Amfipoli News: Σίσι, η πανέμορφη πριγκίπισσα που αναζήτησε καταφύγιο στην Κέρκυρα και έχτισε το Αχίλλειο. Παντρεύτηκε 16 ετών, υπέφερε από το πρωτόκολλο και στερήθηκε τα παιδιά της

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Σίσι, η πανέμορφη πριγκίπισσα που αναζήτησε καταφύγιο στην Κέρκυρα και έχτισε το Αχίλλειο. Παντρεύτηκε 16 ετών, υπέφερε από το πρωτόκολλο και στερήθηκε τα παιδιά της


Κόρη του Δούκα της Βαυαρίας, Μαξιμιλιανού Ιωσήφ και της  πριγκίπισσας Λουδοβίκας, η Ελισάβετ της Αυστρίας, γνωστότερη ως πριγκίπισσα Σίσι,  παντρεύτηκε σε ηλικία 16 ετών τον αυτοκράτορα της Αυστρίας, Φραγκίσκο Ιωσήφ. Η ίδια ανήκε στον Βαυαρικό οίκο των Βίτελσμπαχ, όπως και και πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας Όθων. 

Η πανέμορφη πριγκίπισσα έγινε αυτοκράτειρα της Αυστρίας. Η ζωή της φάνταζε παραμυθένια, αλλά η πραγματικότητα δεν ήταν έτσι. Τα πρωτόκολλα, η αυστηρή ζωή στο παλάτι, αλλά και η ραδιούργα πεθερά της, καταπίεζαν την έφηβη αυτοκράτειρα. 

Από τον γάμο της απέκτησε τέσσερα παιδιά. 
Σε ένα ταξίδι της στην Ουγγαρία έχασε τη μικρή της κόρη Σοφία, από ατύχημα. Τότε η πεθερά της ισχυρίστηκε ότι η Σίσι είναι ακατάλληλη να μεγαλώσει τα υπόλοιπα παιδιά και της τα πήρε για να τα αναθρέψει μόνη της.  Ήταν η αρχή του τέλους της οικογενειακής γαλήνης για τη Σίσι. Αποξενώθηκε από τα παιδιά της και άρχισε να απομακρύνεται από τον σύζυγό της. Τότε, έκανε πολλά ταξίδια για να ξεφεύγει από τη μίζερη καθημερινότητά της. 
Αγαπήθηκε από το λαό και έγινε αντιπαθής στην αριστοκρατία της Βιέννης επειδή περιφρονούσε τους κανόνες του αυλικού πρωτοκόλλου. Η ζωή και ο θάνατός της αποτέλεσε θέμα για πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές με πιο γνωστή την ταινία Σίσυ (Sissi – 1955) με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Ρόμι Σνάιντερ. Wikipedia 

Όταν βρέθηκε στην Ελλάδα, γνώρισε τον νεαρό Κωνσταντίνο Χρηστομάνο, ο οποίος τη μύησε στην κλασική αρχαιότητα, αν και ακούγεται ότι είχαν πιο στενές σχέσεις, χωρίς ποτέ να έχει επιβεβαιωθεί. Επίσημα χαρακτηριζόταν συνοδός της. Κατά τη σύντομη παραμονή της στη Αθήνα, επισκέφθηκε και τη βασιλική οικογένεια στο Τατόι.  Ο Χρηστομάνος έγινε θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και ποιητής καθώς και ο ιδρυτής της Νέας Σκηνής που υπήρξε ο πρώτος σύγχρονος θεατρικός οργανισμός στην Ελλάδα. 
Η Ελισάβετ της Αυστρίας (Elisabeth von Österreich-Ungarn) έκανε τέσσερα παιδιά με τον Φραγκίσκο Ιωσήφ. Τις πριγκίπισσες Σοφία, Γκιζέλα, ΜΑρία Βαλέρια και τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ροδόλφο. Όταν η πριγκίπισσα Σοφία έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα, η πεθερά της Σίσι της πήρε τα παιδιά για τα τα «προστατεύσει». Οι σχέσεις των δύο γυναικών έγιναν εχθρικές. Flickr 

Ο θάνατος του γιου της
  Παρά τις συχνές αποδράσεις, η Σίσι δεν κατάφερνε να βρει την ευτυχία. Η χαριστική βολή στην αδιάφορη ζωή της ήρθε το 1889, με τον τραγικό θάνατο του γιου της Ροδόλφου. 
Εκείνος και η σύντροφός του, βαρόνη Μαρία Βρετσέρα, βρέθηκαν νεκροί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. 
Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για δολοφονία από αναρχικούς, μιας και ο Ροδόλφος ήταν ο διάδοχος του θρόνου. 
Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι οι δύο νέοι αυτοκτόνησαν, όταν πληροφορήθηκαν ότι ήταν ετεροθαλή αδέλφια. 
Λέγεται μάλιστα ότι στα χέρια της Σίσι υπήρχε η τελευταία επιστολή του γιου της, στην οποία εξηγούσε του λόγους που έβαλε τέλος στη ζωή του και σκότωσε την αγαπημένη του.
Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά η Σίσι θεώρησε υπεύθυνο για τον θάνατο του γιου της, τον σύζυγό της και τον εγκατέλειψε. Χτυπημένη από τη μοίρα βρήκε καταφύγιο στο αγαπημένο της ελληνικό νησί, την Κέρκυρα. 

Αχίλλειο. Το ανάκτορο της θλιμμένης πριγκίπισσας στην Κέρκυρα 
Η Σίσι αγόρασε μια έπαυλη ενός ντόπιου, την γκρέμισε και στη θέση της έχτισε το δικό της ανάκτορο, το Αχίλλειο. Λόγω της αγάπης της στην κλασική αρχαιότητα, αφιέρωσε το παλάτι της στον Αχιλλέα και το διακόσμησε με αγάλματα αρχαίων προσώπων. Από αυτά ξεχωρίζει το άγαλμα του ίδιου του Αχιλλέα, που τον δείχνει χτυπημένο από το δηλητηριασμένο βέλος στη φτέρνα του. 
Μερικά δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι η κλονισμένη υγεία της από τη φυματίωση την οδήγησε στην Κέρκυρα, όμως αυτό δεν μπορεί να ευσταθεί  αφού το υγρό κλίμα της Κέρκυρας δεν είναι κατάλληλο για αυτήν την πάθηση. Αιτία της μετακίνησής της ήταν ο θάνατος του γιού της. Σαν τον Αχιλλέα και αυτός ήταν αήττητος στα μάτια της μάνας του και τον χτύπησε η μοίρα με το βέλος της στη δική του «αχίλλειο πτέρνα» στην καρδιά, καθώς έζησε έναν τραγικό έρωτα. Wikipedia 

Τραγική ειρωνεία είναι ότι η Σίσι δολοφονήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1898 από τον αναρχικό Ιταλό Λουίτζι Λουκένι στη Γενεύη. Της κάρφωσε στο στήθος ένα αιχμηρό σίδερο, που έμοιαζε με βέλος.

mixanitouxronou.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου