Amfipoli News: Αυτόνομος παράδεισος: Ο νομός της Κρήτης που διαθέτει τα πάντα σε πλεόνασμα

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Αυτόνομος παράδεισος: Ο νομός της Κρήτης που διαθέτει τα πάντα σε πλεόνασμα


Κάτι μας λέει ότι μόλις βρήκες τον καλοκαιρινό προορισμό σου...
Αν πεις σε κάποιο Κρητικό ότι δεν έχεις πάει Κρήτη, στην καλύτερη θα σε κοιτάξει με καχυποψία στη χειρότερη με… περιφρόνηση! «Πώς είναι δυνατόν να μην έχει επισκεφτεί κάποιος το ομορφότερο μέρος του κόσμου», θα αναρωτηθεί συνειρμικά (και εντελώς… αντικειμενικά) στο κεφάλι του.
«Να… ξέρεις, για να πας Κρήτη πρέπει να διαθέσεις τουλάχιστον δύο εβδομάδες κι έτσι δεν έτυχε…», θα του πεις διαβάζοντας τη σκέψη του. Είναι το γνωστό κλισέ, ότι για τη Μεγαλόνησο δεν αρκούν ποτέ οι μέρες και ως εκ τούτου ξεφεύγει και το μπάτζετ των διακοπών. Τα κλισέ είναι όμως για να καταρρίπτονται. Δεν γίνεται να μην γνωρίζει κανείς τι εστί Κρήτη, επειδή του φαίνεται… βουνό (ενώ στην πραγματικότητα είναι ΤΟ ΝΗΣΙ) να τη γυρίσει.
Φιλική συμβουλή: αν δεν έχεις ένα μήνα στη διάθεσή σου (και από ένα φίλο για να σε… φιλοξενήσει σε κάθε νομό) επικεντρώσου σε έναν, το πολύ… ενάμιση. Κάθε νομός από τους τέσσερις διαθέτει τα πάντα σε πλεόνασμα – ένας αυτόνομος μικρός «παράδεισος» με πρόκληση δική σου να βρεις τα κλειδιά του. Στο παρόν κείμενο θα σε βοηθήσουμε να βρεις αυτά του νομού Ρεθύμνου. Αν δεν έχεις σχεδιάσει ακόμα τις διακοπές σου, σε βλέπουμε ήδη με το… μπρελόκ στο χέρι.
Αυτόνομος παράδεισος: Ο νομός της Κρήτης που διαθέτει τα πάντα σε πλεόνασμα
Η ποσότητα και η ποικιλομορφία των εικόνων που θα σου αφήσουν τα αξιοθέατα, οι παραλίες, η ιδιαιτερότητα κάποιων χωριών, τα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά μνημεία δημιουργούν την αίσθηση ότι οι διακοπές σου διήρκεσαν πολύ περισσότερο από την πραγματικότητα. Και δεν μιλάμε καν για την εντυπωσιακή από κάθε άποψη πόλη του Ρεθύμνου (αυτή είναι από μόνη της ξεχωριστό θέμα), θα επικεντρωθούμε στο φυσικό πλούτο του νομού, που έχει σήμα κατατεθέν τον Ψηλορείτη και την ενθουσιώδη για κάθε «εραστή» της υπαίθρου εναλλαγή τοπίου.
Αυτόνομος παράδεισος: Ο νομός της Κρήτης που διαθέτει τα πάντα σε πλεόνασμα
Το πιο περιβόητο θαύμα της φύσης είναι (με το… σπαθί της) η λιμνοθάλασσα Πρέβελη: η παραλία του Φοίνικα και η ασυναγώνιστης ομορφιάς λιμνοθάλασσα βρίσκεται στο σημείο που ο Μεγάλος Ποταμός (Κουρταλιώτης) εκβάλλει στο Λιβυκό πέλαγος και απολήγει το Κουρταλιώτικο φαράγγι. Στο δρόμο προς τη Μονή Πρέβελη, λίγο πριν το μοναστήρι, ένα μονοπάτι στα αριστερά οδηγεί σ’ ένα πάρκινγκ. Είναι το σημείο που οδηγεί στην αμμώδη παραλία με τους αναρίθμητους φοίνικες, ένα απρόσμενο τροπικό τοπίο στη μέση της Μεσογείου! Ο ποταμός που εκβάλλει μέσα στη θάλασσα και η οργιώδης βλάστηση προσδίδουν ένα παραδεισένιο χρώμα στην παραλία, άλλοτε στέκι των χίπις στα 70’s. Αλλά θα μπορούσε όλο αυτό το θέαμα να συνοψιστεί σε λίγες λέξεις: «και θάλασσα και ποταμός και λιμνοθάλασσα μαζί!»


Περίπου 80 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου, πάνω στον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 1400 μέτρων, βρίσκεται το οροπέδιο της Νίδας, με τα περίφημα «μιτάτα», τα πέτρινα θολωτά ποιμενικά καταλύματα. Οι τριγύρω κορυφές είναι χιονισμένες συχνά έως τις αρχές του καλοκαιριού, δημιουργώντας ένα υπέροχο τοπίο. Ο πιο συνήθης (και βατός) δρόμος πρόσβασης είναι μέσω του διασημότερου χωριού του νομού, των γραφικών Ανωγείων, όπου το τοπικό έδεσμα (αντικριστό) μπορεί να κάψει την… καρδιά ακόμα και του πιο φανατικού vegan και τα παραγόμενα από ντόπιο (κατσικίσιο) γάλα παγωτό και γαλακτομπούρεκο στην κεντρική πλατεία μένει εσαεί στη μνήμη του ουρανίσκου.
Αυτόνομος παράδεισος: Ο νομός της Κρήτης που διαθέτει τα πάντα σε πλεόνασμα
Η πλατεία των Ανωγείων
Συνεχίζοντας με τις γαστρονομικές αναζητήσεις, στη Νίδα ο επισκέπτης μπορεί να δει τον παραδοσιακό χώρο παραγωγής τυριού. Κυρίως όμως ένα χώρο εξαιρετικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το περίφημο Σπήλαιο «Ιδαίο Άντρο», όπου σύμφωνα με την παράδοση ανατράφηκε ο Δίας και για αυτό το λόγο αποτελούσε τόπο λατρείας τόσο κατά τη Μινωική όσο και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
Αυτόνομος παράδεισος: Ο νομός της Κρήτης που διαθέτει τα πάντα σε πλεόνασμα
Το Σπήλι και η Αργυρούπολη είναι δύο χωριά που τυπώνονται στο θυμικό ως «μοναδικά». Το πρώτο είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στη δυτική πλαγιά του όρους Κέδρος και εξαιτίας του παραπλήσιου ποταμού διέρχεται από άφθονα τρεχούμενα νερά, που τροφοδοτούν ψηλά αιωνόβια πλατάνια. Στο κέντρο του χωριού, στην πλατεία, βρίσκεται μία σειρά από 25 κρήνες (βρύσες) με μορφή κεφαλής λιονταριού από τα στόματα των οποίων ρέουν 330 κ.μ. νερού κάθε ώρα, πλούσιου σε σίδηρο και με σταθερή θερμοκρασία στους 13°C. Γύρω από την κεφαλοβρύση υπάρχουν ταβέρνες με γνήσια Κρητική κουζίνα, γραφικά καφενεία και καταστήματα λαϊκής τέχνης. Σε κατάφυτη περιοχή είναι κτισμένη και η Αργυρούπολη, ο οικισμός με τους πιο διάσημους καταρράκτες της Κρήτης. Το χωριό είναι καταπράσινο, γεμάτο πηγές και φυσικής όψης ενυδρεία με πέστροφες, ενώ πέραν του μαγικού τοπίου έχει και τη φήμη του γαστρονομικού παραδείσου (οι τιμές είναι το κερασάκι στην τούρτα…).
Αυτόνομος παράδεισος: Ο νομός της Κρήτης που διαθέτει τα πάντα σε πλεόνασμα
Ειδική κατηγορία είναι τα φαράγγια και τα σπήλαια του νομού. Εκτός από το Κουρταλιώτικο, σημαντικότερα φαράγγια, ιδανικά για εξερεύνηση και πεζοπορία, είναι τα Κοτσυφού, το Πρασιανό φαράγγι και το φαράγγι Αρκαδίου. Από τα Σπήλαια ξεχωρίζουν του Γερανίου, του Σιμονέλλι, του Αγίου Αντωνίου και το «Μούγκρι Σισών».
Σε επίπεδο παραλιών, ο νομός εξυπακούεται ότι προσφέρει επιλογές για όλα τα γούστα. Στη βόρεια ακτή χαρακτηριστικό είναι η ατελείωτη αμμουδιά και οι ανέσεις που παρέχει το οργανωμένο του πράγματος. Το Μπαλί με τους διαδοχικούς κόλπους είναι το πιο διάσημο (tip: επιλέξτε τον τελευταίο).
Αυτόνομος παράδεισος: Ο νομός της Κρήτης που διαθέτει τα πάντα σε πλεόνασμα
Ο ένας από τους κόλπους στο Μπαλί
Στα νότια παράλια η ποικιλία και τα τοπία υπερβαίνουν τις προσδοκίες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Άλλες με ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές, ιδανικές για οικογένειες (Αγία Γαλήνη, Πλακιάς, Ροδάκινο), άλλες παρθένες με αυτό το εναλλακτικό που αναζητούν τα πιο… ελεύθερα πνεύματα (Τριόπετρα, Λίγκρες, Άγιος Παύλος), οι ακτές του Λιβυκού Πελάγους στο νομό είναι μάλλον ασύγκριτες με βάσει τη σχέση ποιότητας / ποσότητας. Σε μια διαδρομή με αυτοκίνητο κατά μήκος τους, οι εκπλήξεις μοιάζουν ανεξάντλητες. Νοτιανατολικά από τον κόλπο του Πλακιά, συναντά κανείς κατά σειρά τα Σχοινάρια, το Αμμούδι και το Δαμνόνι, τρεις εξαιρετικές παραλίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενώ σε όλα αυτά προστίθεται και η Πρέβελη που προαναφέρθηκε.
Αυτόνομος παράδεισος: Ο νομός της Κρήτης που διαθέτει τα πάντα σε πλεόνασμα
Μία από τις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης, η Τριόπετρα
Σε ιστορικό επίπεδο, ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τη Μονή του Αρκαδίου, όπου το Νοέμβριο του 1866 έγινε το ολοκαύτωμα με την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης από τον Κωνσταντίνο Γιαμπουδάκη, σε ένα από τα πιο ηρωικά «κεφάλαια» του αγώνα για ανεξαρτησία από τον τουρκικό ζυγό. Μετά την καταστροφή του, το Μοναστήρι ανοικοδομήθηκε πλήρως και αναστηλώθηκε στην πρότερή του μορφή. Ένα μισοκαμένο τέμπλο στα αριστερά της Αγίας Τράπεζας και μια μπάλα κανονιού σφηνωμένη στο αιωνόβιο κυπαρίσσι στα δεξιά στης εκκλησίας, μαρτυρούν την αυτοθυσία των υπερασπιστών του πριν από περίπου 150 χρόνια.
Αυτόνομος παράδεισος: Ο νομός της Κρήτης που διαθέτει τα πάντα σε πλεόνασμα
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Υπάρχουν κάποια τουριστικά καταλύματα – όχι πολλά είναι η αλήθεια – που βιώνεις ως εμπειρία ζωής και μόνο τη διαμονή σου εκεί. Ένα από αυτά βρίσκεται στη ενδοχώρα του Ρεθύμνου, στα 18 χλμ. ανατολικά από την πόλη, κοντά στο ιστορικό Αρκάδι. Ο – ανακηρυγμένος ως παραδοσιακός – οικισμός των Καψαλιανών ήταν παλιά μετόχι της Μονής Αρκαδίου που με την πάροδο των ετών εγκαταλείφθηκε από κατοίκους.


Σήμερα όμως δεσπόζει κάτι εντελώς ξεχωριστό εκεί. Ο οικισμός αναπλάστηκε με αγάπη και μεράκι σε ένα μοναδικό ξενοδοχείο – χωριό, το «Kapsaliana Village Hotel», ένα συγκρότημα απαράμιλλης αισθητικής, που αποτελείται από 17 λιθόκτιστα κτήρια κρητικής και βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Το χωριό αναστηλώθηκε από την αρχή με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την παράδοσή του, διατηρώντας στο ακέραιο την αυθεντική αρχιτεκτονική και χωροταξία του.


Για τη διαδικασία αναπαλαίωσης χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά, όπως η πέτρα, το ξύλο και η τερακότα, με αποτέλεσμα ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, τόσο ατμοσφαιρικό που η διαμονή και περιήγηση σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.


Οι κατοικίες, ο ελαιόμυλος, η εκκλησία και οι βοηθητικοί χώροι μετατράπηκαν σε δωμάτια και σουίτες. Το συγκρότημα των ισογείων και διώροφων πέτρινων κτισμάτων διαθέτει επίσης εστιατόριο, πισίνα και καθιστικό για μια ολοκληρωμένη πρόταση διαμονής απ’ αυτές που θα προτάξεις στο πάνθεον των φωτογραφικών (και μη) αναμνήσεων σου.

menshouse.gr/
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου