Amfipoli News: Η νεκρή με την αναλλοίωτη περίτεχνη κοτσίδα. Το σπάνιο εύρημα του 3ου αιώνα μ.Χ που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (φωτο) ...

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Η νεκρή με την αναλλοίωτη περίτεχνη κοτσίδα. Το σπάνιο εύρημα του 3ου αιώνα μ.Χ που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (φωτο) ...


Ένα εντυπωσιακό και σπάνιο εύρημα φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν σκελετό μιας γυναίκας που ενοπίστηκε το 1962 κατά την διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή. 

Η μαρμάρινη σαρκοφάγος έκρυβε τον σκελετό μιας γυναίκας σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι βρέθηκε ανέπαφη και η μακρυά κώμη της, μαζί με μέρος των ενδυμάτων που φορούσε όταν ενταφιάστηκε. 
Η περίτεχνη κοτσίδα έμεινε αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο και υποδηλώνει την διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να φροντίζει για την εξωτερική του εμφάνιση. 
Εντύπωση προκαλεί και η καλά διατηρημένη οδοντοστοιχία. Τα δόντια σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποτελέσει σημαντικό ερευνητικό στοιχείο για την ανάδειξη της ηλικίας ακόμα και της διατροφικής εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. 

Η νεκρή υπολογίστηκε ότι είχε ηλικία 50-60 χρόνων όταν πέθανε και ύψος 1.60. Πρόκειται για ταφή του 3ου αιώνα μΧ 
Η ηλικία της γυναίκας προσδιορίζεται στα 50 με 60 έτη, ενώ το ύψος της στο 1.60. 

Το καλά κλεισμένο φέρετρο μαζί με κάποιος άλλους παράγοντες όπως το σαβάνωμα, δηλαδή η περιτύλιξη της σορού με ένα ειδικό άσπρο ύφασμα, αλλά και η πιθανή χρήση γύψου που απομονώνουν την υγρασία βοήθησαν ώστε τα μαλλιά να συντηρηθούν σε άριστη κατάσταση. 


Αριστερά δίπλα από το κρανίο βρίσκεται η κοτσίδα της νεκρής όπως ακριβώς βρέθηκε κατά την ανασκαφή 

Από την ίδια ταφή, του 3ου αιώνα μ.Χ. προέρχονται και τμήματα του χρυσοποίκιλτου υφάσματος από το ένδυμα της νεκρής. 
Είναι φτιαγμένο με την μέθοδο «ταπισερί» (υφαντοποικιλτικής) και κατασκευάστηκε από μεταξωτές, πορφυρές ίνες και χρυσόνημα. 

Η αξία των μεταξωτών αλλά και των χρυσοκέντητων ήταν πολύ υψηλή γεγονός που αποκαλύπτει την υψηλή οικονομική και κοινωνική θέση της νεκρής. 
Περισσότερα εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

mixanitouxronou.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου