Σε απόσταση 60 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από την πόλη της Χίου βρίσκεται το χωριό Μελανιός. Είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου και αγναντεύει το Αιγαίο προσφέροντας ένα από τα μαγευτικότερα ηλιοβασιλέματα στη Χίο. Και όμως η ιστορία του δεν είναι καθόλου ειδυλλιακή καθώς η περιοχή αιματοκυλήθηκε όσο καμία άλλη από τους τούρκους το 1822.
Ο τόπος είναι συνδεδεμένος με τη μεγαλύτερη σφαγή αμάχων στην τρομερή καταστροφή της Χίου. Εκεί είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες κατατρεγμένοι με την ελπίδα Ψαριανά καράβια να τους παραλάβουν και να σωθούν.
Η σφαγή το 1822
Περίπου 10.000 Χιώτες κατέφυγαν εκεί τις δραματικές ώρες της σφαγής του νησιού.
Η τελευταία ελπίδα τους ήταν τα πλοία από τα Ψαρά, που πίστευαν ότι θα έφθαναν από το απέναντι νησί για να τους σώσουν.
Το τουρκικό ιππικό όμως τους πρόλαβε και τους ποδοπάτησε. Στην συνέχεια άρχισαν οι πυροβολισμοί κατά του συγκεντρωμένου πλήθους. Έριχναν αδιακρίτως σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη στεριά και μέσα στη θάλασσα εναντίον όσων κολυμπούσαν για να γλυτώσουν. Έβαζαν φωτιά στα φουστάνια των γυναικών και τις παρέδιδαν στις φλόγες ως ολοκαύτωμα.
Οι γυναίκες με τα παιδιά τους ρίχτηκαν στο γκρεμό στον Κάβο Μελανιό για να μην βρουν βασανιστικό θάνατο στα χέρια των τούρκων επιδρομέων
«Το αίμα που χύθηκε ήταν τόσο πολύ, που έγινε ρυάκι και κοκκίνισε την θάλασσα». Αυτή την δραματική σκηνή περιγράφει ο γνωστός φιλόλογος της Χίου Κωνσταντίνος Φραγκομίχαλος. Με φωνή σπασμένη από συγκίνηση μίλησε στη «Μηχανή του Χρόνου» για τις θηριωδίες των Τούρκων, στον τόπο καταγωγής του, κατά της διάρκεια της μεγάλης σφαγής του 1822: «στον Κάβο Μελανιό που ονομάστηκε και ‘Μαύρος Γκρεμός’ οι γυναίκες έπεφταν στο κενό μαζί με τα παιδιά τους για να σωθούν από τον βασανιστικό θάνατο». Ανάμεσα στη θηριωδίες που αναφέρονται είναι η ιστορία με το αγόρι που ο Τούρκος επικεφαλής το άρπαξε και το υποχρέωσε να περπατήσει 60 χιλιόμετρα μέχρι την πόλη της Χίου, κρατώντας στα χέρια του το κομμένο κεφάλι του πατέρα του…
Στο μνημείο πάνω στον Κάβο Μελανιό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Μέλαινα Άκρα» οργανώνει εκδηλώσεις τιμής των τραγικών θυμάτων κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα.
Δείτε την περιοχή όπως την κατέγραψε με drone ο συνεργάτης μας Κωνσταντίνος Αναγνώστου από το Chiosphotos:
mixanitouxronou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου