Amfipoli News: Η αρχαία προσευχή από Θράκη, που «πέρασε» στο «Πιστεύω» των χριστιανών

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Η αρχαία προσευχή από Θράκη, που «πέρασε» στο «Πιστεύω» των χριστιανών


Ο Ήλιος, η Σελήνη και η αρχαία «μαγική» προφυλακτική προσευχή από την Θράκη, που «πέρασε» στο «Πιστεύω» των χριστιανών…

Μια ανάγλυφη εικόνα (και όχι προτομή) του Ηλίου και της Σελήνης εικονίζεται σε ένα «μενταγιόν», του 1ου  – 3ου  αιώνα μ.Χ., που βρέθηκε στην Αίνο της Θράκης (κατάλογος At. Mastrocinque).

Είναι φιλοτεχνημένο σε χαλκηδόνιο λίθο, λευκό, με βαθυκόκκινα ελληνικά γράμματα.Οι διαστάσεις τους είναι 2,1 Χ 2,45 Χ 0,45 εκατ.

Στα αριστερά, εικονίζεται η Σελήνη, σε προφίλ προς τα δεξιά, με την ημισέληνο πάνω από το κεφάλι της.Στα δεξιά, ο Ήλιος, με 7 ακτίνες (σαν φτερά Ινδιάνου!), με προφίλ προς τα αριστερά.Ανάμεσά τους, ένα αστέρι με 6 ακτίνες και ένα άλλο με 8.Το δίδυμο Ήλιου-Σελήνης, ταυτίζεται με το δίδυμο Απόλλωνος-Αρτέμιδος.

Από κάτω από τις μορφές ξεκινά μια επιγραφή, που συνεχίζεται στην β΄ όψη.Η εγγραφή (στα ελληνικά πάντα), είναι μια “μαγική” επωδός, προφυλακτική, ένα ξόρκι. (βλ. κατάλογο Mastrocinque).

Ας δούμε τι λέει:

ΟΔΕCΠΟΤΕVWΝΟΡΑΤΟΙCΚΑΙΑΟΡΑΤΟΙCΕΙCΘΕΕΝΟVΡΑΝΟΙCΟWΝΚΑΙΠΡΟWΝΟΠΑΝΤWΝΚΤΙΣWΝΟΠΑCΙΜΕCOVΡΑΝWΝ

Πιθανότερη απόδοση:

Ο ΔΕΣΠΟΤΕΥΩΝ ΟΡΑΤΟΙΣ ΚΑΙ ΑΟΡΑΤΟΙΣ[1]ΕΙΣ ΘΕΕΝ ΟΥΡΑΝΟΙΣΟ ΩΝ[2] ΚΑΙ ΠΡΟΩΝ[3]Ο ΠΑΝΤΩΝ ΚΤΙΣΩΝ[4]Ο ΠΑΣΙ ΜΕΣΟΥΡΑΝΩΝ

Φράσεις και ιδιότητες που αποδίδονται τον 1ο αι. μ.Χ. στον Ήλιο και μετά «πέρασαν» στον θεό των χριστιανών… Άλλωστε η Θράκη προηγείτο στην σύλληψη της θρησκείας όλων των άλλων περιοχών του πλανήτη. Γι’ αυτό τραγουδούσε ο μέγας Βιζυηνός:Από την Θράκη, βρε παιδιά,κι από την Πιερία[5]γεννήθηκε η Θρησκεία…

Αυτό το μοναδικό εύρημα, ο Flury-Herard το «δώρισε» (σαν να του… ανήκε) στις 13.3.1899 στην BNF των Παρισίων!!! (αρ. inv.58.2244B και reg.M.2788).
Έτσι κάποιοι εξαφάνισαν τα ορατά και τα αόρατα του ελληνικού πολιτισμού…

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] ΟΡΑΤΟΙΣ ΚΑΙ ΑΟΡΑΤΟΙΣ > ορατών τε πάντων και αοράτων.Βασική πρόταση στο Σύμβολον της (χριστιανικής) πίστης, το οποίο συνετάχθη πολλά χρόνια μετά τον 1ο αι. μ.Χ. βεβαίως…
[2] Ως Ων αργότερα στην χριστιανική πίστη ελογίσθη η ανώτερη οντότητα, ο Χριστός («εγώ ειμί ο Ων»), δηλ. ο Ήλιος («σε προσκυνείν τον Ήλιον της δικαιοσύνης»)… «Της δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ» (Οδ. Ελύτης).
[3] Οι Έλληνες επίστευαν ότι αυτός ο κόσμος, κι ο θεός του, δεν είναι, αλλά ήταν και θα είναι πάντα.
[4] Η κτίση > των κτισών. Πιστεύει πως υπάρχουν πολλές κτίσεις. Ο Θεός στην χριστιανική πίστη είναι και κτίστης.
[5] Εννοεί την Πιερία της Θράκης – βόρεια της νυν ελληνικής Θράκης.

ΠΗΓΕΣ:Mastrocinque Attilio «Les intailles magiques du département des Monnaies, médailles et antiques» / «Μαγικά, του Τμήματος Νομισμάτων, Μεταλλίων και Αρχαιοτήτων», Bibliothèque nationale de France, Παρίσιοι, 2014, σελ.149, αρ. 396.
Delatte Armand – Derchain, Philippe«Les intailles magiques gréco-égyptiennes» / «Ελληνο-Αιγυπτιακά μαγικά», Bibliothèque nationale, Cabinet des Médailles et Antiques, Παρίσιοι, 1964, αρ. 381.
Λεκάκης Γ.«Τάματα και αναθήματα».
ΠΗΓΗ: BNF, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.12.2019.
arxeion-politismou.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου