Amfipoli News: Τραχανάς

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Τραχανάς


Ένας φανταστικός τραχανάς από δίκοκκο σιτάρι ολικής άλεσης. Πεντανόστιμος και πολύ υγιεινός! 
Τον συνδυάσαμε με σωταρισμένα σκορδάτα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι, κολοκυθόσπορους ψημμένους με μείγμα μπαχαρικών και φέτα! 

Υλικά για τη σούπα
180γρ. τραχανάς από δίκοκκο σιτάρι ολικής άλεσης ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ 
1 λίτρο νερό (έβαλα λίγο λιγότερο, περίπου 900-950ml)
2 κουτ. σούπας βούτυρο
Αλάτι

Υλικά για το σερβίρισμα
20γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 σφηνάκι κρασί λευκό
2 κουτ. σούπας κολοκυθόσποροι
Μείγμα μπαχαρικών Ras el hanout στη μύτη του κουταλιού έτοιμο ή σπιτικό
1κγ κοφτό αλάτι χοντρό
Τυρί φέτα σε κομματάκια
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σπιτικό μείγμα μπαχαρικών Ras el hanout
2κγ σπόροι κόλιανδρου
1 & 1/2κγ σπόροι κύμινου
1/2κγ σπόροι κάρδαμου
1/2κγ μαραθόσποροι
1/2κγ κόκκοι μαύρου πιπεριού
1/2κγ allspice
1κγ κουρκουμάς τριμμένος
1κγ κανέλλα
1/2κγ πάπρικα

Εκτέλεση
Τραχανάς
Σε νερό που βράζει βάζω το βούτυρο και αλάτι. Προσθέτω τον τραχανά και βράζω σε μέτρια φωτιά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ανακατεύοντας περιοδικά. Η σούπα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ αραιή ούτε πολύ πηχτή.

Για τα μανιτάρια
Για τα μανιτάρια βάζω σε ένα μπολ τα αποξηραμένα μανιτάρια και προσθέτω βραστό νερό να τα σκεπάζει. Αφήνω για 15´. Βγάζω τα μανιτάρια από το νερό και τα στραγγίζω καλά. Σε ένα τηγάνι βάζω το βούτυρο και το σκόρδο κομμένο σε τρία κομμάτια και ανακατεύω σε δυνατή φωτιά για 1-2´. Αφαιρώ το σκόρδο και προσθέτω τα μανιτάρια, χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο και σωτάρω τα μανιτάρια. Σβήνω με το κρασί και αφήνοω να βράσουν για 5 -10´ ανακατεύοντας περιοδικά με ξύλινη κουτάλα.

Για σπιτικό μείγμα μπαχαρικών Ras el hanout
Ζεσταίνω τους σπόρους και το πιπέρι σε ένα τηγανάκι για 1´. Τους βάζω σε γουδί ή μούλτι και τους πολτοποιώ. Προσθέτω τα υπόλοιπα μπαχαρικά και ανακατεύω πολύ καλά. Κλείνω το μείγμα σε βαζάκι και το φυλάω.

Για τους κολοκυθόσπορους
Τοποθετώ τους κολοκυθόσπορους σε ένα ταψάκι με χοντρό αλάτι και το ras el hanout και ψήνω σε μέτριο φούρνο για 15´ ανακατεύοντας μια δυο φορές.

Σερβίρισμα
Σερβίρω την σούπα ζεστή γαρνίροντας με κομματάκια φέτας, τα μανιτάρια, τους κολοκυθόσπορους και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή της Ξανθής Μπαξεβάνη
Πηγή: madameginger.com 



Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου