«Αν ένας σκηνοθέτης αποφάσιζε να γυρίσει μια ταινία με θέμα την καριέρα της, το μόνο που θα είχε προαποφασίσει - προτού καν γράψει το σενάριο - θα ήταν ο τίτλος: "Η γενική γραμματέας που έβλεπε τους υπουργούς να περνούν"», έχει γραφτεί σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα άρθρα για τη Λίνα Μενδώνη (εφημερίδα τα Νέα).
Πράγματι, η Λίνα (Στυλιανή) Μενδώνη που έχει στο βιογραφικό της δύο πτυχία από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κλασικό Τμήμα και Ιστορικό - Αρχαιολογικό) και διδακτορικό από το ίδιο Πανεπιστήμιο είναι μια γυναίκα που εκτός από άριστη επιστημονική κατάρτιση, διοικητικά προσόντα και στρατηγικές ικανότητες (έχει καταφέρει πολύ υψηλή απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων), ξέρει πάρα πολύ καλά να κρατά ισορροπίες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ανέλαβε τη θέση της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ το 1999, έφυγε το 2004 όταν έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και επέστρεψε, πιο κραταιά παρά ποτέ το 2009 παρακολουθώντας υπουργούς (Ελισάβετ Παπαζώη, Θεόδωρος Πάγκαλος, Βαγγέλης Βενιζέλος, Παύλος Γερουλάνος, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος - Κώστας Τζαβάρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Τασούλας) να παρελαύνουν.
Ηρθε σε επαφή με τον κόσμο της πολιτικής το 1994 όταν διετέλεσε ειδική επιστημονική σύμβουλος στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και στο υπουργείο Αιγαίου, όπου υπουργός ήταν η Ελισάβετ Παπαζώη. Οταν η Ελισάβετ Παπαζώη έγινε υπουργός Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη την ακολούθησε λαμβάνοντας τη θέση της γενικής γραμματέως για να ακολουθήσει η παραπάνω πορεία. Στο παρελθόν, υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ από τα 1989 - παρότι ορισμένοι υποστηρίζουν ότι σε νεανική ηλικία είχε περισσότερο ενδιαφέρον για την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
To βιογραφικό της:
Η Λίνα Γ. Μενδώνη γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Απριλίου 1960. Είναι παντρεμένη με τον Παναγιώτη Ν. Δουκέλλη και έχουν ένα γιο, τον Νικόλα.
Το 1977 αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού, το 1981 πήρε το πτυχίο της από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1984 από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1988 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από το 1983 έως το 1988 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Από το 1987 είναι επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα της Κέας, Κυκλάδες.
Τον Ιούνιο του 1989 εντάχθηκε στο ερευνητικό δυναμικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και έκτοτε ακολούθησε την εκ του νόμου προβλεπόμενη εξέλιξη. Το 1998 εξελέγη στην βαθμίδα του Κυρίου Ερευνητή. Την περίοδο 1995-1999 ήταν επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος «Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες. Από το φυσικό περιβάλλον στο πολιτιστικό τοπίο». Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών. Διατελεί επικεφαλής και μέλος σε επιστημονικές ομάδες ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων.
Το διάστημα 1994-1999 διετέλεσε ειδική επιστημονική σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, και στο Υπουργείο Αιγαίου.
Από τον Μάρτιο 1999 έως τον Μάρτιο 2004 κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Εχει τιμηθεί με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta΄Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Επιστημονικά ενδιαφέροντα
• Αρχαία ελληνική επιγραφική, ιστορία και τοπογραφία
• Μελέτη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού
• Προστασία, ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος
• Θεωρία και πολιτική του Πολιτισμού
Επιστημονικές Δημοσιεύσεις
• Μονογραφίες: Συγγραφέας τεσσάρων (4) μονογραφιών με θέματα σχετικά με την ιστορία και την αρχαιολογία των Κυκλάδων.
• Συλλογικοί τόμοι: Συνεκδότρια πέντε (5) συλλογικών τόμων με θέματα σχετικά με την ιστορία και την δομή των αρχαίων κοινωνιών, την ιστορία του τοπίου και την πρόσληψη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού.
• Συγγραφέας μεγάλου αριθμού άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.
Η Λίνα Μενδώνη με τα δικά της λόγια:
Εκπαίδευση: 1. 1965-1977: Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Αρσάκειο Ψυχικού. 2. 1977-1981: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας (1977-1981). 3. 1982-1983: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. 3. 1983-1987: Εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών. 4. Ιανουάριος 1988: Αναγόρευση σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Αριστα».
Μεταπτυχιακά και μεταδιδακτορικά σεμινάρια αρχαίας ελληνικής επιγραφικής, κλασικής αρχαιολογίας, περιβαλλοντικής αρχαιολογίας και μεθοδολογίας της αρχαιολογικής έρευνας: α. Στην Maison de l’Orient Méditerranéen της Lyon [1987, με υποτροφία του Centre National Recherche Scientifique (CNRS)] β. Στο Institute of Archaeology στο Λονδίνο και στο Ashmolean Museum στην Οξφόρδη (1988, με υποτροφία της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών).
Επαγγελματική Δραστηριότητα: • Αρχαιολόγος - Ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, από το 1989 έως σήμερα, με αναστολή καθηκόντων την πενταετία 1999-2004, οπότε διετέλεσα Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Α. Στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών υπηρετώ από το 1984 αρχικά ως βοηθός έρευνας (1984-1989). Τον Ιούνιο 1989 εντάχθηκα στην Δ’ ερευνητική βαθμίδα και έκτοτε δια του επιστημονικού και ερευνητικού μου έργου ακολούθησα την εκ του νόμου προβλεπόμενη εξέλιξη. Το 1998 εξελέγην στην βαθμίδα του Κυρίου Ερευνητή.
1. Αξονες επιστημονικών δραστηριοτήτων: • Αρχαία ελληνική επιγραφική, ιστορία και τοπογραφία • Μελέτη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού • Προστασία, ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος • Θεωρία και πολιτική του Πολιτισμού
2. Διεύθυνση ερευνητικών προγραμμάτων: • Υπεύθυνη διεπιστημονικής ομάδας αρχαιολογικής έρευνας στην Κέα. Κοινό πρόγραμμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου. • Επικεφαλής διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα στο άστυ και την χώρα της αρχαίας Καρθαίας στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Πανεπιστημίου Αθηνών “Study of the Spatial Organization and the Social Structures in the Long Term History”. • Επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος «Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες. Από το φυσικό περιβάλλον στο ιστορικό τοπίο». Πιλοτικό πρόγραμμα διδασκαλίας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την τοπική ιστορία και το πολιτιστικό τοπίο με εφαρμογή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού Κυκλάδων. Κοινό πρόγραμμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και του Υπουργείου Παιδείας.
3. Συμμετοχή σε επιστημονικές ομάδες Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων: •“Paysages antiques et Structures rurales: Texte et Archeologie”, E.U Programme COST. • POPULUS in Human Capital and Mobility. • “Agricultural potentials and social relations: Renting land in Antiquity”, PLATON (στο πλαίσιο της διακρατικής επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας). • “Study and Evaluation of Cultural Landscapes”, Joint European Community/ United States Consortia for Cooperation in Higher Education and Vocational Education and Training. • Interreg III, Ελλάδα – Κύπρος: Ανάδειξη του αρχαίου πλοίου «Σάμαινα».
Επίσης είμαι μέλος σε διάφορες επιστημονικές ενώσεις, εταιρείες και ινστιτούτα, ελληνικά και ευρωπαϊκά (π.χ. Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο κ.α.).
4. Διδακτική εμπειρία: • Διδασκαλία μεταπτυχιακών μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. • Μέλος σε τριμελείς συμβουλευτικές επιτροπές διδακτορικών διατριβών στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris I.
Β. Εκτός των ακαδημαϊκών/ερευνητικών δραστηριοτήτων που εν συντομία αναφέρθηκαν ανωτέρω, διετέλεσα: • Αμισθος Επιστημονικός Σύμβουλος Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων (1994-1996) για θέματα προστασίας πολιτιστικού τοπίου, ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς και για θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. • Αμισθος Επιστημονικός Σύμβουλος Υπουργού Αιγαίου (1996-1999) για την διαχείριση του μνημειακού αποθέματος των νησιών, καθώς και για την προώθηση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης. • Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού από την 16η Μαρτίου 1999 έως την 8η Μαρτίου 2004. Την περίοδο αυτή εκτός των καθηκόντων που εκ του νόμου απορρέουν για την συγκεκριμένη θέση, καθώς και της ex officio συμμετοχής μου στα διάφορα κυβερνητικά όργανα (διϋπουργικές επιτροπές κ.ά.), αλλά και στα γνωμοδοτικά όργανα του Υπουργείου (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κλπ.), οι προϊστάμενοί μου Υπουργοί (Ε. Παπαζώη, Θ. Πάγκαλος, Ε. Βενιζέλος) μου ανέθεσαν, μεταξύ των άλλων, την ευθύνη: * Της κατάρτισης του φακέλου που συνόδευε το επίσημο αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα (1999). * Της προεδρίας της Επιτροπής Μεγάλων Εργων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία διαχειρίστηκε σε κεντρικό επίπεδο την εμπλοκή των Εφορειών Αρχαιοτήτων κατά την εκτέλεση των μεγάλων δημοσίων έργων και υποδομών (Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος Αθηνών, Εγνατία Οδός, ΠΑΘΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις κλπ., 1999-2004). * Της συμμετοχής στην τριμελή ελληνική αντιπροσωπεία, που συζήτησε στο Λονδίνο το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον επαναπατρισμό των παρθενωνείων γλυπτών, της οποίας επικεφαλής ήταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Α. Παπανδρέου και μέλος ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» Ζυλ Ντασσέν (2000). * Της προεδρίας της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την κατάρτιση του νόμου «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» (2000-2003, οπότε και ψηφίστηκε ο Ν. 3028/02, ο οποίος αντικατέστησε τον προϋπάρχοντα του 1932). * Της προεδρίας της Επιτροπής Σύνταξης Νέου Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού (η λειτουργία του ΥΠ.ΠΟ. βασιζόταν στο Οργανόγραμμα του 1977), οι εργασίες της οποίας (2001-2003) οδήγησαν την έκδοση του ΠΔ 191/03. * Της προεδρίας της Οργανωτικής Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για την διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. (2002-2003).
Το 2003 τιμήθηκα από την Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με την διάκριση Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta΄Italiana, για την συμβολή μου στην προώθηση των πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδος –Ιταλίας.
Γ. Επιστημονικές Δημοσιεύσεις: • Μονογραφίες: Συγγραφέας τεσσάρων (4) μονογραφιών με θέματα σχετικά με την ιστορία και την αρχαιολογία των Κυκλάδων. • Συλλογικοί τόμοι: Συνεκδότρια πέντε (5) συλλογικών τόμων με θέματα σχετικά με την ιστορία και την δομή των αρχαίων κοινωνιών, την ιστορία του τοπίου και την πρόσληψη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού. • Μεγάλος αριθμός άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους με θεματολογία σχετική με τους άξονες των επιστημονικών μου ενδιαφερόντων που αναφέρθηκαν ανωτέρω. • Μεγάλος αριθμός συμμετοχών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια (δημοσίευση πρακτικών) με θεματολογία σχετική με τους άξονες των επιστημονικών μου ενδιαφερόντων που αναφέρθηκαν ανωτέρω. • Συμμετοχές σε εκδόσεις ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου για το ευρύ κοινό.
(Ο αντίστοιχος φάκελος τεκμηρίωσης του συνόλου των ανωτέρω είναι στην διάθεση της επιτροπής αξιολόγησης). Κοινωνική Δραστηριότητα: • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Ιδρύματος «Γεώργιος Παπανδρέου» από το 1999. • Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πνευματικού Ιδρύματος «Γεώργιος Παπανδρέου» από τον Ιανουάριο 2008. • Μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας από τον Ιανουάριο 2009. • Ενεργό μέλος σε πολιτιστικά σωματεία και σε ομάδες εθελοντών.
• Αρθρογραφία σε ημερήσιο και περιοδικό τύπο (αθηναϊκό και περιφερειακό) επί θεμάτων πολιτιστικής πολιτικής.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι η ενασχόληση με τα πολιτικά πράγματα και η δραστηριοποίηση σε ένα κομματικό χώρο αποτελεί σαφή κοινωνική δραστηριότητα. Υπό την έννοια αυτή αναφέρω συνοπτικά: • Ενεγράφην στο ΠΑΣΟΚ το 1989 • Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης (2004-2005) • Μετέχω ως σύνεδρος στα Συνέδρια του ΠΑΣΟΚ από το 2005 κ.εξ. • Μέλος του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ (2004-2007) • Υπεύθυνη της ομάδας Πολιτισμού του ΙΣΤΑΜΕ (2005-2007) • Μέλος του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη για τα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς (2007- σήμερα) • Μέλος της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ/ σύνδεσμος με τον Τομέα Πολιτισμού (2008-2009).
φωτο: αρχείο
πηγή: ΥΠΠΟΑ, opengov, thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου