Του Γιώργου Λεκάκη
Ανακαλύφθηκε η προέλευση της μαριχουάνας: Χρονολογείται 27.800.000 χρόνια πριν στο οροπέδιο του Θιβέτ, 3.000 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας!
Είναι από καιρό γνωστό ότι η κάνναβις προέρχεται από την Κεντρική Ασία. Αλλά η ακριβής της θέση παρέμενε μέχρι σήμερα ένα μυστήριο.
Αρχαιολογικά ευρήματα κάνναβης σε τρόφιμα χρονολογούνται στο 10.000 π.Χ. και βρέθηκαν στην Ιαπωνία (αργότερα και στην Κίνα). Αρχαιολογικά ευρήματα χρήσης της ως φαρμάκου χρονολογούνται στο 2.700 π.Χ. στην κοντινή του Θιβέτ περιοχή, Xinjiang στην ΒΔ. Κίνα.
Μια ομάδα ερευνητών με επί κεφαλής το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ στις ΗΠΑ εξέτασε 155 υπάρχουσες μελέτες (FPSs), με βάση την απολιθωμένη γύρη από την Ασία, προκειμένου να «αναδημιουργήσουν την εξελικτική ιστορία της κάνναβης». Μελετώντας την γενετική ανάλυση και τα απολιθώματα της γύρης της κάνναβης, εντοπίστηκαν οι ρίζες της ανάπτυξής της, πριν από 27.800.000 χρόνια, στην περιοχή της λίμνης Qinghai στο οροπέδιο του Θιβέτ. Η αρχαιότερη απολιθωμένη γύρη χρονολογείται πριν από 19.600.000 χρόνια. Εκεί πιθανότατα πρωτο-καλλιεργήθηκε από ανθρώπους, δεδομένου ότι και σε αρχαιολογικούς χώρους εντοπίστηκαν απολιθώματα τόσο των φυτών, όσο και των καρπών.
Το οροπέδιο στα νοτιοδυτικά της Κίνας έχει ύψος 4.500 μ. επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η περιοχή είναι η πρώτη, μάλλον, κοινότητα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών στην Ασία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα απολιθώματα της γύρης του φυτού και διαπίστωσαν ότι από το Θιβέτ διασκορπίσθηκε στην Ευρώπη (πριν 6.000.000 χρόνια), την Κίνα (πριν 1.200.000 χρόνια) και την Ινδία (32.600 χρόνια). Το στέλεχος καννάβεως διαδόθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, και μετά στην υπόλοιπη Ανατολή (Κίνα, Ινδία), λόγω τεκτονικών κινήσεων στην Γη. Η κάνναβις ακολούθησε τις τεκτονικές κινήσεις της γης: Η ινδική πλάκα «μετανάστευσε» προς την ασιατική πλάκα, έκανε «επαφή» με την Σουμάτρα πριν 57.000.000 χρόνια, ακολουθούμενη από την Βιρμανία και στην συνέχεια έκανε μια σκληρή σύγκρουση με το Θιβέτ, πριν από 35.000.000 χρόνια. Οι «επαφές» μεταξύ των ηπείρων είχαν ως αποτέλεσμα και τις ανθο-ανταλλαγές, κατά την διάρκεια του Ηώκαινου».
Ένας από τους λόγους που η προέλευση του φυτού είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστεί είναι ότι τα φύλλα της κάνναβης δεν δημιουργούν πολύ καλά απολιθώματα και υπάρχουν μόνον δύο συλλογές φυτικών απολιθωμάτων. Αντίθετα, βρέθηκαν και αναλύθηκαν εκατοντάδες απολιθώματα γύρης, τα οποία ερεύνησε η παρούσα μελέτη.
Η κάνναβις έχει σημασία στην ανθρώπινη ιστορία και την ζωή: Είναι ευρέως γνωστή ως φάρμακο, αλλά φυτικές ίνες κάνναβης χρησιμοποιούσαν για κλωβούς και υφάσματα. Ανθρακοποιημένες ίνες κάνναβης, που βρέθηκαν με μετάξι και περιστρεφόμενους τροχούς, χρονολογούνται στο 5.600 π.Χ., στην επαρχία Χενάν της Κίνας! Τέλος, «οι καρποί (σπόροι) της παρέχουν πολύτιμες πρωτεΐνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα».
ΠΗΓΕΣ: John M. McPartland, William Hegman, Tengwen Long «Cannabis in Asia: its center of origin and early cultivation, based on a synthesis of subfossil pollen and archaeobotanical studies» στο Vegetation History and Archaeobotany 14.5.2019, και Daily Mail, 21.5.2019.
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου