Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία για τη βία σε βάρος των γυναικών, φαινόμενο το οποίο οξύνθηκε ιδιαίτερα στη διάρκεια της καραντίνας.
Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί γεγονός που καθιστά επείγουσα την άμεση ανάληψη δράσης. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σε συνέντευξή της στον ανταποκριτή της ΕΡΤ Κώστα Δαβάνη η πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα δικαιώματα των γυναικών και ισότητας των φύλων, Έβελιν Ρέγκνερ.
Όσον αφορά την Ελλάδα αναφέρει ότι από την αρχή της κρίσης -το 2010- αυξάνονταν οι αριθμοί διαρκώς όσον αφορά τη βία κατά των γυναικών και από την στιγμή της καραντίνας όπου όλοι είναι στο σπίτι εδώ και ενάμιση μήνα τα περιστατικά τετραπλασιάστηκαν στη χώρα, σημειώνοντας ότι τέτοιοι αριθμοί υπάρχουν παντού στην Ευρώπη. Το φαινόμενο διαπερνά όλη την Ευρώπη, τονίζει η Επίτροπος.
Αν οι χώρες δράσουν χωρίς γραφειοκρατία άμεσα και πραγματικά, προσφέρουν υπηρεσίες προστασίας των γυναικών, αυτό λειτουργεί πολύ καλύτερα, τονίζει η κα Ρέγκνερ και αναφέρει «την Ισπανία και τη Γαλλία ως παράδειγμα, όπου προτείνετε οι γυναίκες να πάνε στο φαρμακείο και να πούνε μία κωδική λέξη. Από τη στιγμή που υπάρχει μία βαλβίδα αποσυμπίεσης, δηλαδή πάω στο φαρμακείο και λέω «covert 19 μάσκα», ο φαρμακοποιός γνωρίζει ότι πρέπει να σημάνει συναγερμό«.
Και συνεχίζει η κα Ρέγκνερ: «Ένα άλλο παράδειγμα έρχεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τώρα και το Βέλγιο που αποφάσισαν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία που τώρα δεν έχουν πελάτες διαμορφώνοντας και μετατρέποντας τα κατάλληλα. Το ίδιο κάνουμε και εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας το παράδειγμα να φιλοξενήσουμε σε δομές μας 100 γυναίκες που είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο. Ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για να αποφύγουν τον βίαιο σύντροφο. Καταρχήν είναι ωφέλιμες, άμεσες και βραχυπρόθεσμες -και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες- παρεμβάσεις, όπως παραδείγματος χάρη άνοιγμα ξενοδοχείων, οικονομική υποστήριξη σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, αυτό απαιτήσαμε με το ψήφισμα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συμπερίληψη της χρηματοδότησης στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οικονομικά οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις και δεν είναι και πολλά τα λεφτά σε σχέση με τη ζημιά που προκαλείται. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει συντονισμός σε μία κοινή ευρωπαϊκή Γραμμή βοήθειας και οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν σε ποιον απευθύνονται, πώς λειτουργεί η στήριξη. Όταν θα έχει τελειώσει η πιο αυστηρή φάση των περιορισμών της πανδημίας είναι σημαντικό να βελτιώσουμε τον Ευρωπαϊκό Ποινικό Κώδικα, η βία κατά των γυναικών είναι εγκληματική πράξη και γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι αρχές και τα δικαστήρια να συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να εφαρμοστεί ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης δικαιοσύνης».
Πηγή: ΕΡΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου