«Μιλάω με ανθρώπους που μου δείχνουν τα μπακαλοτέφτερα της Κατοχής. Μπακάληδες, χασάπηδες... Πάνε οι άνθρωποι σε αυτούς και ψωνίζουν βερεσέ. Είχε πολλά χρόνια να παρουσιαστεί κάτι τέτοιο».
«Φέρτε την επιδότηση νωρίτερα», λένε οι αγρότες στα χωριά, αφού - όπως λέει το μέλος της διοίκησης της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου Γιώργος Στειακάκης - «ξαναβγήκαν τα μπακαλοτέφτερα που είχαμε μια φορά και λέγαμε στον μπακάλη «γράψε τα και... έχει ο Θεός...».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ό,τι θέλει η κυβέρνηση μπορεί να κάνει», ακούγοντας και αυτός ότι φέτος τόσο οι Βρυξέλλες όσο και ο Μάκης Βορίδης προσανατολίζονται στην καταβολή της προκαταβολής της επιδότησης ακόμα και μέσα στον Ιούνιο!
Μπορεί η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων να έχει πάρει παράταση που αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου (και βλέπουμε), όμως ο ίδιος ο υπουργός δεσμεύεται για προσπάθειες καταβολής των επιδοτήσεων πολύ πιο νωρίς.
Η σκέψη να δοθεί φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες, όπου και... "καλλιεργείται", όσο οι επιπτώσεις απ' τον κορωνοϊό γίνονται όλο και πιο ορατές.
Βέβαια, το ΟΣΔΕ έχει κλείσει. Κι εδώ προκύπτουν πολλά ερωτηματικά σε ό,τι αφορά την πληρωμή της προκαταβολής, αλλά προφανώς αυτό γίνεται αμέσως μετά τις 15 Ιουνίου.
Ο Γιώργος Στειακάκης, πάντως, επιμένει: «Τα πάντα μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση. Αν θέλουν πραγματικά, μπορούν να κάνουν τα πάντα. Μπορούνε να δώσουν βοήθεια. Μπορούνε να δώσουν προκαταβολή. Και έπρεπε να έχουν δώσει ήδη μια προκαταβολή. Και προσωπικά θέλω να πω ότι λυπάμαι για τους ανθρώπους του Βορίδη, που δεν έχουν αντιληφθεί την πείνα στα χωριά...».
Τα τεφτέρια
Ο Γιώργος Στειακάκης λέει ότι «μιλάω με ανθρώπους που μου δείχνουν τα μπακαλοτέφτερα της Κατοχής. Μπακάληδες, χασάπηδες... Πάνε οι άνθρωποι σε αυτούς και ψωνίζουν βερεσέ. Είχε πολλά χρόνια να παρουσιαστεί κάτι τέτοιο. Εγώ το θυμάμαι όταν ήμουν παιδί. Ο μπακάλης ζύγιζε τα τρόφιμα και τα έγραφε. Ξανάρθε το ίδιο. Μπορούν λοιπόν να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο...».
Στο μεταξύ, η απόγνωση των αγροτών έχει αρχίσει να "χτυπάει κόκκινο". Όπως λέει ο Γιώργος Στειακάκης, «ήδη ξεκινάμε και έχουμε κάνει το πρώτο ράντισμα στα αμπέλια χωρίς να ξέρουμε αν θα γίνει εξαγωγή. Έπαθαν ζημιές φέτος και τα σταφύλια όπως και οι ελιές. Ένα 5% τρυγήσαμε πολύ πρώιμα και πολύ όψιμα, και τα υπόλοιπα διαλύσανε. Ύστερα είχαμε και την καταστροφή στο λάδι. Και σήμερα ο κόσμος δεν έχει λεφτά ούτε για τη νέα καλλιεργητική περίοδο...».
Μόνο η Ελλάδα
Εν μέσω πανδημίας χιλιάδων κρουσμάτων και απωλειών, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία, τουλάχιστον, δεν έχουν διακόψει την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ και προωθούν την υποβολή online δηλώσεων, ενώ αναπόφευκτα έχουν μειώσει τις ροές αγροτών διά της φυσικής προσέλευσης στα εκεί κέντρα υποβολής.
Στη χώρα μας το έργο έχει "παγώσει", έχουν ήδη πυκνώσει οι φωνές που ζητούν να ανοίξει έστω το online σύστημα (π.χ. Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ) κι ενώ ήδη έχει τεθεί σε επίπεδο Ε.Ε. το ζήτημα της πρόωρης καταβολής του τσεκ του 2020, δηλαδή πολύ πριν το φθινόπωρο του 2020, ώστε να αποκτήσουν ρευστότητα οι αγρότες και να μην καταρρεύσει η παραγωγική διαδικασία.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτον να υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Ελλάδα, η οποία έχει τη δυνατότητα να παρατείνει τις δηλώσεις ως τις 15 Ιουνίου (μετά την απόφαση της Κομισιόν), αλλά και να περαιωθεί έγκαιρα και χωρίς προβλήματα το ΟΣΔΕ του 2020.
Να υπενθυμίσουμε ότι το ΟΣΔΕ έκλεισε για να αποφευχθεί ο συνωστισμός του κόσμου στις αίθουσες όπου γίνεται η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Το μέτρο αυτό κρίνεται φυσικά απόλυτα σωστό. Αλλά, από την άλλη, κρίνεται πλέον αναγκαίο να βρεθούν τρόποι να ξεμπλοκάρει όλη η διαδικασία, για χιλιάδες αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης που δε χρειάζονται μεταβολές στοιχείων. Όπως εκτιμάται, γύρω στις 375.000 ανέρχονται οι δηλώσεις των παραγωγών που δε χρειάζονται μεταβολές στα στοιχεία τους, άρα είναι πολύ εύκολο να υποβληθούν από τους υπεύθυνους των πυλών, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Η Κάρτα του Αγρότη
Εξάλλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν συνεννόησης με τις διοικήσεις των τραπεζών και αφού διευθετήθηκαν ζητήματα που αφορούσαν στη λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), έδωσε εντολή να προχωρήσει η διαδικασία για την ανανέωση της Κάρτας Αγρότη.
Με την παρέμβαση του υπουργού καθίσταται εκ νέου δυνατή η ανανέωση της Κάρτας από τους ενδιαφερόμενους αγρότες για όσο διάστημα το σύστημα υποδοχής δηλώσεων (ΟΣΔΕ) παραμένει κλειστό, στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζονται για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19).
Στις Βρυξέλλες
Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, ο Πολωνός επίτροπος Γεωργίας προανήγγειλε τα οριζόντια μέτρα που ετοιμάζει η Κομισιόν για τους αγρότες σε όλα τα κράτη-μέλη.
Συγκεκριμένα, τους τέσσερις άξονες με βάση τους οποίους ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρότασή της για την ανακούφιση όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλα τα κράτη-μέλη από την επέλαση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη προανήγγειλε χθες μέσω Twitter o Πολωνός επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski.
Επιγραμματικά, χωρίς να δίνει ακόμα πολλές λεπτομέρειες, ο κ. Wojciechowski αναφέρει ότι στο στάδιο είτε της εφαρμογής είτε της προετοιμασίας βρίσκονται τα εξής μέτρα:
- Επέκταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης μέχρι τις 15 Ιουνίου.
- Δυνατότητα προκαταβολής πληρωμών.
- Ευελιξία στον Πυλώνα Β' (προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης) ώστε να ενισχυθούν οι γεωργοκτηνοτρόφοι που έχουν επηρεαστεί από την κρίση της πανδημίας.
- Απλοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Στο μεταξύ, ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να πληρωθεί νωρίτερα η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2020 ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, στην επικοινωνία που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα της Κρήτης, Μανόλη Χνάρη.
ΕΛΓΑ
Από 15 σε 25 ημέρες η προθεσμία για δηλώσεις ζημιάς
Χθες, εξάλλου, την επιμήκυνση της προθεσμίας για προσωρινή δήλωση ζημιάς από 15 σε 25 μέρες ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία κάνει τις μετακινήσεις των παραγωγών δυσκολότερες.
Σημειώνει δε ότι η ανωτέρω προθεσμία ισχύει για όλες τις ενεργές αναγγελίες ζημιάς, καθώς και όσες εγκριθούν στο εξής για όσο διάστημα ισχύουν οι περιορισμοί. Παράλληλα, όπως υπενθυμίζει ο Οργανισμός, από την περασμένη Παρασκευή έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του η Προσωρινή Δήλωση Ζημιάς που μπορούν οι παραγωγοί να εκτυπώνουν και να συμπληρώνουν τα απαραίτητα περιγραφόμενα πεδία.
Παράλληλα, τις δηλώσεις αυτές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις παραλάβουν από ειδικά διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων και αφού συμπληρωθούν θα πρέπει να εναποθέτουν σε προβλεπόμενα διαμορφωμένα σημεία προκειμένου να πρωτοκολληθούν. Δύνανται επίσης εναλλακτικά, αφού τις εκτυπώσουν και τις υπογράψουν, να τις σαρώσουν (σε σκάνερ) και να τις αποστείλουν με e-mail στα αρμόδια υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ. Για τις προσωρινές αυτές δηλώσεις δε θα καταβάλλονται τέλη εκτίμησης, τα οποία θα καταβληθούν όταν υποβληθούν οι οριστικές δηλώσεις ζημιάς φυτικού κεφαλαίου. Όλες οι πρόσφατες αναγγελίες ζημιάς είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ.
Πρωταπριλιάτικος... μποναμάς;
Την ίδια ώρα, ο υπουργός επισπεύδει την πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ προς τους πληγέντες αγρότες.
Το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από καιρικά φαινόμενα ανέρχεται σε 22.001.409,27 ευρώ και η καταβολή του έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη 1 Απριλίου.
Το ποσό καλύπτει πλήθος φυσικών καταστροφών που υπέστησαν αγρότες από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας
neakriti.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου