Amfipoli News: Μυρίζουν με τις κεραίες τους, έχουν ενσωματωμένο «χάρτη» και παίρνουν αποφάσεις σε πέντε δευτερόλεπτα. Όσα δεν γνωρίζετε για τα πιο εξελιγμένα θηλυκά του πλανήτη. Τις μέλισσες, που ανακάλυψαν ότι η Γη είναι στρογγυλή πριν από τον άνθρωπο!

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Μυρίζουν με τις κεραίες τους, έχουν ενσωματωμένο «χάρτη» και παίρνουν αποφάσεις σε πέντε δευτερόλεπτα. Όσα δεν γνωρίζετε για τα πιο εξελιγμένα θηλυκά του πλανήτη. Τις μέλισσες, που ανακάλυψαν ότι η Γη είναι στρογγυλή πριν από τον άνθρωπο!


Οι μέλισσες κατάλαβαν πρώτες ότι η Γη είναι στρογγυλή, και όχι ο άνθρωπος. 
Οι μέλισσες έχουν αναπτύξει μία πολύπλοκη γλώσσα για να ενημερώνουν η μία την άλλη που βρίσκεται το καλύτερο νέκταρ και χρησιμοποιούν τον ήλιο ως σημείο αναφοράς. 
Το εκπληκτικό είναι ότι μπορούν να συνεννοούνται ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες ή τη νύχτα, υπολογίζοντας τη θέση του ήλιου στην άλλη πλευρά του κόσμου. 
Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να συλλέγουν και να αποθηκεύουν πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι ο εγκέφαλός τους είναι ενάμιση εκατομμύριο φορές μικρότερος από τον δικό μας. 
Ο εγκέφαλος της μέλισσας έχει περίπου 950.000 νευρώνες ενώ ο ανθρώπινος έχει από 100 μέχρι 200 δισεκατομμύρια νευρώνες. 
Το μέλι που παράγουν 12 μέλισσες σε ολόκληρη τη ζωή τους γεμίζει ένα κουταλάκι του γλυκού 

Οι μέλισσες διαθέτουν έναν ενσωματωμένο «χάρτη» των κινήσεων του ήλιου στον ουρανό σε εικοσιτετράωρη βάση και είναι σε θέση να προσαρμόζουν πολύ γρήγορα το χαρτί στις τοπικές συνθήκες. Όλες οι αποφάσεις για την κατεύθυνση της πτήσης τους παίρνονται μέσα σε 5 δευτερόλεπτα. 
Η μέλισσα είναι επίσης το πιο ευαίσθητο από όλα τα πλάσματα όσον αφορά στο μαγνητικό πεδίο της Γης. 
Το χρησιμοποιούν για να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους και για να φτιάχνουν τις κερήθρες στις κυψέλες τους. Αν τοποθετήσουμε ένα δυνατό μαγνήτη δίπλα σε μία κυψέλη που είναι υπό κατασκευή, θα προκύψει μία παράξενη κυλινδρική κερήθρα που όμοιά της δεν υπάρχει στη φύση. Η θερμοκρασία μιας κυψέλης είναι ίδια με εκείνη του ανθρώπινου σώματος. 
Οι μέλισσες έκαναν την εμφάνισή τους πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια, περίπου την ίδια εποχή με τα φυτά που φέρουν άνθη. 
Η οικογένεια μελισσών που παράγουν μέλι Apis, εμφανίστηκε πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια. 
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα είδος φυτοφάγου σφήκας. Οι μέλισσες μυρίζουν με τις κεραίες τους. 

Η βασίλισσα εκκρίνει μία χημική ουσία που ονομάζεται “βασιλική ουσία” η οποία δεν επιτρέπει στις εργάτριες να αναπτύξουν ωοθήκες. Οι μέλισσες μπορούν να διανύσουν απόσταση που φτάνει τα 12 χιλιόμετρα σε μία συνεχόμενη διαδρομή πολλές φορές την ημέρα. Μία μέλισσα θα έπρεπε να διανύσει 75 χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτιάξει λιγότερο από μισό κιλό μέλι, απόσταση που ισοδυναμεί με δύο φορές την περίμετρο της Γης. 
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimedia Commons.
Πηγή: Το βιβλίο της ολικής άγνοιας, Τζον Λόιντ & Τζον Μιτσινσον, εκδόσεις Πατάκη 


mixanitouxronou.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου