Amfipoli News: Στριφτή Σπανακοτυρόπιτα

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Στριφτή Σπανακοτυρόπιτα


Συστατικά
Φύλλο κρούστας 500 γρ.
Σπανάκι (καθαρισμένο) 350 γρ.
Φρέσκο κρεμμύδι 2 τμχ.
2 Πράσο
Τυρί φέτα 300 γρ.
1 Αυγό
Λάδι
Αλάτι

Οδηγίες Εκτέλεσης

Για την εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποιούμε ταψί διαμέτρου 35 εκ.
Για τη γέμιση
  • Καθαρίζουμε, πλένουμε πολύ καλά και ψιλοκόβουμε το σπανάκι (TIP θα χρειαστούμε μισό κιλό, έτσι ώστε όταν το καθαρίσουμε και κόψουμε τα κοτσάνια να μας μείνουν 350 γρ. καθαρό ή παίρνουμε μια συσκευασία με έτοιμο πλυμένο σπανάκι.)
  • Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα.
  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το σπανάκι μαζί με τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Στη συνέχεια τα ανακατεύουμε πολύ καλά και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για περίπου ένα λεπτό. Γεμίζουμε τη λεκάνη με νερό και την αναποδογυρίζουμε σε μια τρυπητή λεκάνη. Αυτό το κάνουμε 2 με 3 φορές ώστε να ξεπλυθεί το μείγμα μας από το αλάτι και τυχόν περιττά υγρά που πικρίζουν.
  • Ξανά βάζουμε το μείγμα στην κανονική λεκάνη και προσθέτουμε 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο, το αβγό χτυπημένο, τη φέτα τριμμένη και ανακατεύουμε καλά ώστε να αναμειχθούν τα υλικά.
Για την πίτα
  • Αλείφουμε το ταψί μας με το λίγο λάδι και ανοίγουμε τη συσκευασία με τα φύλλα κρούστας (TIP Αν ανοίξουμε τα φύλλα κρούστας νωρίτερα αυτά θα ξεραθούν και δε θα είναι μαλακά όπως πρέπει).
  • Παίρνουμε ένα φύλλο, το απλώνουμε σε μια καθαρή επιφάνεια, ρίχνουμε λίγο λάδι με ένα λαδωτήρι κάνοντας μια κυκλική κίνηση (θα φαίνεται μια λεπτή γραμμή σαν ένα μεγάλο σαλιγκάρι) και ραντίζουμε με λίγο νερό. Στη συνέχεια βάζουμε ακόμα ένα φύλλο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το λάδι και το νερό.
  • Έπειτα βάζουμε γέμιση στη μεγάλη μεριά του φύλλου από την μια άκρη στη άλλη σαν μια χοντρή γραμμή.
  • Διπλώνουμε τις άκρες για να μην ξεχειλίσει η γέμιση και τυλίγουμε σχηματίζοντας ένα μακρύ ρολάκι.
  • Βάζουμε τη μια άκρη από το ρολάκι στο κέντρο του ταψιού και περιστρέφουμε το υπόλοιπο γύρω του ώστε να σχηματίσουμε ένα μικρό σαλιγκάρι.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και στα υπόλοιπα φύλλα φτιάχνοντας ρολάκια και τοποθετώντας τα στο ταψί σχηματίζοντας ένα τεράστιο σαλιγκάρι.
  • Στο τέλος ρίχνουμε λίγο λάδι με το λαδωτήρι σε όλη την επιφάνεια της πίτας μας και την ραντίζουμε με νερό.
  • Τέλος την ψήνουμε στους 170°C στην κάτω αντίσταση για 30 λεπτά και πάνω κάτω για άλλα 30 λεπτά. Η πίτα μας θα είναι έτοιμη όταν έχει πάρει ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα.
Και καλή μας απόλαυση!!!
syntagwngefseis.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου