Το 1984-85 κατά την διάνοιξη της υπόγειας διάβασης στην Λένορμαν βρέθηκαν τρεις αρχαίοι δρόμοι, 300 τάφοι, τρεις κεραμικοί κλίβανοι, 12 μικροί χώροι ανοιγμένοι στο χώμα που δέχονταν τα άχρηστα κεραμικά αντικείμενα και λείψανα 2 κτισμάτων.Ευρήματα που τοποθετούνται χρονικά τον 6ο π. χ. αιώνα μέχρι το 2ο μ. χ. αιώνα.
Ο κεντρικός δρόμος που συνέδεε την Αθήνα με τον Ίππιο Κολωνό στο σημείο της γέφυρας χωρίζονταν σε δύο δρόμους με κατεύθυνση προς τον Ίππιο Κολωνό.Εκεί αποκαλύφτηκε νεκροταφείο. Υπήρχαν δύο κατηγορίες ταφών. Καύσης και ενταφιασμού.
Στους τάφους βρέθηκαν δεκάδες κτερίσματα όπως αγγεία, λευκοί και μελανόμορφοι λήκυθοι [τύπος αγγείου που χρησίμευε για την τοποθέτηση ελαιόλαδου στον τάφο ανύπανδρων νεκρών],
πυξίδες [ειδικό αγγείο, στρογγυλό που χρησιμοποιούνταν από τις γυναίκες για να φυλάσσουν τα κοσμήματα και τα καλλυντικά τους],σκύφοι [είδος αγγείου, ποτηριού με δύο λαβές],
κύλικες [είδος αγγείου, κούπα για να πίνουν κρασί], πήλινα ειδώλια, κάτοπτρα (καθρέφτες ) σε γυναικείους τάφους κ. α.
Σε τάφο βρέθηκε αρνητικό αποτύπωμα επιγραφής ΣΕΜΝΏΝ ΘΕΏΝ προφανώς η επιγραφή αυτή συνδέετε με το γειτονικό Άλσος και ιερό των σεμνών θεών [η' ερινύων η' ευμενίδων, των θεών της εκδίκησης] που κατά τον Αισχύλο το απέκτησαν αφού εξευμενίστηκαν και έγιναν καλόγνωμες.
ΕΚ ΤΟΥ: Ηεκαδεμεια Ακαδημια Πλατωνος
ellinondiktyo.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου