Σχεδιάγραμμα του αρχαίου ανακτόρου των Μαλίων. Σχ. Pelon, 1980. |
Του Γιώργου Λεκάκη
Και συγκεκριμένα με αυτά του Ανακτόρου των Μαλίων (έργο της νεοανακτορικής εποχής, περίπου του 1700-1450 π.Χ.).
Αλλά σε όλα τα κτήρια της Μινωικής Εποχής ή της Εποχής του Χαλκού στην μεγαλόνησο Κρήτη ευρίσκονται αυτά τα «σημάδια», χαραγμένα σε κομμένους πέτρινους τετράγωνους λίθους!
Επεξεργασία τοιχοποιίας από ψαμμίτη στην περιοχή VII, στο δυτικό τοίχωμα του δωματίου VII 6, κοιτάζοντας ΝΔ. Δείχνει την προσεκτική τοποθέτηση των λίθων. Στο αρχαίο ανάκτορο των Μαλίων. |
Και παραμένουν ένα ανοικτό θέμα προς συζήτηση…
Οι ερμηνείες ποικίλουν:
- Άλλοι λένε ότι είχαν μια απλή πρακτική χρήση, ότι δηλ. βοηθούσαν τους οικοδόμους στην τοποθέτηση των τετραγώνων,
Και άλλοι
- ότι είχαν μια μαγική ή θρησκευτική λειτουργία.
Λόγω του συνεχώς διευρυνόμενου αριθμού ευρεθέντων τέτοιων σημαδιών, δημιουργήθηκε ήδη corpus. Το συγκεκριμνένο άρθρο ασχολείται μόνον με την χρήση των σημάτων που είναι ορατά στα τοιχώματα του ανακτορικού κέντρου στα Μάλια Ηρακλείου Κρήτης.
ΔΕΙΤΕ το παρακάτω:
Τα εξεταζόμενα θέματα των σημάτων περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά τους και τα τεμάχια λίθου στα οποία έχουν χαραχθεί, τις φάσεις της κατασκευής κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε το σκάλισμα, την αναλογία των σηματοδοτημένων τετραγώνων στο κτήριο και την κατανομή των σημάτων σε σχέση με την οργάνωση του οικοδομικού έργου.
Το άρθρο υποθέτει ότι υπήρχε μεγάλη «κοσμική λειτουργία» των σημάτων. Αντικατόπτριζε διαφορετικά καθήκοντα, κατά την διάρκεια του έργου κατασκευής. Δείχνουν μάστορες που εμπλέκονται στην λατόμευση των οικοδομικών τετραγώνων και οικοδόμους, που είναι επιφορτισμένοι με την κατασκευή και την τελική αποκοπή ωρισμένων από τους καλύτερους τοίχους του ανακτόρου.
Το πλήρες άρθρο ΕΔΩ.
Αυτή είναι βέβαια μια απλοϊκή εξήγηση.
Σε πρώτο επίπεδο.
Στην επιφάνεια.
Αυτά τα σημάδια, κάποτε κάποιοι τα έβλεπαν και τα έδειχναν και έγραφαν γι' αυτά, και οι "επιστήμονες" τους έλεγαν "αλαφροΐσκιωτους"...
Αυτά τα σημάδια, κάποτε κάποιοι τα έβλεπαν και τα έδειχναν και έγραφαν γι' αυτά, και οι "επιστήμονες" τους έλεγαν "αλαφροΐσκιωτους"...
Αυτά τα χαράγματα έχουν βαθύτερο μυστικιστικό νόημα και σημασία, ενώ δεν παραβλέπω το γεγονός ότι σε αυτά συναντώνται σχεδόν όλα τα γράμματα που (αργότερα) γνωρίζουμε ως γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου. Και θα πρέπει να συγκριθούν με τα σύμβολα στους περίφημους σφραγιδόλιθους των Μαλίων.
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου