Amfipoli News: Φίλιπποι και Αμφίπολη: Δύο πόλεις στη σκιά του μυθικού Παγγαίου

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Φίλιπποι και Αμφίπολη: Δύο πόλεις στη σκιά του μυθικού Παγγαίου

Εν συντομία

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Δίας για να μπορέσει να γονιμοποιήσει την Δανάη μετατράπηκε σε χρυσή βροχή και έτσι γεννήθηκε ο Περσέας!!! Νομίζει κανείς ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στους μύθους. Να όμως που μερικές φορές οι μύθοι συναντιόνται και με την επιστημονική αλήθεια. Συνέβη πριν από εκατομμύρια χρόνια, η κατάρρευση αστεριών και η αύξηση της πυκνότητάς τους σε ασύλληπτο βαθμό, προκάλεσε την δημιουργία βαρέων μετάλλων. Μεταξύ των μετάλλων που σφυρηλατήθηκαν στο καμίνι του θερμού πυρήνα τους, ήταν και ο χρυσός. Αυτός ο χρυσός σκόρπισε σαν βροχή και ένα μέρος της έφτασε στη γη, μέρος της έπεσε στο Παγγαίο και τα βουνά της Λεκάνης (τα βουνά ανατολικά των Φιλίππων) σχηματίζοντας ένα πυκνό χρυσό πλέγμα από χρυσοφόρες φλέβες. Γεωλογική μελέτη για το Παγγαίο υπολόγισε ότι  περίπου πριν από 300 εκ. χρόνια σχηματίστηκε το όρος, ο χρυσός που έπεσε σαν βροχή εισχώρησε σε φλέβες στον περίβλημα του γεωλογικού πυρήνα του ορεινού όγκου, δημιουργώντας ένα χρυσό πλέγμα γύρω από την σκληρή καρδιά του βουνού.

Στους ιστορικούς χρόνους γύρω από το χρυσοφόρο Παγγαίο θα αναπτυχθούν δύο υπερ-τοπικά κέντρα, στα οποία συσσωρεύεται ο παραγόμενος πλούτος, είναι δύο πόλεις που όταν αλλάζουν χέρια, αλλάζουν και ονόματα. Στο ανατολικό άκρο είναι οι Κρηνίδες που θα μετονομαστούν σε Φίλιππους, από τους Μακεδόνες και στο δυτικό οι Εννέα Οδοί, που θα μετονομασθούν σε Αμφίπολη από τους Αθηναίους. 
Και οι δύο πόλεις θα γίνουν μεγάλες και θα  αποκτήσουν αίγλη, πλούτο, δόξα και μια φήμη που θα κρατήσει για αιώνες. Οι δύο πόλεις θα μοιραστούν το χρυσάφι του Παγγαίου και τους πλούσιους μύθους του, οι οποίοι ξεκινώντας από τις ψηλότερες κορυφές του θα φτάσουν μέχρι τον Ατλαντικό και τις Ινδίες.

Στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, οι μοναδικές επισκοπές που υπήρχαν στην Ανατολική Μακεδονία είναι των Φιλίππων και της  Αμφίπολης, οι οποίες  υπάγονταν στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, η οποία είναι το σημείο αναφοράς για το σύνολο της Μακεδονίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κατά περίεργο τρόπο και στις δύο πόλεις, στους Φιλίππους  πέριξ του Ρωμαϊκού Φόρουμ και στην Αμφίπολη εντός της Ακροπόλεως, οικοδομείται ένα πλήθος ναός, ο ένας κοντά στον άλλον, με συνέπεια το γεγονός αυτό να προκαλεί ακόμη την απορία των μελετητών.

Το πλήρες κείμενο στο υπό έκδοση βιβλίο για τους ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ

Η κορυφή Τρίκορφο του Παγγαίου που έδωσε μερικές από τις πιο πλούσιες φλέβες χρυσού.

Ο ποταμός Στρυμών περιπλέει την πόλη της Αμφίπολης. Στο βάθος ο Τύμβος Καστά και η πρώτη ακρόπολη.

Ο Ζυγάκτης ποταμός διέρχεται δυτικά της πόλης των Φιλίππων και δίπλα σε αυτόν έλαβαν χώρα δύο σημαντικότατα γεγονότα. η μάχη των Φιλίππων και η βάπτιση της Αγίας Λυδίας.



Το ρωμαϊκό φόρουμ δεσπόζει στο πιο κεντρικό σημείο των Φιλίππων.

Το ψηφιδωτό δάπεδο αποτυπώνει την πορεία του Αποστόλου Παύλου, που άλλαξε το ρου της ιστορίας.

Το Οκτάγωνο των Φιλίππων είναι χτισμένο επάνω στην αρχαιότερη εκκλησία της Ευρώπης.

Το εξάγωνο της Αμφίπολης είναι από τους πιο σπάνιους, λόγω αρχιτεκτονικής, ναούς του κόσμου.

Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

xronometro.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου