Όπως ο σύγχρονος Ελληνικός Στρατός είχε παλαιότερα την Μ.Ο.Μ.Α., που κατασκεύασε την βασική υποδομή της χώρας μας, έτσι και ο στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δημιούργησε κατασκευές που εκείνη την εποχή ήταν μνημεία ειρήνης και οικονομικής αναπτύξεως.
Η εκστρατεία ήταν μία πολεμικὴ επιχείρηση, παρ’ όλ’ αυτὰ το ειρηνευτικό έργο ήταν μεγαλύτερο και οι δομές του έφεραν καθοριστικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία της τότε εποχής, διαμορφώνοντας το πλανητικὸ κράτος που σήμερα κάποιοι προσπαθούν να μιμηθούν.
Μέσα σε δώδεκα χρόνια και διανύοντας 18.000 χιλιόμετρα, 150.000 άτομα δημιούργησαν έναν άθλο.
Όταν ο στρατὸς περνούσε και οι μάχες τελείωναν, αντὶ για εκτεταμένες σφαγὲς και λεηλασίες, μία ομάδα Ελλήνων «εισέβαλε» στις κατακτημένες περιοχὲς γιὰ να αναπτύξῃ και να αναδιαμορφώσῃ την περιφέρεια, προετοιμάζοντας τοὺς λαούς των περιοχών γιά μία νέα καθημερινότητα.
Η ομάδα αυτὴ είχε αρχιτέκτονες, μηχανικοὺς, πολεοδόμους, οικονομολόγους, τεχνίτες κ.λπ.
Η προσφορά τους έχει διασωθεί μέσα απὸ το έργο τους σε πολλοὺς τομείς. Πόσες πόλεις ίδρυσε, ανέπτυξε, αναμόρφωσε ο Μέγας Αλέξανδρος εκείνη την εποχὴ δεν είναι γνωστὸ, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ μὴν μποροῦμε νὰ συνθέσουμε ἕνα σχέδιο κόστους αὐτῆς τῆς δραστηριότητας.
Αυτὸ όμως που είναι γνωστὸ είναι ότι ίδρυσε περισσότερες απὸ 150 πόλεις οι περισσότερες απὸ τις οποῖες πήραν το όνομα Αλεξάνδρεια.
https://youtu.be/4dP2N04AZlk
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου