Amfipoli News: Παγίδα χρέους

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Παγίδα χρέους


Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους δημιουργήθηκε μέσα στην περίοδο της ευρωζώνη με τεχνικά λογιστικά κόλπα, swaps,υψηλούς τόκους κλπ.> Κάθε άλλο παρά αποτελεί κληρονομιά της του παρελθόντος όπως ισχυρίζονται οι ινστρούκτορες του κατοχικού καθεστώτος, αδιαφορώντας για τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Και συνεχίζει να αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς σε επίπεδα της τάξης των 30 δις ετησίως, την ίδια ώρα που οι “δανειστές” υφαρπάζουν ολόκληρη τη δημόσια και μεγάλο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας της χώρας μας και την οδηγούν σε απέραντη φτωχοποίηση και μετανάστευση των νέων μας στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Υπουργείου Οικονομικών, το χρέος μόλις μέσα σε ένα έτος, μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Δεκεμβρίου 2018, αυξήθηκε κατά 32,34 δις ευρώ και ανέρχεται σε 358,948 δις.

Γεγονός είναι ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το χρέος που δημιουργήθηκε μέσα στα 17 χρόνια της ευρωζώνης  είναι πολύ μεγαλύτερο από το χρέος που έχει δημιουργηθεί στα 170 προηγούμενα χρόνια της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους μεταξύ των ετών 1832-2019.

Στην πραγματικότητα, το τεράστιο ελληνικό δημόσιο χρέος, όπως και αυτό άλλων χωρών κυρίως της ευρωπαϊκής περιφέρειας, έχει υπερδιπλασιαστεί μετά το 2008 μέσα στην περίοδο της ευρωζώνης. Το 2002 που μπήκαμε στο ευρώ, το χρέος  ανερχόταν σε 158 δις και σήμερα βρίσκεται σε 359 δις και συνεχώς αυξάνεται αλματωδώς. Από το 2002 μέχρι τα τέλη του 2018 έχει αυξηθεί κατά 201 δις.

Στο ποσό των 201 δις θα πρέπει να προστεθούν και τα 50 δις του PSI το 2012, δηλ  του κουρέματος κυρίως ελληνικών ιδιωτικών και δημόσιων ομολόγων. Έτσι το χρεός σήμερα στην πραγματικότητα ξεπερνά τα 400 δις, το χρέος σήμερα αγγίζει ή και ξεπερνά τα 400 δις. Αν μάλιστα σε αυτό προστεθεί και το εσωτερικό ιδιωτικό χρέος άνω των 100 δις, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μαι τερατώδη “παγίδα χρέους” που έχουν έντεχνα δημιουργήσει οι “δανειστές” με σκοπό την οικονομική και πολιτική άλωση της χώρας μας.

Στα 170 χρόνια από τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, από το 1832 μέχρι το 2002, το δημόσιο χρέος ανήλθε σωρευτικά σε 158 δις. Και από το 2002, έτος ένταξής μας της ευρωζώνης, μέχρι το 2018, μόλις σε 17 χρόνια, το χρέος αυξήθηκε περίπου κατά 250 δις! Απίστευτο και όμως αληθινό, αφού αυτό προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Βέβαια στο παρελθόν, το ελληνικό χρέος έχει κουρευτεί και αναδιαρθρωθεί σε διάφορες ιστορικές περιόδους με στάσεις πληρωμών έναντι των δανειστών, όπως έχει συμβεί με εκατοντάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις άλλων χωρών που χρησιμοποιούν το εθνικό τους νόμισμα. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι, βρέθηκαν βιώσιμες λύσεις όπως η στάση πληρωμών, οι οποίες δεν προσφέρονται μέσα στην ευρωζώνη.Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς αλλά και την πολιτική που ακολουθείται με την ηγεμονεύουσα θέση της Γερμανίας, το κούρεμα του χρέους αποκλείεται μέσα στην ευρωζώνη.

Το υποχρεωτικό  ετήσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό σε επίπεδα άνω του 3,5% του ΑΕΠ απλούστατα σκοτώνει την ελληνική οικονομία. Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά την υποχρέωση της χώρας μας να καταβάλλει ετησίως συνολικά ποσά της τάξης του 15-20% ( 27 – 36 δις ) στους ανελέητους δανειστές με ανελέητη λιτότητα, πάγωμα των επενδύσεων και υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής μας περιουσίας. Αυτό έχει αποφασιστεί Eurogroup της 16ης Ιουνίου 2017. Πρόκειται για ένα εντελώς παρανοϊκό σκηνικό.

Είναι καιρός να καταλάβουμε επιτέλους ότι, οι δανειστές μας εγκλώβισαν σε μια τεράστια «παγίδα χρέους» από την οποία μόνο με έξοδο από τη γερμανική οικονομική κατοχή, υπάρχει ελπίδα να σωθεί η χώρα που κινδυνεύουμε να τη χάσουμε. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα, αυτομαστίγωμα και αυτοκαταδίκη  μέσα στην ευρωκόλαση.
odosdrachmis.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου