Amfipoli News: Κυνική ομολογία τούρκου διακινητή: «Τόσα βγάζουμε για κάθε πρόσφυγα που στέλνουμε απέναντι»

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Κυνική ομολογία τούρκου διακινητή: «Τόσα βγάζουμε για κάθε πρόσφυγα που στέλνουμε απέναντι»


Μια κυνική ομολογία που προκαλεί αποτροπιασμό φέρνει στο φως της δημοσιότητα η «Φωνή της Αμερικής» στην Τουρκία.

Εκεί ένας τούρκος διακινητής, ο οποίος μάλιστα μιλάει επώνυμα και δεν διστάζει να δείξει και το πρόσωπό του, εξηγεί πώς περνάει τους πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα, αλλά και πόσο, καθώς και πώς πληρώνεται.


Ο Οζτζάν Καρλί, όπως συστήνεται στο βίντεο, λέει πως περιμένει φουσκωτά με μηχανές από την Κωνσταντινούπολη και μόλις φτάσουν «θα τους περάσουμε σιγά-σιγά απέναντι». Μάλιστα υπογραμμίζει πως… αυτό το επάγγελμα μόνο σίγουρο δεν είναι, αφού σε περίπτωση που οι βάρκες εντοπιστούν από τις ελληνικές αρχές, τότε εκείνοι έχουν ζημιά ύψους 10.000 ευρώ.
Παράλληλα, αποκαλύπτει πως ο «αρχηγός» -αφήνοντας να εννοηθεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- του έδωσε την άδεια, ενώ παραδέχεται πως «τους μισούς στην Ευρώπη εγώ τους έστειλα».

Η αποκαλυπτική ομολογία

«Ήρθαμε να ψάξουμε ένα σημείο για να τους περάσουμε στην Ελλάδα. Θεού θέλοντος θα τους περάσουμε όλους στην Ελλάδα. Ο καιρός είναι λίγο κακός τώρα. Περιμένουμε από την Κωνσταντινούπολη φουσκωτά με μηχανές. Μόλις φτάσουν θα τους περάσουμε σιγά-σιγά απέναντι» τονίζει αρχικά.
«Εμένα η δουλειά μου είναι αυτή. Είκοσι χρόνια την κάνω. Είμαι διακινητής μεταναστών. Έχω κάνει και φυλακή. Έξι χρόνια έκανα μέσα. Εμάς είναι, δηλαδή, το επάγγελμά μας αυτό. Από αυτό βγάζουμε το ψωμί μας. Έδωσε και την άδεια ο «αρχηγός» (σ.σ. «ρεΐς», το προσωνύμιο του Ερντογάν)» συμπληρώνει.
Μιλώντας για την κατάσταση στον Έβρο λέει πως «πηγαίνουν στα τελωνεία, στην Αδριανούπολη, στα Ύψαλα, για αν περάσουν τζάμπα. Εκεί βεβαία οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας δεν τους αφήνουν. Όλοι εδώ θα έρθουν σε κάνα-δυό μέρες. Σιγά-σιγά επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη όσοι πήγαν στα σύνορα».
Τέλος, σχετικά με την αμοιβή του λέει πως βγάζει «500 δολάρια, 600 δολάρια».
«Δεν είναι πολλά λεφτά. Δηλαδή, τα υλικά… 30-40 άτομα μπαίνουν σε μια βάρκα. Από 500 δολάρια κάνει 15.000 χιλιάδες δολάρια. Τα έξοδα είναι 12-13 χιλιάδες δολάρια. Μόνο η βάρκα κάνει 10 χιλιάδες δολάρια. Η μεταφορά από την Κωνσταντινούπολη άλλα 2.000 δολάρια. Περισσεύουν 3.000 δολάρια για εμάς, για 5-6 άτομα. Δόξα τω Θεώ, βγάζουμε 1.000 λίρες κάποιες ημέρες. Έτσι είναι δηλαδή. Αν δεν μας πιάσουν κερδίζουμε χρήματα, αν μας πιάσουν όμως έχουμε ζημιά… Χάνουμε 10-15 εκατομμύρια».
Σύμφωνα, δε, με τα λεγόμενά του, εκείνοι πληρώνονται μόνο αν οι πρόσφυγες φτάσουν στον προορισμό τους, δηλαδή κάποιο ελληνικό νησί.
«Δεν υπάρχουν λεφτά αν οι μετανάστες δεν φτάσουν απέναντι. Ξοδεύουμε από την τσέπη μας. Κατάλαβες; Περνάει, παίρνει τηλέφωνο από απέναντι και εμείς παίρνουμε τα λεφτά μας σε συνάλλαγμα από εκεί. Εμείς δεν παίρνουμε απευθείας από αυτούς χρήματα. Τους στέλνουμε απέναντι και μόλις περάσουν τα ελληνικά σύνορα τότε πληρωνόμαστε εμείς. Αν τους πιάσουν, αν τους σταματήσει η Ακτοφυλακή εμείς έχουμε ζημιά 10.000 δολάρια»
in.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου