Amfipoli News: Ο θρύλος του Μανιάτη πειρατή που πυροβόλησε την εικόνα της Παναγίας επειδή τον κοιτούσε επίμονα. Η εκδίκηση των κατοίκων της Σχοινούσας που τον έκαψαν στην σπηλιά

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Ο θρύλος του Μανιάτη πειρατή που πυροβόλησε την εικόνα της Παναγίας επειδή τον κοιτούσε επίμονα. Η εκδίκηση των κατοίκων της Σχοινούσας που τον έκαψαν στην σπηλιά


Στην καρδιά του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων, απλώνεται η Σχοινούσα με τις δαντελωτές ακτές και την άγνωστη πειρατική ιστορία. Εκεί άφησε το αποτύπωμά του ένας σκληρός και εκδικητικός πειρατής, που βρήκε ξαφνικό θάνατο. 

Το νησί έχει έκταση μόλις 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο μόνιμος πληθυσμός δεν ξεπερνά τους 250 κατοίκους. 
Ωστόσο, από αυτό το μικρό κομμάτι αιγαιοπελαγίτικης γης έχουν περάσει μέσα στους αιώνες αναρίθμητοι επισκέπτες με όχι και τόσο φιλικές διαθέσεις. 
Κι αυτό διότι στο παρελθόν οι ακτές της Σχοινούσας χρησιμοποιούνταν ως ορμητήριο και καταφύγιο των διερχόμενων πειρατών. Εικάζεται ότι κάποιοι από αυτούς την επέλεγαν ακόμη και για μόνιμη κατοικία. 
H Χώρα της Σχοινούσας και στο βάθος το κάτω Κουφονήσι. Τα σπίτια αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό για προστασία από τους πειρατές.Το πέρασμα του πλοίου της Blue Star Ferries από τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων είναι μια αξέχαστη εμπειρία. 

Η πειρατική δράση στο νησί ήταν τόσο έντονη, που σταδιακά συντέλεσε στην ερήμωσή του. Ενδεικτική του γεγονότος αυτού είναι και η θέση που βρίσκεται χτισμένη η Χώρα. 
Στο υψηλότερο σημείο του νησιού, και με χαμηλά σπίτια που κρύβονται πίσω από τον λόφο, ο οικισμός δεν είναι ορατός από τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να προστατεύεται από τις επιδρομές των εισβολέων. 
 Σχοινούσα. Στο κέντρο του οικισμού της Χώρας δεσπόζει ο ναός της Παναγίας της Ακαθής. Αερολήψη Χρ. Βασιλόπουλος 

Η σπηλιά του Μανιάτη και ο θρύλος του πειρατή 
Ένα από τα αξιοθέατα της Σχοινούσας είναι η σπηλιά του Μανιάτη πειρατή. Βρίσκεται πάνω από το φυσικό λιμάνι και συνδέεται με έναν παράξενο θρύλο.  
Σύμφωνα με την παράδοση, ο πειρατής έφτασε στο νησί προκειμένου να ληστέψει. 
Ανάμεσα στους στόχους τους ήταν και η εκκλησία της Παναγίας της Ακαθής, η οποία σήμερα είναι ο ενοριακός ναός της Χώρας.  
Λέγεται έτσι, επειδή είναι από τις λίγες εικόνες που ο Χριστός αντί να τον κρατά αγκαλιά η Παναγία, στέκει όρθιος μπροστά της. Δηλαδή Ακάθιστος. 

Ο πειρατής καθώς συγκέντρωνε τη λεία του, παρατήρησε την επιβλητική εικόνα της Παναγίας. 
Όσο την κοιτούσε, τόσο θύμωνε και αντέδρασε βίαια γιατί θεώρησε ότι η μεγαλόχαρη τον κοιτούσε επίμονα… Τότε έβγαλε το όπλο του και την πυροβόλησε. 
Η σφαίρα διαπέρασε την εικόνα και άφησε μια τρύπα για πάντα. 
                                    Η Παναγία η Ακαθή. 

Ύστερα, ο βλάσφημος ληστής πήρε βιαστικά το δρόμο της επιστροφής προς το πλοίο του. Ενώ όμως έτρεχε, γλίστρησε κι έπεσε πλάι σε μια σπηλιά όπου και σκοτώθηκε. 
Λέγεται ότι όταν οι ντόπιοι βρήκαν το πτώμα του, τον έκαψαν επιτόπου, με αποτέλεσμα να μαυρίσουν τα πετρώματα της σπηλιάς. Από τότε συντηρούν τον χώρο και τον εκθέτουν στους ταξιδιώτες ως τοπικό μνημείο που σχετίζεται με την ιστορία και την πίστη τους. 
Η σπηλιά του Μανιάτη όπου οι ντόπιοι τον έκαψαν για να τον τιμωρήσουν. 

Οι θρύλοι στο νησί έχουν πολλές εκδοχές. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο ληστής εξοντώθηκε πρώτα από τους κατοίκους και στη συνέχεια τον παρέδωσαν στις φλόγες. 
Μάλιστα κάποιοι λένε ότι το νησάκι που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την μεγάλη παραλία της Σχοινούσας πήρε το σχήμα της καρδιάς του πειρατή που πέτρωσε μετά την ιεροσυλία του. 
Η πέτρινη καρδιά της Σχοινούσας. Αερολήψη Χρ. Βασιλόπουλος

mixanitouxronou.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου