Amfipoli News: Ζεστή σοκολάτα

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Ζεστή σοκολάτα


Εύκολη ζεστή σοκολάτα με κουβερτούρα, για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα και όχι μόνο! Γίνεται γρήγορα και σε λίγα λεπτά έχετε στα χέρια σας το αγαπημένο ρόφημα μικρών και μεγάλων. Ευχαριστούμε το Γιάννη Κορυζή για τη συνταγή και τα μυστικά του!


Υλικά Συνταγής
-1½ φλ. γάλα πλήρες
-1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
-2 κ.γλ. καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
-1/4 κ.γλ. αλάτι
-1/4 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
-250 γραμ. κουβερτούρα ή μαύρη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο 60% ή 70% (κομμένη σε κομματάκια)

Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το ωραιότερο ρόφημα του χειμώνα, τη ζεστή σοκολάτα με κουβερτούρα, πρώτα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μείγμα. Προσοχή δεν θέλουμε να βράσει το μείγμα. Απλά να το ζεστάνουμε τόσο όσο να ομογενοποίηθουν καλά τα υλικά μεταξύ τους αλλά και να μπορέσουν να λιώσουν εύκολα τα κομματάκια σοκολάτας που θα προσθέσουμε αργότερα.

Μόλις αρχίσουν να δημιουργούνται φουσκαλίτσες στα πλαϊνά της κατσαρόλας, την αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποίηθουν όμορφα με το υπόλοιπο μείγμα. Εάν αντιμετωπίσουμε δυσκολία σε αυτό, τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα στο μάτι και ζεσταίνουμε ξανά, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ίσα ίσα να επιτρέψουμε στην σοκολάτα να λιώσει καλά.

Σερβίρουμε τη ζεστή σοκολάτα σε μεγάλη κούπα ζέστη κατά προτίμηση, με σαντιγί, σκόνη σοκολάτας, ή τρούφα σοκολάτας ή με marshmallows (ζαχαρωτά).

Μυστικά για τη ζεστή σοκολάτα
• Αν θέλουμε ένα vegan/νηστίσιμο ρόφημα ζεστής σοκολάτας, αντί για γάλα αγελάδος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα σόγιας, ή γάλα αμυγδάλου, ή ακόμα καλύτερα γάλα καρύδας. Επίσης, αντικαθιστούμε την κρέμα γάλακτος με 1 κουταλιά του γλυκού corn flour, προκειμένου να δέσει όμορφα η σοκολάτα μας και να γίνει το ίδιο απολαυστική με την αρχική συνταγή.

• Αντί για κομματάκια σοκολάτας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το ρόφημα μας υψηλής ποιότητας και χωρίς ζάχαρη κακάο σε σκόνη. Τρεις με τέσσερις κουταλιές της σούπας κακάο στην ποσότητα γάλακτος της συνταγής είναι αρκετό έτσι ώστε να έχουμε μια εξίσου απολαυστική ζεστή σοκολάτα.

• Σε αυτή τη συνταγή η ζάχαρη είναι προαιρετική. Αντί για ζάχαρη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε λίγο την γεύση αλλά και την γλυκάδα στη σοκολάτα μας μέλι ή βιολογικό νέκταρ αγαύης ή ακόμα και σιρόπι σφενδάμου (maple syrup). 2 με 3 κουταλάκια του γλυκού είναι αρκετά για να έχουμε μια πιο γλυκιά και περισσότερο αρωματική ζεστή σοκολάτα.

• Αν θέλουμε να φτιάξουμε αυθεντική γαλλική σοκολάτα, τότε η μαύρη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο, αποτελεί την ιδανική επιλογή. Όμως και η κουβερτούρα που βρίσκουμε εύκολα σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ είναι μια καλή και πιο οικονομική εναλλακτική λύση για να φτιάξουμε το ρόφημα μας πιο εύκολα και γρήγορα, αφού λόγω της ιδιαίτερης σύστασης της λιώνει πιο εύκολα και ομοιόμορφα (εξαιτίας της μεγαλύτερης περιεκτικότητας της σε βούτυρο κακάο). Χάρη σε αυτό λοιπόν, η ζεστή σοκολάτα μας θα γίνει βελούδινη, χωρίς να ταλαιπωρηθούμε με το λιώσιμο της σοκολάτας.

• Μπορούμε επίσης για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία και για να γλιτώσουμε χρόνο να βάλουμε τα κομματάκια της κουβερτούρας σε ένα πυρίμαχο γυάλινο μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα (15- 20), προκειμένου να λιώσουν λίγο η εντελώς πριν τα ρίξουμε στο ζεστό μείγμα γάλακτος στην κατσαρόλα.

• Όπως και να το κάνουμε θέλει πολύ καλό ανακάτεμα και υπομονή για να ομογενοποίηθουν καλά όλα τα υλικά μεταξύ τους και να έχουμε μια πολύ πλούσια, βελούδινη και απολαυστική ζέστη σοκολάτα.

• Εκτός από εκχύλισμα βανίλιας μπορούμε εναλλακτικά να προσθέσουμε 1/4 της κουταλιάς του γλυκού εσπρέσο σε σκόνη για τους λάτρεις του καφέ.

Ευχαριστούμε πολύ το Γιάννη Κορυζή που μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή και τα μυστικά του.
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου