΓΕΣPLOS ONE, ArMen, Le Figaro, 20.3.2017.

Γιατί αφού η ανακάλυψις έγινε το 1987 έμενε «μυστική» έως σήμερα;
Σημειώνω πως η χρονολόγηση μας παραπέμπει στους Άτλαντες και ο ακτινοβόλος ταύρος στον Κρητικό ταύρο-Δία και την αρπαγή τηςΕυρώπης… (βλ. Ερατοσθένους «Καταστερισμοί»). Μια ακόμη απόδειξις της αλήθειας της Ατλαντίδος και της ασύνορης ελληνικής μυθολογίας!

ΠΗΓΗΓ. Λεκάκης στην εφημ. "Κόντρα News", 11.4.2017.

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου