19 Ιανουαρίου 1997. Σε ένα αγροτόσπιτο της Ηλείας η μητέρα άρχισε να στρώνει το τραπέζι και να σερβίρει τα πιάτα με φακές. Η μερίδα της μεγάλης της κόρης ήταν ειδικά «περιποιημένη». Η 22χρονη έφαγε το φαγητό της και πήγε να ξαπλώσει. Δεν ξύπνησε όμως ποτέ.
Η 47χρονη Παναγιώτα ήταν μία «ψυχρή γυναίκα». Έτσι την χαρακτήριζαν όλοι στο χωριό. Από την εποχή που σκοτώθηκε ο άντρας της, το 1988, είχε απομακρυνθεί από συγγενείς και φίλους και μεγάλωνε μόνη τα πέντε παιδιά της.
Ποτέ δεν ξεπέρασε το θάνατό του και ποτέ δεν πίστεψε ότι σκοτώθηκε επειδή έπεσε από το τρακτέρ. Η ίδια πίστευε ότι ο άνδρας της δολοφονήθηκε, αλλά αυτό δεν διερευνήθηκε ποτέ. Από τότε, η χήρα δεν εμπιστευόταν κανέναν. Η οικογένεια τα έβγαζε πέρα με το μεροκάματο της Παναγιώτας και μία μικρή σύνταξη. Το πρωί αγρότισσα και το βράδυ μάνα. Έτσι πέρασαν εννέα χρόνια.
Το ένοχο μυστικό
Το 1997 η μεγάλη κόρη της ήταν σε ηλικία παντρειάς. Ο αδελφός της ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερος, ενώ ακολουθούσε η 19χρονη αδελφή της και δύο ακόμα ανήλικα παιδιά.
Η 22χρονη Κωστούλα ήταν κλειστός χαρακτήρας και δεν είχε πολλές κοινωνικές επαφές. Όπως δήλωναν οι συγχωριανοί της, «δεν ήξερε τίποτε άλλο εκτός από το να πηγαίνει τα «πράματα στο βουνό». Κορίτσι σκυθρωπό κι αγέλαστο, σπάνια έλεγε ένα «γεια» και περνούσε με σκυμμένο το κεφάλι. Χανόταν με το κοπάδι στις πλαγιές του πέτρινου βουνού και γυρνούσε το σούρουπο». Δεν έβγαινε συχνά, δε συμμετείχε στα τοπικά γλέντια και είχε μία αυστηρή ρουτίνα.
Έτσι, όταν τον καιρό εκείνο, η μητέρα της συνειδητοποίησε ότι το φούσκωμα στην κοιλιά δεν ήταν επειδή πάχυνε, αλλά επειδή ήταν έγκυος, το σοκ ήταν μεγάλο. Όμως, η 47χρονη Παναγιώτα έπρεπε να δράσει άμεσα. Η κόρη της ήταν ανύπαντρη και αν η εγκυμοσύνη μαθευόταν, η κατακραυγή θα ήταν μεγάλη. Φοβόταν ότι δε θα μπορούσε να «καλοπαντρέψει» τα υπόλοιπα παιδιά της γιατί κανείς δε θα ήθελε να συγγενέψει με μία «ατιμασμένη». Έτσι, η πρώτη της σκέψη ήταν να πάει την κόρη της στο νοσοκομείο στην Πάτρα για να κάνει έκτρωση.
Τότε, ήρθε το δεύτερο «χτύπημα». Η 23χρονη βρισκόταν ήδη στον έβδομο μήνα και η ιατρική διακοπή της κύησης σε αυτό το στάδιο ήταν απαγορευτική. Από φόβο για την αντίδρασή της, η κοπέλα δεν είχε μιλήσει στη μητέρα της νωρίτερα. Άλλωστε, ούτε η ίδια ήθελε να γεννήσει και πίστευε ότι θα μπορούσε να «τακτοποιήσει» το ζήτημα πριν αρχίσει να γίνεται αντιληπτό. Σήκωνε βάρη, δούλευε στα χωράφια, έκανε απότομες κινήσεις και έβαζε αντικείμενα πάνω στην κοιλιά της. Τίποτα δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν το έμαθε η Παναγιώτα, άρχισε να «βοηθά» κι εκείνη. Την χτυπούσε στην κοιλιά, της ανέθετε βαριές δουλειές και της έδινε ειδικά «γιατρικά» σε μικρές δόσεις. Και πάλι όμως, ο νεανικός οργανισμός της κοπέλας, καθώς και του βρέφους που κουβαλούσε μέσα της, ήταν ανθεκτικός και δεν υπέκυπτε στις κακουχίες. Έτσι, μπήκε το νέο έτος και η Κωστούλα πλέον βρισκόταν στον όγδοο μήνα. Ο κλοιός έκλεινε ασφυκτικά και το μυστικό όπου να ‘ναι θα αποκαλυπτόταν. Η «μάνα» έπρεπε να δράσει άμεσα.
Το δηλητήριο στη φακή
Ήταν περασμένες εννιά, βράδυ Κυριακής 19 Ιανουαρίου 1997. Από το σπίτι της οικογένειας έλειπε μόνο ο μεγάλος αδελφός, που είχε πάει σ’ ένα γάμο. Όπως κάθε μέρα, η μάνα άρχισε να στρώνει το τραπέζι και να σερβίρει τα πιάτα. Η Κωστούλα δήλωσε ότι δεν είχε όρεξη να φάει φακές. Η μητέρα της όμως, επέμεινε. Κάθισε πάνω από την κοπέλα μέχρι να αδειάσει το πιάτο. Δεν πέρασε πολλή ώρα και η Κωστούλα άρχισε να μην αισθάνεται καλά. Ζαλιζόταν και είχε φριχτούς πόνους στο στομάχι.
Αφού έκανε εμετό, πήγε να ξαπλώσει. Η Παναγιώτα ήξερε ότι η κόρη της δε θα σηκωνόταν ποτέ. Είχε ποτίσει το φαΐ της με μία «γερή» δόση φουραντάν, που ήταν ένα ισχυρό εντομοκτόνο. Και πράγματι, ο εξασθενημένος οργανισμός της 22χρονης δεν άντεξε. Όταν ο αδερφός της γύρισε βράδυ στο σπίτι, πρόσεξε ότι η κοπέλα δεν ξυπνούσε και ήταν παγωμένη. Πανικόβλητος, φώναξε τη μητέρα του και ύστερα έσπευσε να καλέσει βοήθεια. Μέσα σε λίγη ώρα, όλο το χωριό είχε μάθει ότι η Κωστούλα ήταν νεκρή.
Ο άγνωστος πατέρας και ο τραγικός επίλογος
Η μητέρα δεν ομολόγησε αμέσως την πράξη της. Στην αρχή όλοι πίστεψαν ότι επρόκειτο για αυτοκτονία. Άλλωστε, η μέρα που επέλεξε η Παναγιώτα να δώσει τέλος στη ζωή της κόρης της δεν ήταν τυχαία. Το ίδιο βράδυ παντρευόταν ένας νεαρός, που λίγα χρόνια πριν είχε ζητήσει την Κωστούλα σε γάμο.
Η κοπέλα τον ήθελε πολύ, αλλά η μητέρα της αρνήθηκε κατηγορηματικά. Έτσι, όταν ο θάνατός της συνέπεσε με το γαμήλιο γλέντι, όλοι πίστεψαν ότι η ίδια είχε θέσει τέλος στη ζωή της από απογοήτευση.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων τα πράγματα άρχισαν να περιπλέκονται. Η μητέρα και η 9χρονη αδερφή του θύματος έπεσαν σε αντιφάσεις και οι αστυνομικοί μπήκαν σε υποψίες. Δε χρειάστηκε να την πιέσουν πολύ. Μετά από λίγες ώρες, η 47χρονη παιδοκτόνος «λύγισε».
«Στο χωριό είναι μεγάλο σκάνδαλο να γεννήσει μια ανύπαντρη κοπέλα, γι’ αυτό και επειδή έχω άλλα τρία κορίτσια, και ένα γιο, εθόλωσε το μυαλό μου.
Εγώ 37 χρονών έμεινα χήρα και μεγάλωσα πέντε παιδιά, δουλεύοντας όλη την ημέρα και δεν ήθελα τα άλλα μου κορίτσια να πάρουν το δρόμο που πήρε η Κωστούλα μας και μας ντρόπιασε όλους», ανέφερε στην κατάθεσή της.
Η μικρή κοινότητα του χωριού «πάγωσε». Κανείς δεν περίμενε μία τέτοια εξέλιξη. Μπορεί η οικογένεια να μην «είχε πολλά πάρε δώσε» με το υπόλοιπο χωριό, αλλά όλοι τους γνώριζαν και τους εκτιμούσαν. Μόλις μαθεύτηκε το τραγικό συμβάν, άρχισαν να γίνονται γνωστές όλες οι λεπτομέρειες.
Η μητέρα στην κατάθεσή της υποστήριξε πως ένας ακόμη λόγος που η εγκυμοσύνη της κόρης της ήταν ανεπιθύμητη ήταν το γεγονός ότι το μωρό θα ήταν προϊόν αιμομιξίας. Αν και η 22χρονη ποτέ δεν αποκάλυψε τον πατέρα του παιδιού, η δράστις ήταν πεπεισμένη ότι επρόκειτο για ένα θείο της.
Μετά την ομολογία, η 47χρονη συνελήφθη και το φθινόπωρο του 1997 οδηγήθηκε σε δίκη. Στην απολογία της, πήρε πίσω ό,τι είχε καταθέσει τις πρώτες μέρες, ισχυριζόμενη ότι οι αστυνομικοί την ανάγκασαν να πει ψέματα. Ο εισαγγελέας δεν πείστηκε και πρότεινε να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης τριάντα ετών. Το κακουργιοδικείο όμως της αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Με τέσσερις ψήφους υπέρ και τρεις κατά, η παιδοκτόνος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία από πρόθεση και 6 μήνες για το αδίκημα της βίαιης διακοπής κύησης.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου «Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα», εκδόσεις Πατάκη
mixanitouxronou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου