Amfipoli News: Το άγνωστο αρχαίο ιερό του θεού Απόλλωνος, στην Θράκη, στην γη των Κικόνων - Στην Σύναξη… όπου γινόταν η σύναξη των Ελλήνων, για να περάσουν στην Σαμοθράκη, για τα Καβείρια Μυστήρια - Οι θολωτοί ναοί κυκλικής δόμησης προϋπήρχαν στην Θράκη

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Το άγνωστο αρχαίο ιερό του θεού Απόλλωνος, στην Θράκη, στην γη των Κικόνων - Στην Σύναξη… όπου γινόταν η σύναξη των Ελλήνων, για να περάσουν στην Σαμοθράκη, για τα Καβείρια Μυστήρια - Οι θολωτοί ναοί κυκλικής δόμησης προϋπήρχαν στην Θράκη


ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
των Γιώργου Λεκάκη - Απόστολου Τσακρίδη
Μόλις 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαρώνειας, στους πρόποδες του Ισμάρου, υπάρχει ένας παραθαλάσσιος αρχαιολογικός ιερός χώρος.

Ακόμη και σήμερα καλείται ΣΥΝΑΞΙΣ
Το τοπωνύμιο θυμιέται πως εδώ γινόταν η Σύναξη των Ελλήνων, για να  περάσουν απέναντι, στην ιερά νήσο Σαμοθράκη, για τα Καβείρια Μυστήρια… Η τελετή μυήσεως στα μυστήρια της Σαμοθράκης ξεκινούσε από το Μαντείο του Διονύσου στην Ροδόπη, συνέχιζε με σύναξη στην Μαρώνεια και από εκεί περνούσαν για το τελευταίο στάδιο στο ιερό νησί του βορείου Αιγαίου, την Σαμοθράκη… Άρα Ορφεύς, Ηρακλής, Ιάσων, οι Διόσκουροι (Κάστωρ και Πολυδεύκης), Θησεύς, Κάδμος, Αγαμέμνων, Οδυσσεύς, Φίλιππος Β΄, Ολυμπιάς, Ηρόδοτος, Λύσανδρος, Πτολεμαίος, Αθηναίοι ναύαρχοι και Μακεδόνες βασιλείς, ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος, Ρωμαίοι αυτοκράτορες, κ.ά. συνάχθηκαν εδώ για να διαπεραιωθούν απέναντι… Τόπος ιερός, τόπος ανταμώματος, τόπος σύναξης των Ελλήνων[1]… Τι συλλογική μνήμη! Κι όμως, ο τόπος αυτός ρημάζει στην μοναξιά του…


Ο αρχαίος χώρος είναι «κρυμμένος» λες πίσω από βράχια και υπραιωνόβιες βελανιδιές – ιερόδενδρα του Διός!..

Το μέρος αυτό, πρωτοαναφέρεται από τον Όμηρο, ως Γη των Κικόνων!

Πρωτεύουσα των Κικόνων, ήταν η αρχαία Ισμάρα (σημερινή ονομασία του βουνού). Η περιοχή έγινε μεγάλο ναυτικό και εμπορικό κέντρο και τον 5ο αιώνα π.Χ. έκοψε χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα, με παραστάσεις κυρίως τον θεό Διόνυσο και την άμπελο.

Βασιλιάς της θρακικής φυλής των Κικόνων ήταν ο Μάρωνας / Μάρων. Το όνομά του πήρε η γειτονική πόλη των Κικόνων, η αρχαία Μαρώνεια. Ο Μάρων εκτός από βασιλιάς της περιοχής ήταν και ο ιερεύς του θεού Απόλλων.


Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Διαμάντη Τριαντάφυλλο, εικάζεται ότι, το άβατον ιερό του Μάρωνος, βρίσκεται στο σημείο του αρχαιολογικού χώρου της Σύναξης. Τοποθεσία όπου είναι και η κοντινότερη απόσταση μεταξύ Θράκης και Σαμοθράκης. (Η ταύτιση της περιοχής με τα γραφόμενα του αρχαίου γεωγράφου Στράβωνος, από τον αρχαιολόγο Δ. Τριαντάφυλλο, εξήγαγε το συμπέρασμα ότι το Ιερό του Μάρωνος μεταφέρθηκε από την δυσπρόσιτη ακρόπολη της Ισμάρας).

Στην αρχαιότητα, στη θέση αυτή ήταν το άβατος ιερός χώρος και υπήρχε ξενώνας (κτήριο με πολλά δωμάτια) για όσους επισκέπτονταν το Ιερό των Μεγάλων Θεών, στην Παλαιόπολη της Σαμοθράκης.

Πολύ αργότερα (κατά τον 4ο και 5ο αιώνα μ.Χ.), στην ίδια τοποθεσία χτίστηκε παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική εκκλησία. Και κατά τον 9ο - 10ο μ.Χ αιώνα, ιδρύθηκε και ένα μοναστηριακό συγκρότημα. Οι μοναχοί χρησιμοποίησαν οικοδομικά υλικά από την παλαιοχριστιανική εκκλησία και τον αρχαίο λατρευτικό χώρο. Στα πλαίσια κάποιων αναστηλωτικών έργων έγινε αποκατάστασις του τρίκογχου ιερού της βασιλικής, και αφού αποκολλήθηκε, επανατοποθετήθηκε το ψηφιδωτό του ΒΔ παρεκκλησίου της… Η βυζαντινή μονή, εκτίσθη επάνω στα ερείπια ιουστινιανείου τρικλίτου βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος. Το Α. τμήμα της, σε σχήμα τρικόγχου, είναι κατασκευασμένο από καμπύλα μάρμαρα ηρώου ρωμαϊκών χρόνων. Ανασκάπτεται από το 1985. Ψύλλοι στ’ άχυρα…


Στο σημείο μπορεί εύκολα κανείς να διακρίνει, την μετέπειτα δόμηση των νεώτερων κτισμάτων, επάνω από τα παλαιότερα και από τα αρχαία.

Αξίζει να αναφερθεί, η πιθανή ύπαρξη αρχαίου θολωτού ναού (σαν της Αθηνάς Προναίας στους Δελφούς). Αν ισχύει αυτό, θα είναι η πρώτη αναφορά για ύπαρξη θολωτού ναού κυκλικής δόμησης, στην περιοχή της Θράκης.

Αλλά για το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος, ο χώρος ΔΕΝ υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του… ΔΕΙΤΕ το...


Κατά τ’ άλλα, το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 σας οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Σύναξης. Η παραλία του με άμμο και χονδρό βότσαλο. Θαλασσότοπος για τους λάτρεις του υποβρύχιου ψαρέματος, όπως άλλωστε όλο το Θρακικό Πέλαγος...

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Ό,τι ήταν από την αρχαιότητα ο ναός του ΟΜαγυρίου Διός, κοντά στο Αίγιο Αχαΐας, για τον νότο, που εξακολούθησε ως ΙΜ Λαύρας έως και την Επανάσταση του 1821!!! 

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις" (απόσπασμα).

arxeion-politismou.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου