Πολλές είναι οι θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για να ερμηνεύσουν το φαινόμενο αυτό των βραχογραφιών που, όπως είπα, είναι παγκόσμιο. Απαντά σε όλην την Ευρώπη, σε όλη την Αμερική, σε όλη την Ασία, στη Σιβηρία και κοντά μας εδώ στην Τουρκία, στις Ινδίες και παντού.
Τα θέματα αυτά είναι δύσκολο να ερμηνευτούν και γι' αυτόν τον λόγο έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες από διάφορους μελετητές. Μία από αυτές τις απόψεις είναι ότι έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα και έχουν σχέση με τη λατρεία των ανθρώπων προς κάποια συγκεκριμένη θεότητα.
Επίσης, μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν μαγική σημασία και αποτελούν σύμβολα που εξευμενίζουν ή αποδιώχνουν πνεύματα ή τραβούν καλά πνεύματα κ.λπ.
Μπορεί να είναι ακόμη σύμβολα παιχνιδιών ή σύμβολα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων πριν από την ανακάλυψη της γραφής.
Ορισμένα απ' αυτά τα σύμβολα, όπως είναι οι σπείρες παραδείγματος χάριν, έχουν ερμηνευθεί ότι μπορεί να συμβολίζουν την έννοια του σύμπαντος, μια παγκόσμια έννοια.
Από άλλους έχουν ερμηνευθεί ότι συμβολίζουν φίδι -επειδή το φίδι κουλουριάζεται, έχουν επίσης ερμηνευθεί ως σύμβολα των κυμάτων σε θαλασσινούς λαούς και από άλλους μελετητές, τόσο οι σπείρες όσο και άλλα σύμβολα -κύκλοι ή γεωμετρικά σύμβολα, έχουν ερμηνευθεί ότι αποτελούν σχηματικές αναπαραστάσεις αστερισμών των προϊστορικών κατοίκων του πλανήτη μας.
Σημασία, όμως, έχει ότι οι βραχογραφίες αυτές είναι μηνύματα μιας απόμακρης εποχής. Είναι μέσα επικοινωνίας είτε μεταξύ ανθρώπων είτε μεταξύ ανθρώπων και δυνάμεων που βρίσκονται πάνω απ' τον άνθρωπο, δηλαδή θεών, πνευμάτων κ.τ.λ.
Η σειρά ερευνά το είδος των ελληνικών σπηλαίων αλλά και των ευρημάτων, παρέχοντας πληροφορίες για την κοινωνική ζωή και τα αρχαιολογικά υλικά, από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο. Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς με τον τίτλο "Το αίνιγμα των βράχων" δίνει πληροφορίες για τα ευρήματα που μας άφησαν πρωιμότεροι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου.
Οι ανακαλύψεις αυτές αφορούν τις σπηλαιογραφίες και βραχογραφίες που είναι χαραγμένες σε τοιχώματα σπηλαίων ή επιφάνειες βράχων. Χαρακτηριστικό είναι το Σπήλαιο της Χρυσοσπηλιάς Φολέγανδρου με πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο.
Οι βραχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στον ελληνικό χώρο, από το Παγγαίο μέχρι την Κρήτη, αποτελούν αδιάψευστες μαρτυρίες για τους γηγενείς κατοίκους αυτού του τόπου, η θεματολογία των οποίων έχουν σχέση με τις ασχολίες των ανθρώπων.
egriechen.info
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου