Amfipoli News: Μόσχα: 85 χρόνια λειτουργίας του μετρό - Τα οκτώ μυστικά του υπόγειου «βασιλείου»

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Μόσχα: 85 χρόνια λειτουργίας του μετρό - Τα οκτώ μυστικά του υπόγειου «βασιλείου»



«Γενέθλια» είχε, χθες (15/05), το μετρό της Μόσχας καθώς συμπλήρωσε 85 χρόνια λειτουργίας και τα ιδιαίτερα μυστικά του αποκαλύπτονται.
Το μετρό στη Μόσχα συμπλήρωσε, χθες (15/05), 85 χρόνια λειτουργίας καθώς ο πρώτος συρμός αναχώρησε από τον σταθμό Σοκολνίκι στις 15 Μαΐου 1935 και, πλέον, το υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο εξυπηρετεί περισσότερους από 9 εκατομμύρια ανθρώπους σε καθημερινή βάση.
Το υπόγειό του «βασίλειο», το οποίο αποτελείται από 14 γραμμές και 238 σταθμούς περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- σιντριβάνια, μνημεία, γιγαντιαίους πολυελαίους, ψηφιδωτά και κίονες.
Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μυστικά του μοσχοβίτικου μετρό.

Άτυπος αγώνας με ένα νόμισμα

Όσο μαθητές και φοιτητές περίμεναν στο σταθμό «Mayakovskaya», που πήρε το όνομά του από τον σοβιετικό ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόβσκι, έκαναν έναν άτυπο αγώνα δύναμης, καθώς πίεσαν ένα νόμισμα στη βάση μιας αψίδας και, στη συνέχεια, το πέταξαν έτσι ώστε να φτάσει μέχρι την άλλη χωρίς να πέσει.
Εργαζόμενοι στον σταθμό μετρό «Mayakovskaya» στη Μόσχα
© SPUTNIK / ANTON DENISOV
Εργαζόμενοι στον σταθμό μετρό «Mayakovskaya» στη Μόσχα

Παιδιά του υπόγειου σιδηροδρόμου

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το μετρό χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο και, σύμφωνα με αναφορές, περισσότερα από 200 παιδιά γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στη σοβιετική πρωτεύουσα.

Τα αγάλματα της καλοτυχίας

Ο σταθμός «Ploshad Revolutsii», που άνοιξε τον Οκτώβριο του 1938, είναι αφιερωμένος στην Οκτωβριανή Επανάσταση και γρήγορα έγινε από τους πιο... αγαπημένους των κατοίκων της Μόσχας, αφού περιλαμβάνει 76 χάλκινα αγάλματα που απεικονίζουν στρατιώτες, αγρότες, εργάτες, γονείς με παιδιά και αθλητές.
Μάλιστα, σιγά-σιγά, περίεργες παραδόσεις ανέκυψαν από τους Μοσχοβίτες. Για παράδειγμα, οι ανύπαντρες κυρίες και οι εργένηδες τρίβουν τα παπούτσια από τις γυναίκες στα αγάλματα ώστε να κλείσουν κάποιο ερωτικό ραντεβού.
Εάν κάποιος θέλει οικονομική επιτυχία, πρέπει να τρίψει το λειρί ενός κόκορα. Ακόμα, οι μαθητές και οι φοιτητές που περνούν μέρες και νύχτες προετοιμαζόμενοι για τις εξετάσεις, τρίβουν τη μύτη ενός αγάλματος σκύλου για να περάσουν.

Συμπόνια

Ο σταθμός «Mendeleyevskaya», που πήρε το όνομά του από τον Σοβιετικό χημικό Ντμίτρι Μεντελέγιεφ, ο οποίος δημιούργησε τον Περιοδικό Πίνακα, διαθέτει ένα μνημείο που ονομάζεται «Συμπόνια», αφιερωμένο στη μεταχείριση των αδέσποτων σκύλων και ζώων από τους ανθρώπους.
Το μνημείο απεικονίζει ένα σκυλί που ονομάζεται «Κίντο» και ζούσε στην υπόγεια διάβαση.

​Ο πιο «αιματηρός» σταθμός

Ο σταθμός «Dostoevskaya», που πήρε το όνομά του από τον διάσημο Ρώσο συγγραφέα Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, παρουσιάζει σκηνές από τα πιο αναγνωρισμένα έργα του.
Ένας από τους τοίχους απεικονίζει τη δολοφονία της Ναστάσια Φιλίποβαν από το μυθιστόρημά του με τίτλο «Ο ηλίθιος». Σε άλλο τοίχο φαίνεται ο Ροντιόν Ρομάνοβιτς Ρασκόλνικοφ από το έργο «Έγκλημα και τιμωρία», που σκοτώνει έναν ενεχυροδανειστή.

Υπόγεια πασαρέλα

Το 1997, ο αείμνηστος Αλεξάντερ ΜακΚουίν παρουσίασε τη συλλογή του για τον οίκο Givenchy στον σταθμό «Sokol». Το σόου, μάλιστα, περιελάμβανε και τη Ναόμι Κάμπελ. Από τότε, το μετρό της πρωτεύουσας χρησιμοποιείται συχνά για πασαρέλες.

​Ο σταθμός-φάντασμα

Εάν ρωτήσετε έναν Μοσχοβίτη πώς να πάτε στον σταθμό «Sovetskaya», πιθανότατα δεν θα λάβετε απάντηση και ο λόγος είναι ότι δεν εμφανίζεται στον χάρτη.
Ο σταθμός ήταν μέρος της δεύτερης γραμμής και χτίστηκε υπό τη διοίκηση της πόλης κατά την περίοδο της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με τις φήμες, αμέσως μετά την κατασκευή του, οι σοβιετικές αρχές διέταξαν το κλείσιμό του και ότι οι πληροφορίες σχετικά με αυτόν κρατούνται μυστικές.

Ο πιο απλός σταθμός

Τελικά, για τους Μοσχοβίτες, ο πιο απλός σταθμός του δικτύου μετρό της πόλης είναι ο «Rizhskaya», που πήρε το όνομά του από τη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας, και χτίστηκε την εποχή του Νικήτα Χρουστσόφ, όταν το σταλινικό στυλ ήταν στο κέντρο σφοδρής κριτικής γι' αυτό και δεν θα δείτε ψηφιδωτά.
sputniknews.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου