Amfipoli News: Μανιτάρι-γίγας, 2.400 χρόνων, είναι ο αρχαιότερος ζωντανός μύκητας στον πλανήτη

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Μανιτάρι-γίγας, 2.400 χρόνων, είναι ο αρχαιότερος ζωντανός μύκητας στον πλανήτη





Του Γιώργου Λεκάκη
Το αρχαιότερο ζωντανό μανιτάρι στον πλανήτη είναι ένας γιγαντιαίος μύκητας, που «σκοτώνει» οτιδήποτε στο περιβάλλον του… Τα δένδρα πεθαίνουν καθώς μεγαλώνει… Ο μύκητας επηρεάζει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών των δένδρων… Και είναι περίπου 2.400 χρόνων…

Είναι και ένας από τους μεγαλύτερους ζωντανούς οργανισμούς στον πλανήτη, καταλαμβάνοντας (το περίγραμμά του) σήμερα έκταση περισσότερη από 3,5 τετραγωνικά μίλια (2.200 στρέμματα - 2,200 acres)! Υψώνεται αρκετά πάνω από 3 μέτρα στο έδαφος, καλύπτοντας μια έκταση έως 1.665 γήπεδα ποδοσφαίρου! Κανείς δεν έχει ακόμη εκτιμήσει το βάρος του… Οι ρίζες του εκτείνονται έως και 3,5 μ. στο έδαφος, προσβάλλοντας τις ρίζες των γύρω δένδρων..

Είναι εξαιρετικά παρόμοιο με ένα γνωστό μας μανιτάρι… Και ευρίσκεται στο Όρεγκον των ΗΠΑ.
Ένα παρόμοιο μανιτάρι-γίγας.

Μιλάμε για το Armillaria ostoyae, πιο γνωστό ως «το μελί μανιτάρι», που ξεκίνησε, όπως όλα, από έναν σπόρο, πολύ μικρό για να τον ιδεί κανείς με γυμνό μάτι...

 «Όταν βρίσκεστε στο έδαφος, βλέπετε γύρω του μόνο νεκρά δένδρα σε συστάδες», εδήλωσε η κ. Tina Dreisbach, βοτανολόγος και μυκητολόγος, που συνεργάζεται με τον Ερευνητικό Σταθμό Northwest Pacific των ΗΠΑ στο Corvallis του Όρεγκον.

Το ανακάλυψε το 1998, η Catherine Parks, επιστήμονας στο Pacific Northwest Research Station στο La Grande του OregonΆκουσε για ένα μεγάλο δένδρο που πέθανε από την αποσύνθεση των ριζών του, στο δάσος ανατολικά της πόλης Prairie του Oregon. Με αεροφωτογραφήσεις, έλεγξε μια περιοχή «πεθαμένων δένδρων» και συγκέντρωσε δείγματα ριζών από 112 από αυτά. Ξεχώρισε τον μύκητα μέσω DNA…

«Είναι βρώσιμο, αλλά δεν έχει και την καλύτερη γεύση», δήλωσε η κ. Dreisbach. «Θα του έβαζα πολύ βούτυρο και σκόρδο».

ΠΗΓΗAW, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.7.2020. Γ. Λεκάκης "Περίεργα και παράξενα της χλωρίδας".
arxeion-politismou.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου