Καθημερινά προσπαθούμε να ξεκλέψουμε λίγες ώρες για να πάμε στη παραλία και να κάνουμε ηλιοθεραπεία. Όμως, ατυχήματα γίνονται και, παρά τα προληπτικά μέτρα που παίρνουμε, κάποιες φορές καταλήγουμε να καιγόμαστε ή, χειρότερα, να παθαίνουμε εγκαύματα.
Από γιαούρτια μέχρι και φαρμακευτική αγωγή, όλοι έχουμε ακούσει πολλές θεωρίες για το πώς να αντιμετωπίσουμε ένα ηλιακό έγκαυμα. Πόσο ισχύουν, όμως, όλα όσα ακούμε και διαβάζουμε για την θεραπεία του;
Ακολουθούν όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε και να αποφύγουμε την επόμενη φορά που θα καούμε.
1. Να αλείψουμε λίγο κρύο γάλα
Το κρύο γάλα περιέχει πρωτεΐνες που μπορούν να απαλύνουν το καμένο δέρμα. Το γαλακτικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του ξεφλουδισμένου δέρματος. Κάνει απολέπιση του δέρματος ειδικά όταν το ξεφλουδισμένο δέρμα φεύγει και επουλώνεται η πληγή. Για να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά το γάλα πάνω στο έγκαυμα θα χρειαστούμε μια πετσέτα. Την βουτάμε στο κρύο γάλα και με απαλές κινήσεις ταμπονάρουμε την καμένη περιοχή.
2. Να εφαρμόσουμε κρέμα υδροκορτιζόνης στο έγκαυμα
Η καλύτερη επιλογή είναι να βάλουμε λίγη κρέμα με υδροκορτιζόνη – που είναι πιο δραστική από την απλή κορτιζόνη. Μπορούμε να προμηθευτούμε τέτοιες κρέμες χωρίς συνταγή γιατρού από το φαρμακείο μας. Οι κρέμες αυτές χρησιμοποιούνται ευρέως και σε άλλες δερματικές παθήσεις, όπως το τσίμπημα από κάποιο έντομο. Είναι ιδανικές για να φύγει η κοκκινίλα, η φαγούρα και το πρήξιμο. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη ποσότητα που θα βάλουμε και να ζητήσουμε την συμβουλή του φαρμακοποιού μας για το ποια κρέμα είναι σωστό να χρησιμοποιήσουμε.
3. Να βάλουμε κομπρέσες
Συγκεκριμένα, να βάλουμε κρύες κομπρέσες στην περιοχή. Οι κρύες κομπρέσες βοηθούν να μειωθεί το κάψιμο και το τσούξιμο που πολλές φορές το συνοδεύει. Το κρύο νερό θα δροσίσει την περιοχή και θα ελαφρύνει προσωρινά τον πόνο.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, μπορούμε να φτιάξουμε κομπρέσες από μαύρο ή πράσινο τσάι. Και τα δύο περιέχουν τανίνη, η οποία είναι φυσική πολυφαινόλη που διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθάει στην μείωση του πρηξίματος και της φλεγμονής αφήνοντας το δέρμα να κρυώσει αποτελεσματικά.
Για να φτιάξουμε δική μας κομπρέσα με τσάι θα πρέπει αρχικά να βράσουμε το τσάι μας και να το αφήσουμε να κρυώσει. Ύστερα, μουλιάζουμε μια πετσέτα μέσα στο παγωμένο μαύρο ή πράσινο τσάι και ταμπονάρουμε μαλακά την περιοχή του εγκαύματος.
“Μια μικρή συμβουλή: Να βάλουμε την αλόη στο ψυγείο γιατί όταν είναι παγωμένη είναι πιο δραστική.”
4. Να βάλουμε λίγη αλόη
Η αλόη είναι ιδανική για να θεραπεύσουμε το έγκαυμά μας. Περιέχει μια ουσία που λέγεται αλοΐνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλουν στην μείωση της κοκκινίλας, του πρηξίματος και του πόνου και μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση του δέρματος όταν το κάψιμο δεν είναι πολύ σοβαρό. Μια μικρή συμβουλή: Να βάλουμε την αλόη στο ψυγείο γιατί όταν είναι παγωμένη είναι πιο δραστική.
Όμως, προσοχή, η αλόη είναι φυτικό συστατικό και αν είμαστε αλλεργικοί μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θα πρέπει να δοκιμάσουμε λίγη αλόη στον καρπό μας πριν εφαρμόσουμε στο έγκαυμα. Ακόμα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αγοράζουμε αλόη από το φαρμακείο. Θα πρέπει να προμηθευτούμε προϊόντα που να μην έχουν αλκοόλ, γιατί το αλκοόλ προκαλεί ερεθισμούς και περαιτέρω πρήξιμο. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να συμβουλευτούμε τον φαρμακοποιό μας.
5. Να αυξήσουμε την βιταμίνη D μας
Όλοι γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για τον οργανισμό μας και παίρνοντας συμπληρώματα τονώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο, αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην γρήγορη ανάρρωση μας από ένα ηλιακό έγκαυμα, ειδικά αν παίρνουμε μεγάλες δόσεις.
Μια έρευνα του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Investigative Dermatology έδειξε ότι αν πάρουμε υψηλές δόσεις βιταμίνης D μία ώρα μετά την εμφάνιση του εγκαύματος οι κοκκινίλες, το πρήξιμο και η φλεγμονή αρχίζουν να υποχωρούν. Ακόμα, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν τις βιταμίνες δεν εμφάνισαν ιδιαίτερη επιδερμική βλάβη.
6. Να μείνουμε μακριά από το αλκοόλ
Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν και τι να αποφεύγουμε να κάνουμε όταν καούμε. Αν και έχει ακουστεί ότι το αλκοόλ βοηθάει στην καταπράυνση της φλεγμονής, αυτό δεν ισχύει για τα εγκαύματα του δέρματος γιατί το αλκοόλ απομακρύνει τα φυσικά έλαια του δέρματος. Και όταν απομακρυνθούν αυτά, το δέρμα μπορεί να γίνει τραχύ και στεγνό, άρα να επιδεινωθεί περαιτέρω το ήδη ερεθισμένο δέρμα μας.
7. Να μην χρησιμοποιήσουμε βούτυρο ή βαζελίνη
Μπορεί με τα χρόνια να έχουμε ακούσει ότι το βούτυρο βοηθάει στα εγκαύματα. Στην αρχή να απαλύνει λιγάκι τον πόνο και να μαλακώνει το δέρμα μας, όμως το βούτυρο στην πραγματικότητα εγκλωβίζει τη ζέστη και δεν αφήνει το δέρμα να αναπνεύσει. Έτσι, η φλεγμονή του δέρματος θα χειροτερέψει και θα είναι πιο δύσκολο να θεραπεύσουμε το έγκαυμα μετά. Το ίδιο ισχύει και για την βαζελίνη.
Η πρόληψη είναι το παν
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το καλοκαίρι στη χώρα μας είναι πολύ ζεστό με τον ήλιο να καίει πολλές ώρες της ημέρας. Γι′ αυτό η πρόληψη είναι το κλειδί για να αποφύγουμε το κάψιμο από τον ήλιο. Πρέπει να βάζουμε συνεχώς αντιηλιακό και να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα – όπως καπέλο, λευκά ρούχα. Όσο μπορούμε θα είναι καλό να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που καίει πολύ και να μην ξεχνάμε να πίνουμε νερό.
ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου