Amfipoli News: Ο Γάλλος που επινόησε την περμανάντ. Στις δοκιμές έκαψε τα μαλλιά και το δέρμα της γυναίκας του

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Ο Γάλλος που επινόησε την περμανάντ. Στις δοκιμές έκαψε τα μαλλιά και το δέρμα της γυναίκας του


Το 1870 ο Γάλλος στυλίστας Marcel Grateau ανακάλυψε τον τρόπο που μπορούσαν οι γυναίκες με ίσα μαλλιά να τα κάνουν μπούκλες. Ο Grateau έκανε πολλές δοκιμές, χρησιμοποιώντας κυρίως καυτό σίδερο.

Ο πρόδρομος της σύγχρονης περμανάντ

Λίγα χρόνια μετά, το 1906, ο Γερμανός κομμωτής Karl Nessler, ή όπως έμεινε γνωστός Charles Nestle, αξιοποιώντας την τεχνική του Grateau, εισήγαγε μια νέα μέθοδο, που μπορούσε να διατηρεί το κούρεμα για αρκετές ημέρες, ακόμα και μήνες. Η τεχνική του Nessler ονομάστηκε μέθοδος σπειροειδούς θέρμανσης.

Η διαδικασία είχε ως εξής. Τα μαλλιά εμποτίζονταν αρχικά με αλκαλικό διάλυμα και μετά τυλίγονταν γύρω από μεταλλικές ράβδους, οι οποίες συνδέονταν με μια ηλεκτρική θερμαντική μηχανή. Οι μεταλλικές ράβδοι θερμαίνονταν και μετέτρεπαν τα ίσια μαλλιά σε σγουρά.

Ο Nestle, πραγματοποίησε τα πρώτα του πειράματα στη σύζυγό του, Katharina Laible. Η διαδικασία ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα και επικίνδυνη. Διήρκεσε περίπου 6 ώρες, ενώ οι ράβδοι έκαιγαν, φτάνοντας τους 100 βαθμούς Κελσίου.

Οι δύο πρώτες προσπάθειες στην γυναίκα του είχαν ως αποτέλεσμα να καούν εντελώς τα μαλλιά της και το δέρμα του κεφαλιού της. Μετά από τις ατυχείς, αυτές, προσπάθειες ο Nestle ανέπτυξε ένα σύστημα που καθιστούσε τη διαδικασία περισσότερο ασφαλή. Έτσι, ξεκίνησε η συγκεκριμένη μέθοδος να γίνεται δημοφιλής.

Το 1909 ο Nestle βραβεύτηκε για την εφεύρεσή του. Το 1915 μετακίμισε στη Νέα Υόρκη και άνοιξε δικό του κομμωτήριο.

Οι Αμερικανίδες λάτρεψαν τα μόνιμα κυματιστά μαλλιά ή αλλιώς την «perm» κόμμωση και αρκετά γρήγορα η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλες τις ΗΠΑ. Μέχρι το 1927 είχε υποκαταστήματα στο Σικάγο, το Ντιτρόιτ, τη Φιλαδέλφεια και αλλού.

Σήμερα, ο πρόδρομος της σύγχρονης περμανάντ, δηλαδή το μάλλον πολύπλοκο μηχάνημα, βρίσκεται ως έκθεμα στο Κρατικό Μουσείο της Πενσυλβάνια.

Πηγή φωτογραφίας: A history of photos
mixanitouxronou.gr



Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου