Amfipoli News: «ΒΡΗΚΑ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ»! Τι λέει ο αρχαιολόγος που τον «ανακάλυψε» και για τον πόλεμο που δέχθηκε (Εικόνες)

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

«ΒΡΗΚΑ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ»! Τι λέει ο αρχαιολόγος που τον «ανακάλυψε» και για τον πόλεμο που δέχθηκε (Εικόνες)



Τις αποδείξεις ότι βρήκε το θρόνο του Αγαμέμνονα παρουσίασε ο Χ. Μαγγίδης σήμερα στην ΕΣΗΕΑ.

Πεπεισμένος ότι το 80 κιλών θραύσμα που βρήκε το 2014 στις Μυκήνες ανήκει στο «θρόνο του Αγαμέμνονα» είναι ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Dickinson College, Χριστοφίλης Μαγγίδης παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η θέση του αυτή από την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία και τον Γενικό Γραμματέα της, Βασίλειο Πετράκο. «Θα δικαιωθώ και δεν πρόκειται να καμφθώ από τον εκφοβισμό των θεσμών», είπε στο TheTOC«Ευτυχώς ζω στο εξωτερικό…»

Το πολύ ρηχό βύθισμα του θραύσματος προς την πλάτη, η μικρή κλίση του βυθίσματος που βαθαίνει ελαφρώς προς την πλάτη (όπως ακριβώς και ο θρόνος τηw Κνωσσού), το σχήμα του περιχειλώματος (πανομοιότυπο μ” αυτό της Κνωσσού) και τα ίχνη πρόσφυσης του ερεισίνωτου (πλάτης) συνηγορούν ακράδαντα σύμφωνα με τον καθηγητή Χριστοφίλη Μαγγίδη ότι το μεγάλο θραύσμα που βρέθηκε το 2014 στην Κάτω Πόλη των Μυκηνών είναι «ο θρόνος του Αγαμέμνονα», όπως υποστηρίχθηκε σε σημερινή συνέντεξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ. Σύμφωνα με συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Μαγγίδης ανέτρεψε το επιχείρημα ότι το θραύσμα μπορεί να ανήκε σε βωμό «διότι δεν υπάρχουν ίχνη καύσης», καθώς επίσης και το ότι μπορεί να ανήκει σε τράπεζα προσφορών «διότι σ” αυτή την περίπτωση δεν θα είχε βύθισμα προς τα πίσω».


Οι ανακοινώσεις του καθηγητή έρχονται να αντικρούσουν την άποψη της επιτροπής Πετράκου και της Ελληνκής Αρχαιολογικής Εταιρείας που γνωμάτευσε ότι ο λίθος που φέρεται να ανήκει στο θρόνο του Αγαμέμνονα είναι … τμήμα οικιακού ή βιοτεχνικού σκεύους, λεκάνης.


«΄Ολα τα παραπάνω στοιχεία συνιστούν ασφαλή διαγνωστικά χαρακτηριστικά καθίσματος και συνδυαστικά συνηγορούν πως πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μεγάλο λίθινο θρόνο απορρίπτοντας κατηγοτηματικά την εκδοχή «λεκάνης» όπως εσφαλμένα και πρόχειρα ερμηνεύτηκε από την επιτροπή Πετράκου», λέει ο κ. Μαγγίδης. Ο ίδιος καταγγέλει τις «παράτυπες, αυθάίρετες κι αντιδεοντολογικές ενέργειες του κ. Πετράκου που είχαν ως στόχο να χειραγωγήσουν την επιστημονική δημοσίευση πριν καν αποφανθώ για το εύρημα εγώ ο ίδιος…», λέει.


«Η επιστημονική αξία του ευρήματος (ο μοναδικός έως τώρα ανακαλυφθείς θρόνος μυκηναϊκού ανακτόρου στην ηπειρωτική Ελλάδα) και η σημειολογική του βαρύτητα ως συμβόλου συνδεδεμένου με τον μύθο και την αρχαία λογοτεχνική παράδοση (ο «θρόνος του Αγαμέμνονα», του τελευταίου μυθικού βασιλέα των Μυκηνών) είναι προφανώς μεγάλη. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά ευρήματα της μυκηναϊκής εποχής», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μαγγίδης, ο θρόνος του ανακτόρου των Μυκηνών κατακρημνίσθηκε στον Χάβο (μαζί με μικρό τμήμα της κεντρικής κυκλικής εστίας και της μίας, της νοτιοανατολικής, εκ των τεσσάρων λίθινων βάσεων κιόνων που την περιέβαλαν), όταν κατέρρευσε το νοτιοανατολικό τμήμα του δαπέδου του μεγάρου, θεμελιωμένου επί τεχνητού ανδήρου σε προεξοχή του οχυρωματικού κυκλώπειου τείχους, εξ αιτίας του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τις Μυκήνες στα τέλη του 13ου αιώνα, περί το 1200 πΧ.

Το τμήμα του λίθινου θρόνου εντοπίσθηκε (out of context) στην κοίτη του ρέματος του Χάβου  περί τα 80 μέτρα νοτίως του μυχού της ακροπόλεως των Μυκηνών που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το μυκηναϊκό ανάκτορο. Το σημείο ανεύρεσης του σε συνδυασμό με ποικίλα, αλληλένδετα τεκμήρια (που συμπεριλαμβάνουν τη μορφή του, τις μεγάλες διαστάσεις του, τις αναλογίες του, τεχνικά στοιχεία και το υλικό κατασκευής του) συνηγορούν πως πρόκειται πιθανότατα για τον θρόνο (to-no στην Γραμμική Β) της τελευταίας φάσης του μυκηναϊκού ανακτόρου των Μυκηνών. Πράγματι, στην ίδια περιοχή που ανακαλύφθηκε το λίθινο θραύσμα του θρόνου το 2014, δηλ. μέσα στην κοίτη του Χάβου και ακριβώς κάτω από το ανάκτορο, είχε εντοπισθεί και περισυλλεγεί η απωλεσθείσα λίθινη βάση κίονα του μεγάρου στα πλαίσια των εργασιών στερέωσης και αναστύλωσης του ανακτόρου το 1950-1955 από τον τότε γ.γ. της Αρχαιολογικής Εταιρείας Α. Ορλάνδο.


Τρία ακόμη τμήματα που ανευρέθησαν σε διάφορα σημεία των Μυκηνών ίσως αποτελούσαν τμήμα της διακόσμησης της βάσης του θρόνου Πρόκειται για δύο συνανήκοντα και συνενούμενα τμήματα δόμου από πρασινωπό σερπεντίνη με ημιτελή ανάγλυφη διακόσμηση τρέχουσας σπείρας, όπως είπε ο κ. Μαγγίδης.

Η χρήση ντόπιου πετρώματος για τον θρόνο δημιουργεί σημειολογικούς συνειρμούς και συμβολισμούς αυτοχθονίας και αρχαιότητας, καθώς ο ογκώδης λίθινος θρόνος θα έδινε την εντύπωση της φυσικής προέκτασης του βράχου των Μυκηνών μέσα στην αίθουσα του ανακτόρου.

Ο καθηγητής δέχτηκε ερώτηση για τη σύνδεση του ευρήματος με ένα μυθικό πρόσωπο όπως ο Αγαμέμνονας. «Ο τόπος συνδέεται με το μύθο», απάντησε. «Πως ο Εβανς και μεγάλοι αρχαιολόγοι μίλησαν για ανάκτορο του Νέστορα, ή για παλάτι του Μίνωα; – επίσης μυθικά πρόσωπα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του θρόνου του Αγαμέμνονα». Σύμφωνα με τον κ. Μαγγίδη, ο θρόνος αναγάγεται χρονολογικά στην τελευταία φάση των Μυκηναϊκών χρόνων. Εκεί θα καθόταν ο τελευταίος βασιλιάς των Μυκηνών, είπε.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο ίδιος βρίσκεται από το 1993 στο χώρο κι ανασκάπτει τις Μυκήνες από το 2001. Μέσω του ίδιου, η ανασκαφή έχει ενισχυθεί με χορηγίες ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αναφερόμενος στην απόρριψη της πλευαράς Πετράκου είπε: «Αυτό που με ενόχλησε τρομερά ήταν ο τρόπος που έγινε» τόνισε. Έκανε λόγο για «προσπάθεια θεσμικού φορέα να παρέμβει, να αλλοιώσει και να εκφοβίσει τον επιστήμονα πριν μιλήσει», χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή «αντιδεοντολογική».
Τόνισε ότι ο επιστήμονας κρίνεται σε βάθος χρόνου από την επιστημονική κοινότητα και όχι από κάποια επιτροπή, αρχαιολογική εταιρεία ή υπουργείο. Σημείωσε ότι σέβεται την Αρχαιολογική Εταιρεία, αλλά αυτό το διαχωρίζει από εκείνους που τη διοικούν.


Πρόσθεσε ότι κατέθεσε αίτηση για άδεια ανασκαφής στον Χάβο, σημειώνοντας ότι εκτιμά πώς θα μπορούσαν να βρεθούν και άλλα θραύσματα του θρόνου, αλλά τόνισε ότι δεν έχει λάβει απάντηση από την Αρχαιολογική Εταιρεία και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί η αίτησή του. Όπως ανέφερε θα καταθέσει εκ νέου αίτηση για ανασκαφική έρευνα τον Νοέμβριο. Η γεωφυσική έρευνα που εκτελούσε έχει ολοκληρωθεί. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχει άδεια μόνο για αρχιτεκτονική έρευνα. «Αν πάω τώρα εκεί θα με … συλλάβουν», είπε μεταξύ σοβαρού κι αστείου. «Ποιος φοβάται να συνεχιστεί η ανασκαφή;», συμπλήρωσε. «Εγώ, πάντως, όχι».


Αναλυτικές ανακοινώσεις, όπως είπε, θα δημοσιευθούν μέσω άρθρου εντός του 2017 σε εννιά μήνες αφ” ότου θα κατατεθεί.

Πηγή: thetoc.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου