Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Δημήτρης Κρεμαστινός μετά από μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού».
Ειδικότερα, εισήχθη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου στις 26 Μαρτίου και από τότε έδινε μάχη να κρατηθεί στη ζωή.
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού ανάρτησε στο Twitter ο Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι «υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης».
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, Καθηγητής Ιατρικής και τ. Υπουργός Υγείας, υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στο ΚΙΝΑΛ.— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) May 8, 2020
Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός (Χάλκη Δωδεκανήσου, 1 Μαΐου 1942) ήταν Έλληνας γιατρός, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.
Είχε διατελέσει υπουργός Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και το 2015 εξελέγη αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Είχε εκλεγεί βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ενώ υπήρξε προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου.
Όντας τότε υφηγητής Καρδιολογίας, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γεννηματά, δέχθηκε την επίσκεψη των γιατρών του Ανδρέα Παπανδρέου, με επικεφαλής τον καθηγητή Κώστα Στεφανή, και του πρότειναν να εξετάσει και να αναλάβει το θέμα της υγείας του πρωθυπουργού.
Για τα επόμενα χρόνια και μέχρι τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Δημήτρης Κρεμαστινός θα αποτελέσει τον προσωπικό γιατρό του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και ένα από τα άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Για τα επόμενα χρόνια και μέχρι τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Δημήτρης Κρεμαστινός θα αποτελέσει τον προσωπικό γιατρό του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και ένα από τα άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Όπως αναφέρεται στο wikipedia, γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy's Hospital 1973-1976). [1]
Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός γιατρός, δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα.
Ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του από το 1996. Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993-1996), χρημάτισε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004. Επανεξελέγη το 2009 και ήταν βουλευτής μέχρι το 2019.
Είχε γράψει ακαδημαϊκά συγγράμματα, καθώς και βιβλία για το ευρύ κοινό σχετικά με την καρδιολογία (Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς και Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες) και πάνω από 2.500 επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων 486 έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή ερευνητικά περιοδικά. Κυριότερες μονογραφίες του είναι η διδακτορική διατριβή του (ως διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών): Η συγκέντρωση του C3 κλάσματος του συμπληρώματος στην εχινοκοκκίαση, η υφηγεσία: Η επίδραση της εναπόθεσης του σιδήρου στη λειτουργικότητα του μυοκαρδίου, Διαστολική λειτουργία της αριστερής κοιλίας και Preconditioning.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου