Του Γιώργου Λεκάκη
Το λεγόμενο «Δακτυλίδι του Νέστορα», που βρέθηκε από τον Άρθουρ Έβανς στην Θίσβη Βοιωτίας…
Εδώ και πολύ καιρό ήταν το επίκεντρο έντονου ελέγχου της γνησιότητός του, για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως για την… ασυνήθιστη εικονογραφία του… Βλέπετε, οι «επιστήμονες» έχουν εκπαιδευθεί, ό,τι δεν μοιάζει με αυτά που γνωρίζουν… να το αμφισβητούν, να το λοιδορούν, να το παραμελούν…
Όντως η εικονογραφία του είναι μοναδική, τόσο για τα μινωικά / μινυακά όσο και για τα μυκηναϊκά πλαίσια…
Υπήρχαν και «υποψίες» για την… αρχαιολογική του προέλευση και τις αρχικές αναφορές του Evans...
Ο Evans το θεώρησε ένα τέχνεργο που ρίχνει μια ματιά στην μεταθανάτιομινωική / μινυακή ζωή, αλλά και αυτό έχει σε μεγάλο βαθμό αμφισβητηθεί…
Βεβαίως, η διαίρεση της εικόνος σε τέσσερις τελετουργικές σκηνές, μέσα από την απεικόνιση ενός μεγάλου δεσπόζοντος δένδρου (της μινωικής ιεράς δενδρολατρείας) είναι πολύ ασυνήθιστη στην εικονογραφία της Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο, αλλά οι εμφανιζόμενες σκηνές είναι λογικά διαφανείς ως προς τις μινωικές / μινυακές ή μυκηναϊκές ερμηνείες.
Τέλος, προσφάτως, τεχνικές παρατηρήσεις επί του αντικειμένου επιβεβαίωσαν την φιλοτέχνησή του κατά την Εποχή του Χαλκού…
Τι δουλειά έχει ο Νέστωρ στην Βοιωτία;
Γιατί ο Έβανς ονομάτισε έτσι το δακτυλίδι;
Πώς... "φυγαδεύθηκε" (και) αυτό το τέχνεργο στο εξωτερικό;
Από το 1995 το δαχτυλίδι ξανα-εκτίθεται στο Μουσείο Ashmolean…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΙΣΒΗ και την ΒΟΙΩΤΙΑ,
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
Evans Arthur J. "The ring of Nestor". A glimpse into the Minoan after-world and a sepulchral treasure of gold signet-rings and bead-seals from Thisbê, Boeotia», Λονδίνο, 1925.
GORDON CHILDE V. “The Ring of Nestor: a Glimpse into the MinoanAfter-World and a Sepulchral Treasure of Gold Signet-Rings and Bead-Seals fromThisbe, Boeotia”, στο Nature, αρ. 116, σελ. 635–636, 31.10.1925.
Ingo Pini «The ‘Ring of Nestor’», στο Oxford J. of Arch. 17.12.2002.
ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις".
arxeion-politismou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου