Amfipoli News: Σπιναλόγκα ένας χαμένος θρύλος.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Σπιναλόγκα ένας χαμένος θρύλος.


Αμέτρητες είναι οι αφηγήσεις και οι θρύλοι που έχουν στοιχειώσει το γοητευτικό, κατά τα άλλα, νησάκι. 
Ένας όμως έρχεται από την εποχή της Βενετοκρατούμενης Κρήτης και ακόμη και σήμερα την αφηγούνται οι παλιοί σαν ένα παραμύθι...

Κάτω απ΄τα "αρχοντικά" της Κρητσάς διακρίνονται τα ερείπια μιας παλιάς στέρνας και κάπου στις πλαγιές των βουνών και ανάμεσα στα λαγκάδια προς την κατεύθυνση της Σπιναλόγκας υπολείμματα κάποιου υδραγωγείου. Αυτά τα λείψανα μαρτυρούν την ύπαρξη ενός τεράστιου υδραγωγού ξεκινώντας από την Κρητσά,έφτανε στον ξερόβραχο της Σπιναλόγκα για να μεταφέρει φρέσκο δροσερό νερό. Αυτή η μαρτυρία έδωσε την αφορμή να διατηρηθεί από στόμα σε στόμα η παρακάτω παράδοση.

Η ιστορία μας ξεκινάει στα χρόνια της Βενετοκρατούμενης Κρήτης τότε που ζούσε μέσα στο φρούριο της Σπιναλόγκας μια πανέμορφη αρχοντοπούλα ξακουστή με το όνομα Λόγκα. Πολλοί τριγύριζαν στο νησάκι ζητώντας την αρχοντοπούλα Λόγκα σε γάμο. Ανάμεσα στα πολλά αρχοντόπουλα υπήρχε και ένα αρχοντόπουλο που δεν μπορούσε να αποδεχθεί την άρνηση της Λόγκα να γίνει γυναίκα του και της είπε: "Σου τάζω ότι θες κι άλλα τόσα, χρυσό παλάτι μέσα στα λουλούδια και τα νερά".

Η Λόγκα στάθηκε αδιάφορη για τα πλούτη του πρίγκηπα έμεινε όμως σε μια φράση του, τα νερά. Αν κατάφερνε να φέρει νερό τρεχούμενο από τα βουνά της Κρητσάς τότε και μόνο τότε θα γινόταν γυναίκα του. Το τολμηρό αρχοντόπουλο δεν το 'βαλε κάτω. Άρχισε αμέσως το κολοσσιαίο έργο στρατός από εργάτες, τεχνίτες και μαστόρους κατέκλυσαν την γύρω περιοχή. Έτσι φτιάχτηκε μια μεγάλη στέρνα κάτω από την Κρητσά και χαράχτηκε ο τόπος που θα περνούσε το χτιστό αυλάκι.

Περνούσε ο καιρός μέσα σ΄έναν πυρετό δουλειάς, το έργο προχωρούσε παρόλες τις δυσκολίες και το αρχοντόπουλο περίμενε την ημέρα που θα σφίξει στην αγκαλιά του τη Λόγκα. 
Η αρχοντοπούλα περίμενε κι αυτή στο νησί να δει αν το παλικάρι πραγματοποιήσει αυτό που της έταξε, έχοντας την σιγουριά για την βέβαιη αποτυχία του δύσκολου εγχειρήματος. 
Οι μάστορες εργάζονταν πυρετωδώς, ασταμάτητα...αυτές τις εντολές είχαν. 
Τώρα πια δούλευαν κοντά στο νησί, το έβλεπαν απέναντι τους. Σε λίγο θα συμμετείχαν και αυτοί στο μεγάλο γλέντι και το πανηγύρι που θα συστηνόταν στους γάμους του αρχοντόπουλου. Είχαν περάσει χρόνια εργασίας και αγωνίας .Το πριγκηπόπουλο ανήγγειλε στο φρούριο πως σε λίγες μέρες το νερό με τους σωλήνες θα περνούσε την στεριά και θα φτανε στο νησάκι. 
Οι ετοιμασίες άρχισαν για το γλέντι. 
Την επομένη το πρωί το πριγκηπόπουλο έδωσε το σύνθημα να αφήσουν ελεύθερο το νερό από την μεγάλη στέρνα της Κρητσάς. Το νερό άρχισε με ταχύτητα να τρέχει μέσα στο αυλάκι διασχίζοντας λοφάκια, λαγκάδια και ανηφοριές. 
Πέρασε μια μέρα και μια νύχτα. Οι μάστορες και το πριγκιπόπουλο θα ερχόταν άραγε το νερό; Και αν ναι πότε; Και ω του θαύματος την άλλη μέρα το πρωί πέρασαν μέσα στο νησί οι πρώτες σταγόνες.... Σαν αστραπή κυκλοφόρησε η είδηση στο Νησί. Η Λόγκα το έμαθε αμέσως και σε λίγο βρέθηκε πνιγμένη στα νερά του κόρφου...
Ο θρύλος δεν λέει τίποτα άλλο μόνο που το νησάκι πήρε το όνομα της ξακουσμένης και πανέμορφης αρχοντοπούλας Λόγκα- Σπίνα Λόγκα .
Μύθοι και Θρύλοι της Κρήτης
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου