Στο κυνήγι του περίφημου Θησαυρού των Μεγάρων με στόχο τρεις γεώλοφους, δύο χιλιόμετρα δυτικά των Μεγάρων, έχει μπει εδώ και πολλά χρόνια ο μισός πληθυσμός των Μεγάρων, σκάβοντας απ’ άκρη σ άκρη.
Ο λόγος;... Εκτός από την παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά ότι στα συγκεκριμένα σημεία «βρίσκονται τύμβοι με λάφυρα από τους Περσικούς πολέμους» πλέον μπαίνει και η «Αναγνωριστική αρχαιομετρική έρευνα με τη μέθοδο του γεωραντάρ» την οποία έκανε ο διδάκτωρ γεωλογίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών Πέτρος Αχιλλεόπουλος και ο συνεργάτης τους Ξενοφών Μπαφίτης.
Και η έρευνα δεν θα έδειχνε τόσο ενδιαφέρουσα, αν την συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε επισκεφτεί και η γνωστή αρχαιολόγος Λιάνα Σουλβατζή από τον Τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Όαση Σίουα της Αιγύπτου!
Το Newsbreak.gr κατά αποκλειστικότητα παρουσιάζει όλο το εντυπωσιακό ρεπορτάζ πριν ξεκινήσουν επίσημες έρευνες από τον Δήμο Μεγαρέων.
Δυτικά της πόλεως των Μεγάρων βρίσκονται εδώ και χιλιάδες χρόνια τρεις γεώλοφοι, οι οποίοι εκτός του ότι δεν φυτρώνουν πάνω τους δέντρα, έχουν πυραμοειδή κλίση, σε όλη την περίμετρο των λόφων υπάρχουν διάσπαρτα σπασμένα κεραμοειδή αρχαιολογικής φύσεως ενώ σε όλες τις βιβλιογραφίες οι γεώλοφοι υπάρχουν.
Οι τρεις αυτοί γεώλοφοι βρίσκονται δίπλα από το ιερό του Πανός και στην διαδρομή για το αρχαίο Ασκληπιείο των Μεγάρων, ένα από τα μεγαλύτερα της Αττικής φτιαγμένο από μοναδικό μάρμαρο Πεντέλης δημιουργώντας έτσι ένα ισομετρικό τρίγωνο.
Το 2014 και μετά από παρότρυνση των ιδιοκτητών του ενός γεώλοφου και με την συνδρομή του καθηγητή Κώστα Σπίνου, αποφασίστηκε να γίνει η πρώτη αναγνωριστική μελέτη.
Στην σελίδα 11 της πολυσέλιδης μελέτης διαβάζουμε:
Σε αυτές τις έντεκα περιοχές που ελέγχθηκαν αξίζει να γίνουν περαιτέρω έρευνες με πύκνωση του δικτύου των τομών ώστε να αποτυπωθεί λεπτομερώς το σχήμα των υπεδαφικών δομών και ενδεχομένος ο χαρακτήρας τους.
>Γενικότερα διαπιστώθηκε ότι οι λόφοι των Κουρμουλών {πυραμίδες} αποτελούν φυσικούς γηλόφους {με υπερκείμενο ασβεστομαργαικό ορίζοντα και υποκείμενο αριλομαργαικό στρώμα} και παρατηρήθηκε ότι τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εντοπίζονται στη δυτική πλευρά και των τριών λόφων» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει η επιστημονική έκθεση ότι τα οικοδομήματα είναι σχετικά πολύ ψηλά στην επιφάνεια της γης.
Την περιοχή το 2014 αμέσως μετά την πρώτη αναγνωριστική έκθεση στο σημείο βρέθηκε η αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή η οποία επισήμανε ότι «πρόκειται για μια τεράστια περιοχή που έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον μιας και φαίνονται παντού σπασμένα κεραμοειδή ακόμα και της αρχαϊκής περιόδου».
Στη κατιδίαν συνομιλία που είχαμε με τον καθηγητή Κώστα Σπίνο μας μετέφερε πως «πρόκειται για τεράστια υπεδαφικά οικοδομήματα που δεν γνωρίζουμε τι κρύβουν μέσα».
Πηγή: Νίκος Νικόλιζας - newsbreak.gr
ellinondiktyo.blogspot.com, peritexnisologos
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου