Amfipoli News: Τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην Κρήτη δείχνουν οι έρευνες – Για 70 χρόνια δεν θα έχουμε ανάγκη κανέναν

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην Κρήτη δείχνουν οι έρευνες – Για 70 χρόνια δεν θα έχουμε ανάγκη κανέναν



Ενδείξεις για τεράστια ποσότητα κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, προέκυψαν μέσω των σεισμικών ερευνών των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, εάν υπάρξει επαλήθευση των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Γρηγορίου, η χώρα θα καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο για τα επόμενα 70 χρόνια.
Ο συγκεκριμένος στόχος έχει καταγραφεί από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε το 2012-2013 η εξειδικευμένη σε αυτές νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία είχε προσκληθεί από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την έναρξη των γύρων παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Οι Νορβηγοί είχαν σκανάρει τότε με το σεισμογραφικό τους σκάφος «Nordic Explorer» τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας γεωλογικά δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.
Πρόκειται για τη Δομή Τάλως, νότια της Κρήτης, η οποία δείχνει να έχει κοίτασμα 280 δισεκ. κυβικών μέτρων, σύμφωνα με την ανάλυση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων. Ποσότητα πολύ μεγάλη, καθώς στην χώρα καταναλώνονται περίπου 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο.
Ο «Τάλως» των εκτιμώμενων αποθεμάτων 10 τρισ. κυβικών ποδιών φέρεται να βρίσκεται στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Οι συγκεκριμένες έχουν μισθωθεί με νόμο πια στην κοινοπραξία των εταιρειών Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. Οι περιοχές αυτές προκηρύχθηκαν το 2017 και ενδιαφέρον εκδήλωσε η συγκεκριμένη κοινοπραξία.
600 Δις φυσικό αέριο σύμφωνα με το Reuters.. Βίντεο από το 2012 που επιβεβαιώνεται
hellas-now.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου