Η Ισλανδία δίκασε και βρήκε ένοχους 9 τραπεζίτες καταδικάζοντάς τους σε δεκαετίες φυλάκισης για εγκλήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση του 2008.Την Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλανδίας αποφάσισε υπέρ της ενοχής των 9 κατηγορούμενων μετά από μια μακρά δίκη που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016.Οι 9 τραπεζίτες ήταν στελέχη μιας μεγάλης διεθνούς τράπεζας (Kaupthing) με έδρα το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Είχε γιγαντωθεί αλλά κατάρρευσε κατά την κρίση του 2008 σπέρνωντας την καταστροφή στην οικονομία της Ισλανδίας.
Απαιτώντας οι τραπεζίτες να τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, η Ισλανδία ακολούθησε μια πολύ διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και την Αμερική. Εκεί, απλά επιβλήθηκαν κάποια ασήμαντα πρόστιμα στις τράπεζες ενώ δεν υπήρξε καμία απολύτως συνέπεια για στελέχη τους.
Και ενώ στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν κυνήγησαν τους τραπεζίτες αλλά ανακεφαλαίωσαν τις μεγάλες τράπεζες με τα λεφτά των φορολογούμενων που καλούνται να πληρώσουν όλα τα κόστη της κρίσης, ουσιαστικά δίνοντας το πράσινο φως στους τραπεζίτες να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, η Ισλανδία ακολούθησε ένα διαφορετικό δρόμο αφήνωντας τις τράπεζες να χρεωκοπήσουν και τιμωρώντας τις εγκληματικές πράξεις των ανώτατων διευθυντικών στελεχών των τραπεζών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις αποταμιεύσεις των απλών πολιτών.
Οι αρχές της Ισλανδίας όμως δεν έμειναν εκεί. Κυνηγούν τα αφεντικά των τραπεζών, αξιωματούχους του κράτους και διευθυντές πολυεθνικών για εγκλήματα απάτης, ξεπλύματος μαύρου χρήματα, παραπλάνηση των αγορών, παράβαση καθήκοντος.Την ίδια στιγμή, η οικονομία που είχε καταρρεύσει επανακάμπτει με θεαματικά τρόπο αφότου άφησαν τις τράπεζες να καταρρεύσουν.
Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για την οικονομική μιζέρια που έσπειραν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα συνέβησαν σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα. Σε κάποιες χώρες επιβλήθηκαν πρόστιμα, όμως τα κόστη για αυτά τα πρόστιμα ανέλαβαν οι μικρομέτοχοι και τα χαμηλά στρώματα τα οποία πλέον δε λαμβάνουν δάνεια. Στην ουσία, η επιβολή προστίμων όπου έγινε λειτούργησε τιμωρητικά μόνο προς την κοινωνία.Την ίδια στιγμή τα ανώτερα στελέχη συνεχίζουν να κερδοσκοπούν.Πέρυσι, ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχτηκε: Η Ισλανδία κατόρθωσε να επανέλθει δίχως να συμβιβάσει το κράτος πρόνοιας και τις παροχές της προς τους πολίτες. Οι πολίτες δεν τιμωρήθηκαν για τα εγκλήματα των τραπεζιτών.
independent.co.uk
ΠΗΓΗ: agonaskritis, odosdrachmis
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου