Amfipoli News: Ανω Πορόια: Το ξακουστό χωριό στις πλαγιές του όρου Μπέλες με την μακρόχρονη παράδοση και ομορφιά που… μαγνητίζει (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Ανω Πορόια: Το ξακουστό χωριό στις πλαγιές του όρου Μπέλες με την μακρόχρονη παράδοση και ομορφιά που… μαγνητίζει (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)



Το καμάρι των Σερρών με τα τρεχούμενα νερά, που αγναντεύει την κοιλάδα και τη λίμνη της Κερκίνης

«Πόρος» και «ροιά», δηλαδή πέρασμα και ροή καθώς αυτό βρίσκεται στο μοναδικό, και γεμάτο από τρεχούμενα νερά, πέρασμα του Μπέλες προς την Σιδερόπορτα. Αυτή είναι και η επικρατέστερη εκδοχή για την ετυμολογία του ονόματος του χωριού, που πιθανότατα προέρχεται από τη φράση «πολλαί ροαί» και είναι ενδεικτική του καλού κλίματος και του ευεργετικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και των γάργαρων νερών.



ano poroia proorismos diakopes tourismos xorio makedonia kerkini

Το σίγουρο είναι πως η ονομασία Πορόια είναι αναμφισβήτητα ελληνικής προέλευσης. Επί τουρκοκρατίας το χωριό ήταν γνωστό και ως «Μικρή Κωνσταντινούπολη» καθώς εκεί οι Τούρκοι μπέηδες είχαν τα εξοχικά τους, ενώ οι γιατροί πρότειναν στους φυματικούς ως …θεραπεία, την «παραμονή στα Άνω Πορόια».




Ο πανέμορφος αυτός τόπος, με τη μοναδική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, αποτελεί το «διαμάντι» των Σερρών και του όρους Μπέλες. Σε υψόμετρο 380 μέτρων και σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από την κορυφή, απολαμβάνει την αγκαλιά του και αγναντεύει την υπέροχη θέα στη λεκάνη της Κερκίνης, κρυμμένος μέσα σε αιωνόβια πλατάνια και υπό τον ήχο των γάργαρων νερών να… κελαρύζουν ολόγυρα. Βρίσκεται μόλις μία ανάσα πέρα τα σύνορα με τη Βουλγαρία και τα Σκόπια.





Κατοικημένο από Βλάχους, Μικρασιάτες, Πόντιους και Θρακιώτες, το χωριό γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη μετά το τέλος της Τουρκοκρατίας, ανάπτυξη που συνεχίζεται και σήμερα με τα διάσπαρτα πέτρινα ξενοδοχεία της περιοχής να φιλοξενούν περισσότερους από είκοσι χιλιάδες τουρίστες το χρόνο.







Η ιστορία του
Το παρελθόν του παραμεθόριου αυτού οικισμού χάνεται βαθιά στην ιστορία. Σύμφωνα με τον ντόπιο ερευνητή, Στέργιο Ψάλτη, οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από τα Βλαχόφωνα χωριά της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, των Τρικάλων, αλλά και από τη Μοσχόπολη και το Αργυρόκαστρο. Στη συνέχεια στο χωριό εγκαταστάθηκαν, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι αντιμετωπίσθηκαν με ευνοϊκή μεταχείριση και ευμενή διάθεση, από τους τοπικούς παράγοντες και τους απλούς ανθρώπους.



ano poroia proorismos diakopes tourismos xorio makedonia kerkini

Κατά το Μακεδονικό Αγώνα, οι κάτοικοι συμμετείχαν στις ελληνικές προσπάθειες με κυριότερο αγωνιστή, τον οπλαρχηγό Εμμανουήλ Βασιλείου. Η προοδευτική μίξη των προσφύγων με τους ντόπιους έδωσε νέα τροπή στο χωριό.



ano poroia proorismos diakopes tourismos xorio makedonia kerkini

Η οικονομική ζωή του βασιζόταν κυρίως στην άνθηση της κτηνοτροφίας και της γεωργίας, με κύριο βάρος της δεύτερης στην καπνοκαλλιέργεια, αλλά και στην πλούσια αγορά, που την απάρτιζαν φούρνοι, μπακάλικα, τσαγκαράδικα, υφασματάδικα, ραφτάδικα, μαγειρεία, τυράδικα, κρεοπωλεία, καφενεία και κέντρα διασκέδασης.
Το 1935 ηλεκτροφωτίστηκε το χωριό από αυτόνομη πετρελαιοκίνητη μονάδα. Ενα χρόνο νωρίτερα, το 1934 με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού Σώστη Χρήστου, που ήταν και μουσικοδιδάσκαλος δημιουργήθηκε η πολυμελή πολυφωνική χορωδία, καθώς και πολυόργανη Φιλαρμονική. Στο χωριό αυτό γεννήθηκε ο μαρτυρικά δολοφονηθείς από τους Ναζί λοχίας Δημήτριος Ίτσιος και ο ιστορικός Πέτρος Πέννας.


Γραφικά καλντερίμια, φιλόξενοι κάτοικοι, αξέχαστες γεύσεις
Μόνο τυχαίο δεν είναι πως τα Ανω Πορόια αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο. Κάθε εποχή έχει τη χάρη της και «ντύνει» το χωριό με τα δικά της χρώματα. Το σίγουρο είναι πως όποια στιγμή και αν επιλέξετε να το επισκεφθείτε θα αποζημιωθείτε, από τον καθαρό αέρα, τη μοναδική ομορφιά και θέα, τους φιλόξενους κατοίκους και τις ντόπιες γεύσεις.


ano poroia proorismos diakopes tourismos xorio makedonia kerkini

Περπατήστε στο αισθητικό δάσος με τα πλατάνια, δείτε τα απέραντα δάση οξιάς, τα σφενδάμια, τις σημύδες, τα έλατα, τα μαύρα πεύκα και τα άφθονα νερά.  Περιηγηθείτε στα γραφικά καλντερίμια με τα παλιά αρχοντόσπιτα,  επισκεφτείτε το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με τις μοναδικές αγιογραφίες και θαυμάστε την απίστευτη θέα τόσο προς το χωριό, όσο και προς τη λίμνη Κερκίνη και τον κάμπο.

Δεν υπάρχει φυσικά περίπτωση να μη γευτείτε τις εκλεκτές νοστιμιές στις ταβέρνες του χωριού. Βουβαλίσιο κρέας σε διάφορες παραλλαγές αλλά και προϊόντα από το βουβαλίσιο γάλα, λουκάνικα, ψητή γίδα και γουρουνόπουλο, πέστροφες και ψάρια από τη λίμνη καθώς και νοστιμιές από το Συνεταιρισμό γυναικών, θα σας μείνουν αξέχαστα.



Πλήθος δραστηριοτήτων και αφετηρία εκδρομών
Τα Ανω Πορόια ενδείκνυνται για πλήθος δραστηριοτήτων και κοντινών εκδρομών στην περιοχή, που θα σας μείνουν αξέχαστες. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τι μπορείτε να κάνετε αν επισκεφθείτε την περιοχή: Περιήγηση με άλογα, πεζοπορία, ορειβασία, διαδρομές με 4Χ4, επίσκεψη στη λίμνη Κερκίνη (πλήθος δραστηριοτήτων επίσης), στο οχυρό «Ρούπελ», που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. από τα Άνω Πορόια, στα ιαματικά λουτρά Αγκίστρου και Σιδηροκάστρου, στο Ησυχαστήριο του τίμιου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, ακριβώς πάνω από το παρυδάτιο δάσος και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Μοναστηράκι καθώς και άλλα πολλά.




Που βρίσκονται
Τα Άνω Πορόια βρίσκονται στα βόρεια του νομού Σερρών, 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Σερρών, 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 604 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Μπορείτε να τα επισκεφτείτε οδικώς αλλά και σιδηροδρομικώς.


ano poroia proorismos diakopes tourismos xorio makedonia kerkini
ano poroia proorismos diakopes tourismos xorio makedonia kerkini

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia.org, clickatlife.gr, AΠΕ-ΜΠΕ
Θένια Μυλωθρίδου
life-events.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου