Amfipoli News: Ο Καστάς και ο Εσωτερικός Άνθρωπος

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Ο Καστάς και ο Εσωτερικός Άνθρωπος


Ο Καστάς θα αποτελέσει την αφορμή για τον επανακαθορισμό της επίδρασης της Ελληνικής της Ορφικής θρησκείας και των πρακτικών που βασίζονταν στα Καβείρια Μυστήρια, στην Ρωμαική Αυτοκρατορική Θρησκεία, και όχι μόνο.

Ο Αγαθοδαίμων που πρώτος δίδαξε την λατρεία του ο Αλέξανδρος στην Αλεξάνδρεια, αποτέλεσε το Genius των Ρωμαίων και το υποκείμενο λατρείας όλων των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων. 
Ίσως ο Αγαθοδαίμων ήταν ο ίδιος ο Αλέξανδρος. Με άλλα λόγια ίσως ήταν η Δύναμις που οδηγούσε και παρακινούσε τον Αλέξανδρο. Το Δαιμόνιο του Σωκράτη...Ίσως να ήταν η ίδια η Ψυχή του.

Ίσως τον Αγαθοδαιμονα να προσμεναν και να ξεπροβόδιζαν οι Σφίγγες..

Οι χιλιάδες ευγενείς Μακεδόνες που μεταφέρθηκαν ως αιχμάλωτοι στην Ρώμη μετά την ήττα του Περσέα, αποτέλεσαν την καλύτερη μαγιά για την μετατροπή της Ρωμαικής Δημοκρατίας σε Αυτοκρατορία. 
Ο ρόλος τους στα πολιτικά πράγματα της Ρώμης, στην εξέλιξη των αιώνων που ακολούθησαν, ίσως να είναι περισσότερο σημαντικός από όσο πιστεύουμε. 

Η επιστημονικά τεκμηριωμένη απόδειξη των παραπάνω, θα ξεδιαλύνει όχι μόνο την επίδραση των Πλατωνικών και Ορφικών διδαγμάτων στην διαμόρφωση της Ρωμαικής Αυτοκρατορικής Θρησκείας, αλλά θα διαφωτίσει και ίσως προσδιορίσει σε νέα βάση και τους βαθύτερους λόγους επικράτησης της νέας Χριστιανικής Θρησκείας στη Ρωμαική Αυτοκρατορία και στο Βυζάντιο μετέπειτα.

Επομένως, ο Καστάς θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για να κατανοήσουμε καλύτερα εκείνα τα ιστορικά δεδομένα που αποδεικνύουν την διαχρονική συνέχεια και την δύναμη της εννοιας της Ελληνίδας Ιδέας.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται η Αξία του Μνημειώδους αυτού Ιερού. Αυτός είναι ο Μέγας Θησαυρός που κρύβει στα έγκατα της η Μακεδονική Γη. Ειναι η Δυναμική που κατέχει να αλλάξει την αντίληψη μας για το παρελθόν μας και συνεπώς στα εργαλεία που μπορεί να προσφέρει για να αλλάξουμε το Μέλλον μας.

Το Μνημείο είναι εκεί και φωνάζει. Θα μπορέσουμε όμως να το ακούσουμε; 
Άνθρωποι εγωιστές, ματαιόδοξοι που δεν έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε λογικά. 
Άνθρωποι βιαστικοί που ζητούμε το εντυπωσιακό και τις εύκολες λύσεις. 
Άνθρωποι καχύποπτοι που δεν ξέρουμε να συνδιαλλασσόμαστε με τον διπλανό μας. 
Ίσως ο Καστάς να αποτελέσει αφορμή να βρούμε τη χαμένη ευαισθησία και ενσυναίσθησή μας ...

Ίσως το Μεγαλύτερο Μυστικό και Μεγαλύτερη Αλήθεια να είναι αυτή που κάθε Άνθρωπος κρύβει μέσα του. 
Η καρδιακή Αλήθεια..

Και ακόμα δεν είδαμε ούτε καταλάβαμε τίποτα ...

Δημήτρης Σαββίδης - Τα Μυστικά του Τύμβου

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου