Amfipoli News: Επισκεφτείτε τον Δήμο Αμφίπολης - Ταξιδεύοντας σε μια ιστορία ... αιώνων

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Επισκεφτείτε τον Δήμο Αμφίπολης - Ταξιδεύοντας σε μια ιστορία ... αιώνων


Ο δήμος Αμφίπολης βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Σερρών στους πρόποδες του Παγγαίου όρους. 
Το όνομα του δήμου προέρχεται από την αρχαία πόλη της Αμφίπολης που ιδρύθηκε από Αθηναίους αποίκους το 437 π.χ. Μιας πόλης που αποτέλεσε το κύριο εμπορικό κέντρο της περιοχής, και σε συνέργεια με τα μεταλλεία του Παγγαίου αναπτύχθηκε σημαντικά και έγινε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της περιοχής και πρωτεύουσα της Μακεδονίας. 
Από την Αμφίπολη ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος την εκστρατεία του εναντίον των Περσών και στην Αμφίπολη δίδαξε ο Απόστολος Παύλος. Επισκέψιμοι Αρχαιολογικοί Χώροι 

ΜΟΥΣΕΙΟ 

Η Αμφίπολη βρίσκεται σε απόσταση δυο χλμ. από τον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης - Καβάλας στον κόμβο Σερρών, Δράμας, λίγο πιο πάνω από τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα. Εκεί βρίσκεται ο μεγάλος αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο. 
Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα νέο κτίριο, που ολοκληρώθηκε το 1995. Όλα τα ευρήματα προέρχονται από τη γύρω περιοχή και απεικονίζουν τη διαχρονική πορεία της πόλης. 
Τα ευρήματα εκτίθενται κατά χρονολογική σειρά και περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες: 
α) Προϊστορικοί χρόνοι 
β) Αρχαϊκή χρόνοι 
γ) Κλασικοί και Ελληνιστικοί χρόνοι. 
δ) Ρωμαϊκοί χρόνοι. 
ε) Παλαιοχριστιανικοί – βυζαντινοί χρόνοι. 

ΑΡΧΑΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ 

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της αρχαίας πόλης ανάμεσα στον εξωτερικό και εσωτερικό περίβολο των τειχών μπορεί να επισκεφτεί κανείς το αρχαίο Γυμνάσιο της Αμφίπολης. Χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. 
Οι επισκέπτες μπορούν να δουν την Παλαίστρα που είναι το κεντρικό κτήριο του Γυμνασίου, τον “Ξυστό ή Υπόστεγο δρόμο”, την “Παραδρομίδα ή Έξω δρόμο”, ένα σύστημα δεξαμενών, καθώς και έναν κεραμικό κλίβανο.. 

ΒΟΡΕΙΟ ΤΕΙΧΟΣ 

Ανάμεσα σε δύο απότομους λόφους σχηματίζεται μία ομαλή τριγωνική κοιλάδα. 
Σε όλο το μήκος της βάσης του τριγώνου, παράλληλα με τον Στρυμόνα, εκτείνεται ένα θαυμάσιο τμήμα του τείχους, το Βόρειο Τείχος, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά ερείπια του χώρου. Πρόκειται για ένα δείγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Περπατώντας έξω από το Βόρειο Τείχος της Αμφίπολης, συναντούμε το Θεσμοφόριον ή Νυμφαίον, έναν ναϊσκο μικρού ιερού γυναικείας θεότητας. 
Και λίγο πιο πέρα φτάνουμε στη διπλή πύλη Α΄, μία πύλη ελληνιστικών και μία κλασικών χρόνων.

ΑΡΧΑΙΑ ΞΥΛΙΝΗ ΓΕΦΥΡΑ

Συνεχίζοντας τον αρχαιολογικό περίπατο της Αμφίπολης και προχωρώντας προς τα δυτικά, ξανασυναντούμε το τείχος και φτάνουμε στην πύλη της γέφυρας, η οποία είναι η μεγαλύτερη
και πιο οχυρή πύλη της πόλης. 
Η αρχαία ξύλινη γέφυρα χρονολογείται στα τέλη του 5ου αι π.Χ.(κλασική περίοδος). 
Στηρίζεται σε πασσάλους από ξύλο δρυός. Ανακαλύφθηκε ανάμεσα
στην οχυρή πόλη του τείχους και στην όχθη του Στρυμόνα. Παρουσιάζει μοναδικό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 Ο ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Μετά την ξύλινη γέφυρα, συνεχίζουμε τη διαδρομή μας και φτάνουμε στη δυτική όχθη του Στρυμόνα, εκεί όπου βρέθηκε ο Λέων της Αμφίπολης. 
Πρόκειται για ένα επιτάφιο μνημείο του 4ου αι π.Χ. και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης και έμβλημα της Μακεδονίας. 
Το ύψος του Λέοντα φτάνει τα 5,37μέτρα. 
Είναι ένα έργο τέχνης που επιβάλλεται με τις διαστάσεις του και τη δύναμή του. Αυτό ακριβώς είναι που προκαλεί εντύπωση στον επισκέπτη.
Σύμφωνα με νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα, εικάζεται από ορισμένους αρχαιολόγους ότι ο λέοντας βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου Καστά.

ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΜΦΙΠΟΛΗ- ΑΡΧΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Τελειώνοντας αυτή την περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους, αξίζει να επισκεφθεί κανείς και την ακρόπολη της Αμφίπολης. 
Η παλαιοχριστιανική Αμφίπολη εντοπίζεται στο μέσον σχεδόν της αρχαίας Αμφίπολης και καταλαμβάνει μικρό τμήμα από την κορυφή του χαμηλού λόφου, όπου τοποθετείται η ακρόπολη των κλασικών χρόνων. 
Σε αυτόν τον χώρο σώζονται τέσσερις παλαιοχριστιανικές βασιλικές που φέρουν σημαντικά ψηφιδωτά δάπεδα, ένας περίκεντρος ναός( ή η Ροτόντα της Αμφίπολης) που είναι από τους λίγους περίκεντρους ναούς αυτής της περιόδου στον ελλαδικό χώρο, μια δεξαμενή και τμήματα οικιών. 
Από την αρχαία Ακρόπολη της Αμφίπολης οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν μία καταπληκτική θέα του Στρυμονικού κόλπου, καθώς και το όρος Άθως.

ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ

Η ανασκαφή που έστρεψε το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας στον τόπο μας και αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαιολογικό εύρημα των τελευταίων ετών είναι θέμα πρώτης γραμμής για τον δήμο μας. Ο στόχος φυσικά είναι να γίνει ο Τύμβος άμεσα επισκέψιμος και να συνεχιστεί η ανασκαφή.

Προς το παρόν μπορεί κανείς να επισκεφτεί την εξαίρετης ομορφιάς τοποθεσία όπου βρίσκεται ο Τύμβος, χρησιμοποιώντας τον αγροτικό δρόμο και περνώντας μέσα από το χωριό Ν. Μεσολακκιά.

Ν. ΚΕΡΔΥΛΛΙΑ

Τα Ν. Κερδύλια είναι ένας από τους ιστορικούς οικισμούς του Δήμου Αμφίπολης.
Το Κερδύλλιον ήταν χωριό των Αργιλίων, γνωστό από το Θουκιδίδη. Βρισκόταν βόρεια της Αργίλου, σε τοποθεσία ψηλή και πανοραμική, του βουνού Βερτίσκος πλάι στο Στρυμόνα κι
απέναντι ακριβώς απ' την Αμφίπολη. 
Η νεότερη ιστορία του οικισμού είναι εξίσου σημαντική με την αρχαία μιας που εκεί συντελέστηκε ένα από τα πρώτα εγκλήματα των Γερμανών στην Ελλάδα.
Η Σφαγή στα Άνω και Κάτω Κερδύλλια ή Σφαγή των Κερδυλλίων, όπως είναι γνωστότερη σήμερα, αποτελεί μια από τις πιο γνωστές ανθρώπινες τραγωδίες κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα καθώς περισσότεροι από 200 άμαχοι κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων εκτελέστηκαν από άνδρες της γερμανικής Βέρμαχτ ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή και για την βοήθεια των κατοίκων των εν λόγω χωριών προς τους αντάρτες. Στις μεταπολεμικές λίστες εκτελεσθέντων αναφέρονται 214 νεκροί. Ανάμεσα σ’ αυτούς βρίσκονταν 6 παιδιά κάτω των 16 ετών, 8 παιδιά 17 ετών και 11 παιδιά 18 ετών.
Η Ελληνική Πολιτεία, περίπου πενήντα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα αναγνώρισε τα Κερδύλλια, μαζί με άλλα 28 χωριά, ως μαρτυρικά, με το Προεδρικό Διάταγμα 399/7-12-1988.
Στο χώρο των δύο εκτελέσεων, στήθηκαν δύο ομαδικά μνήματα, με τα οστά των αδικοσκοτωμένων, ενώ ανεγέρθηκε και ένα κεντρικό μνημείο με τα ονοματεπώνυμα όλων των πεσόντων, που ατενίζει το Παγγαίο και τον ποταμό Στρυμόνα ώστε να θυμίζουν στον
περαστικό την θυσία των αμάχων και τα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας.
Η περιοχή διακρίνεται για το φυσικό της κάλλος.

ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ Ν.ΚΕΡΔΥΛΛΙΩΝ
Η Κυανή Ακτή του δήμου Αμφίπολης, είναι η μοναδική παραλία του νομού Σερρών που βραβεύεται με τη «γαλάζια σημαία». 

                         ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Ροδολίβος
Το χωριό με τα γραφικά σοκάκια, τα επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια και με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που παγιδεύει το βλέμμα. Με φιλόξενους ανθρώπους, με σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με γιορτές κρασιού, με πλούσια ιστορία.
Αποτελεί την έδρα του δήμου Αμφίπολης.
Στο Ροδολίβος επίσης βρίσκεται και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμφίπολης

Πρώτη
Η Πρώτη, ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό, είναι η γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπου το σπίτι της οικογένειας είναι επισκέψιμο για το κοινό κατόπιν συνεννοήσεως.
Στην Πρώτη μπορείς να περπατήσεις στα πανέμορφα σοκάκια, να ξεκουραστείς στην πλατεία, να επισκεφτείς τις αθλητικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν την Μαθητιάδα, να κάνεις μία στάση στο εκκλησίασμα του Αγίου Γεωργίου και φυσικά δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφτείς το λαογραφικό μουσείο 

ΧΑΓΙΑΤΙ ΛΑΔΙΑ με τις εξαιρετικές συλλογές του που αναδεικνύουν την πολύμορφη παράδοση του τόπου.

ΣΥΜΒΟΛΗ-ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΓΙΤΗ
Ένα πραγματικά εξαιρετικό μέρος που λίγοι γνωρίζουν είναι το Φαράγγι του Αγγίτη που ξεκινάει από τη Συμβολή Σερρών και καταλήγει στην Αγγίστα Σερρών. Μέρος μαγικό και δροσερό, με πηγές που αναβλύζουν γαλάζια νερά, ποδηλατόδρομους, πεζοπορίες, αερογέφυρες ,με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ένας επίγειος παράδεισος.

ΚΟΡΜΙΣΤΑ-ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ

Το 2014 η Κορμίστα αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό κράτος ως «μαρτυρική πόλη», καθώς την 1η Οκτωβρίου του 1941 μεγάλος αριθμός των κατοίκων του χωριού εκτελέστηκε από τους Βούλγαρους, κατά την τριπλή κατοχή της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο υπόγειο της Κοινότητας λειτουργεί Μουσείο Μνήμης για τους 91 ανθρώπους που χάθηκαν άδικα, στερώντας την πολύτιμη παρουσία τους από τα παιδιά και τις οικογένειες τους αλλά και από την Πατρίδα.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής
Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας
Ιερά Μονή Αναλήψεως
Η ανάγκη των πιστών να γνωρίσουν από κοντά την θρησκεία τους και η σύνδεση με την κουλτούρα του τόπου και την τέχνη της εποχής είναι ένας σημαντικός λόγος που παρακινεί εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά να επισκεφτούν τα θρησκευτικά μνημεία .
Στον Δήμο Αμφίπολης υπάρχουν τρεις Ιερές Μονές σε υπέροχες τοποθεσίες και μάλιστα η μία από αυτές, η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην
Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Στον δήμο μας υπάρχουν αξιόλογοι επιχειρηματίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τομέα της φιλοξενίας.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με τον Δήμο Αμφίπολης στα εξής τηλέφωνα:
2324 350100
23240 20701 &
Ηλεκτρονικά στο email: info@dimos-amfipolis.gr (υπόψιν ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ )
Σας περιμένουμε στον τόπο μας!!!
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου