Amfipoli News: Επιστήμονες καταγράφουν σε βίντεο πώς δημιουργείται στον εγκέφαλο μια νέα ανάμνηση

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Επιστήμονες καταγράφουν σε βίντεο πώς δημιουργείται στον εγκέφαλο μια νέα ανάμνηση



Ο καθένας από εμάς θα ζήσει μια μοναδική εμπειρία σε αυτό τον πλανήτη. Ένας βασικός λόγος γι’ αυτό είναι η συσσώρευση των διαφορετικών αναμνήσεων στην πάροδο του χρόνου, η οποία και διαμορφώνει την προσωπική μας αφήγηση. Οι αναμνήσεις είναι επίσης κεντρικής σημασίας στη διαδικασία της μάθησης. Αλλά πώς καταφέρνει ο εγκέφαλος να θυμάται και να μαθαίνει;
Οι αναμνήσεις δημιουργούνται από τον αγγελιαφόρο RNA, συγκεκριμένα το mRNA, που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη β-ακτίνη. Αυτές οι πρωτεΐνες είναι υπεύθυνες για τη διαμόρφωση και τη δόμηση κυττάρων στους νευρώνες.
Καθώς ξεδιπλώνονται τα γεγονότα, η β-ακτίνη είναι υπεύθυνη για την αναδιαμόρφωση των νευρώνων και τη δημιουργία ενός μονοπατιού, ξανακάνοντας την ίδια διαδρομή στις συνάψεις. Η συγκράτηση μιας ανάμνησης είναι μια «λεπτοδουλειά» και είναι δυνατό ακόμα και ένα μόνο μόριο να καθορίσει αν θα αποθηκευτεί ή όχι μια ανάμνηση. Οποιαδήποτε παρεμπόδιση της διαδικασίας έχει ως αποτέλεσμα η ανάμνηση να χαθεί.
Επειδή ακριβώς η διαδικασία είναι πολύ «λεπτή», ήταν δύσκολο οι ερευνητές να παρατηρήσουν τις συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο. Στο παρακάτω βίντεο όμως το καταφέρνουν και γι’ αυτό αποτελεί στιγμή ορόσημο για την επιστήμη.
Αμερικάνοι επιστήμονες κατέγραψαν φωσφορίζοντα μόρια στον εγκέφαλο ενός ποντικιού καθώς αυτά σχηματίζουν μια νέα ανάμνηση. Η ομάδα από το Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν του Πανεπιστημίου Yeshiva κατάφεραν να βιντεοσκοπήσουν μέσω εγκεφαλικής απεικόνισης μικροσκοπικά μόρια να ταξιδεύουν σε πραγματικό χρόνο μέσα σε νευρώνες και συνάψεις και να δημιουργούν μια νέα ανάμνηση. Για να προκαλέσουν τη διαδικασία, πυροδότησαν μια σημαντικότατη δομή στον εγκέφαλο, τον ιππόκαμπο, ο οποίος ελέγχει τη διαδικασία της μνήμης.

enallaktikidrasi.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου