Amfipoli News: Συνελήφθη ο Τούρκος ύποπτος για τις δολοφονίες στην Ουτρέχτη – Πώς τον δικαιολογούν οι Τούρκοι

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Συνελήφθη ο Τούρκος ύποπτος για τις δολοφονίες στην Ουτρέχτη – Πώς τον δικαιολογούν οι Τούρκοι


Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης - Ερευνάται αν έχει διασυνδέσεις με τον ISIS - Αρκετοί μιλούν για 4 δράστες που φώναζαν "Αλλαχού Ακμπάρ"


Tρεις άνθρωποι νεκροί είναι ο απολογισμός του αιματηρού επεισοδίου στην Ουτρέχτη, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Ολλανδικής Αστυνομίας οι τραυματίες είναι 5 και όχι 9.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι Ολλανδικές αρχές φέρεται να συνέλαβαν τον 37χρονο Τούρκο υπήκοο, Γκιοκμέν Τανίς ως υπεύθυνο των δολοφονιών.
Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, τα κίνητρά του δεν έχουν αποσαφηνιστεί και θα μπορούσαν να είναι «οικογενειακοί λόγοι», τους οποίους επικαλείται και το τούρκικο πρακτορείο Anadolu. Ωστόσο οι αρχές διερευνούν αν έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και τον ISIS.
Ο δράστης της Ουτρέχτης, Γκιοκμέν Τανίς, γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1981 στο Γιόζγκατ της κεντρικής Τουρκίας και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει πολεμήσει στην Τσετσενία.
«Πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με τον ISIS, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Δεν ήταν ενεργό μέλος της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία, ήταν μάλλον ερημίτης», δήλωσε στο τουρκικό BBC Τούρκος που τον γνώριζε στην Ολλανδία.
Η Ολλανδική αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht μετέδωσε ότι ο Τάνις έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόοστ Λάνσαγκε απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τάνις έχει βαρύ ποινικό μητρώο.
Πάντως, μαρτυρίες  που επικαλείται το δίκτυο Het Parool κάνουν λόγο για τέσσερις δράστες, οπλισμένους, οι οποίοι φώναζαν «Αλλάχου  Άκμπαρ». Ωστόσο, την πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνει προς το παρόν η ολλανδική αστυνομία.


Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Εν τω μεταξύ συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την επίθεση στην Καναλενάιλαντ, μια ήσυχη συνοικία στα περίχωρα της Ουτρέχτης, όπου κατοικούν πολλοί μετανάστες.
Μια μάρτυρας είπε ότι είδε μια γυναίκα να βγαίνει τρέχοντας από το τραμ και να καταρρέει μπροστά της. Τα χέρια και τα ρούχα της ήταν καλυμμένα με αίμα. «Την πήγα στο αυτοκίνητό μου και την βοήθησα. Όταν έφτασε η αστυνομία, εκείνη είχε χάσει τις αισθήσεις της», αφηγήθηκε.
«Είναι τρομαχτικό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο τόσο κοντά στο σπίτι σου», είπε ο Ομάρ Ράχου, οι γονείς του οποίου ζουν σε ένα σπίτι, στον δρόμο που απέκλεισε η αστυνομία. «Τέτοιου είδους πράγματα συνήθως συμβαίνουν κάπου μακριά αλλά αυτό τα έφερε πολύ κοντά, είναι φρικτό», πρόσθεσε.
Η εφημερίδα Algemeen Dagblad, επικαλούμενη έναν αυτόπτη μάρτυρα, ανέφερε ότι ο ένοπλος στόχευε μια γυναίκα μέσα στο τραμ και κατόπιν πυροβόλησε τους ανθρώπους που προσπάθησαν να την βοηθήσουν.
Η ολλανδική τηλεόραση έδειξε εικόνες από την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας σε ένα σπίτι της Ουτρέχτης, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο της επίθεσης. Δεν έχει επιβεβαιωθεί όμως από επίσημη πηγή ότι ο ένοπλος ενδέχεται να κρύβεται εκεί.
Σύμφωνα με την αστυνομία, εντοπίστηκε εγκαταλειμμένο ένα αυτοκίνητο μάρκας Renault Clio το οποίο φαίνεται ότι κλάπηκε από τον ιδιοκτήτη του τη στιγμή της επίθεσης.
Η Ουτρέχτη, η τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Ολλανδίας, με πληθυσμό περίπου 340.000, είναι γνωστή για τα γραφικά κανάλια της και τους πολλούς φοιτητές που ζουν εκεί. Οι δολοφονίες με πυροβόλα όπλα είναι κάτι το σπάνιο στην πόλη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.
Αν και έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς πολλές απειλές, στην Ολλανδία δεν έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα τρομοκρατικές επιθέσεις ευρείας κλίμακας. Τον περασμένο Αύγουστο ένας 19χρονος Αφγανός, κάτοικος Γερμανίας, μαχαίρωσε και τραυμάτισε δύο Αμερικανούς τουρίστες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ. Τον Σεπτέμβριο, οι αρχές συνέλαβαν επτά πρόσωπα, στο Άρνεμ και το Βέερτ και ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν μια «μεγάλη επίθεση» στη χώρα.
Τουρκία: Πυροβολισμοί για οικογενειακούς λόγους
Ο ένοπλος στην Ουτρέχτη πυροβόλησε εναντίον συγγενούς του στο τραμ για «οικογενειακούς λόγους», μεταδίδει το τούρκικο πρακτορείο Anadolu.
Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ σήμερα στην Ουτρέχτη πυροβόλησε εναντίον συγγενούς του στο τραμ κι όσων επιχείρησαν να τον βοηθήσουν, εξαιτίας «οικογενειακών λόγων», μεταδίδει συγκεκριμένα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο συγγενείς.
crashonline.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου