Στη Δυτική Λέσβο, βρίσκεται το περίφημο Απολιθωμένο δάσος, ένα μοναδικό «βιβλίο» στο οποίο καταγράφεται η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.
Απολιθωμένοι κορμοί συναντώνται διάσπαρτοι σε μία έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα, αποκαλύπτοντας πληροφορίες για τη σύνθεση της Παλαιοχλωρίδας.
Οι περισσότεροι κορμοί ανήκουν σε σεκόιες και πευκίδες, ενώ έχουν προσδιοριστεί και άλλα είδη δέντρων όπως λεύκη, δάφνη, κανελλόδεντρα, πλάτανος, βελανιδιά, καρυδιά, οξιά, φοίνικας, σκλήθρο, σφένδαμος, κυπαρίσσι.
Βάσει της σύνθεσης της απολιθωμένης χλωρίδας, το Απολιθωμένο δάσος Λέσβου εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε σε υποτροπικό κλίμα.
Η πλειονότητα των απολιθωμένων κορμών διατηρούνται όρθιοι και με το ριζικό τους σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη, κάτι που πιστοποιεί ότι τα δέντρα απολιθώθηκαν στη φυσική τους θέση και δεν έχουν μεταφερθεί στη θέση που τα βρίσκουμε σήμερα.
Από τη φυσική διάβρωση των ηφαιστειακών πετρωμάτων, αποκαλύπτονται κορμοί δένδρων που φτάνουν σε μήκος ως και τα 20 μέτρα ενώ η διάμετρος των απολιθωμένων κορμών πλησιάζει τα τρία μέτρα.
Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης
Στη Νησιώπη, τη νησίδα που αποτελεί το φυσικό κυματοθραύστη του κόλπου του Σιγρίου, στη δυτική Λέσβο και στη γύρω προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή, δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια το Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης.
Οι επισκέπτες του πάρκου μπορούν να περιηγηθούν στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Νησιώπη με ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα.
Ο σχηματισμός του απολιθωμένου δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια.
Το Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1985 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση του κόσμου.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Wikipedia, naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου