Amfipoli News: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΓΓΙΣΤΑΣ - Κ ΝΤΑΡΑΚΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΓΓΙΣΤΑΣ - Κ ΝΤΑΡΑΚΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Περιγραφή: Πρόκειται για ένα από τους εντυπωσιακότερους τάφους του μακεδονικού αυτού τύπου στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας, που ξεχωρίζει τόσο για το μεγάλο μέγεθος του όσο και για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική διαμόρφωση της πρόσοψής του (εικ.3.1). 
Βρίσκεται στο μέσον ενός τεχνικό λόφου-τούμπα με πρόσβαση εισόδου από τα δυτικά . Αποτελείται από θάλαμο (διαστ. μήκος:4,97-5,02μ. x πλάτος: 4,01-4,02μ. x ύψος: 5,12μ.), προθάλαμο (διαστ.μήκος: 1,97-2,01μ. x πλάτος: 4,00μ. ;) και κτιστό δρόμο. 
Οι συνολικές εξωτερικές διαστάσεις του μνημείου είναι : 8,00μ. x 5,00μ. 
Είναι κατασκευασμένος από ντόπιο εύθρυπτο πωρόλιθο , υποκίτρινου - κοκκινωπού χρώματος και μόνο στη θύρα και στις διακοσμητικές λεπτομέρειες από την πρόσοψη χρησιμοποιήθηκε λευκό χονδρόκοκκο μάρμαρο. 
Η κατασκευή του μνημείου δεν είναι ομοιογενής. 
Οι λιθόπλινθοι της πρόσοψης και της οριζόντιας οροφής του προθαλάμου έχουν αναθύρωση και συνδέονται μεταξύ τους, χωρίς συνδετικό κονίαμα ή συνδέσμους. 
Αντίθετα, οι λιθόπλινθοι της οροφής του καμαροσκέπαστου κυρίως θαλάμου έχουν ενισχυθεί με γόμφους και συνδετικό κονίαμα . 
Ο λαξευμένος στο βράχο και κτιστός στις παρειές δρόμος καταλήγει στην είσοδο του τάφου με την αρχιτεκτονικά διαμορφωμένη πρόσοψη, πλάτους 5,00μ.   
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΓΓΙΣΤΑΣ
  
 

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου